Хомосексуалисти и германци дебнели Полша

Полският президент поведе нов антиевропейски бунт заради предстоящата ратификация на Лисабонския договор

Полският президент Лех Качински заплаши сънародниците си, че ако Лисабонският договор бъде ратифициран, моралните устои на страната ще бъдат застрашени. Снимка: Ройтерс

Усилията на Полша да ратифицира Лисабонския договор съвсем забуксуваха след враждебното, антигерманско и насочено срещу правата на хомосексуалистите обръщение на президента Лех Качински към нацията. В него той предупреди, че договорът може да доведе до неблагоприятни последици.

financial-times-emblema.jpgКачински и неговият брат близнак Ярослав, който оглавява опозиционната партия Право и справедливост, искат законът за ратифициране на договора да включва преамбюл с гаранции за текстовете, облагодетелстващи Полша. Сред тях са възможността малка група държави да блокира определени решения на ЕС и необвързването на Полша с Хартата за основните права на ЕС. Позицията на двамата братя изненада поляците, тъй като те участваха в съставянето на текста на договора, когато Ярослав Качински бе премиер, и го обявиха за огромен външнополитически успех. Докато огромното мнозинство от поляците подкрепят ЕС и договора, малцинството, съставено предимно от важни за Право и справедливост религиозни привърженици на десницата, е против тях.

В предавана по телевизията реч в понеделник вечерта твърдолинейният президент предупреди поляците за рисковете, които крие договорът. Обръщението беше съпроводено с множество кадри, които показваха зловеща карта на предвоенна Германия, обхващаща територии, които сега са в Полша, както и кадри, на които се вижда как германската канцлерка Ангела Меркел разговаря с Ерика Щайнбах, представляваща прокудените от Полша германци. В речта полският президент изтъкна, че Хартата за основните права на ЕС може да позволи хомосексуалните бракове, което по думите му би „засегнало моралните устои в Полша“. Той говори за това на фона на кадри от сватба на двама мъже. Във вторник полският премиер Доналд Туск определи аудиовизуалното обръщение като „неуместно“. „Да плашиш поляците, че ЕС представлява заплаха заради хомосексуалистите и германците, е лекомислено, нередно, противоречащо на опита ни и пагубно за Полша“, заяви той. Туск допълни, че правителството му ще опита да ратифицира договора в парламента и че ако опитът се провали, ще свика национален референдум. Парламентът вероятно ще гласува по ратификация на договора след Великден.

За да бъде ратифициран, договорът трябва да бъде одобрен с гласовете на две трети от 460-те депутати, което означава, че поне шест от членовете на Право и справедливост трябва да се опълчат на Ярослав Качински и да подкрепят ратификацията.

Ярослав Качински предупреди, че ако договорът бъде ратифициран, брат му няма да е длъжен да подпише закона, ако не одобрява начина, по който парламента го е ратифицирал.

Според мнозина експерти стремежът на Лех Качински и Право и справедливост да внесат промени в закона за ратифициране на договора противоречи на конституцията. За да промени позицията си, Полша трябва да получи съгласието на всички страни-членки на ЕС. Във вторник полският външен министър Радослав Шикорски заяви пред парламента, че договорът няма да задължи Полша да разреши хомосексуалните бракове или да даде повече основания за германски искания за реституция на имоти в Полша.

Врявата около ратифицирането на договора съживи славата на Полша на проблематичен член на ЕС – впечатление, което Туск се стараеше да разсее, откакто дойде на власт през октомври миналата година. „Полша може да плати твърде висока цена за този антиевропейски бунт“, предупреди Туск.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.