Кризата Украйна-Русия: Какво трябва да знаем на фона на усилията за среща на върха

Руска военна колона. Снимка: от тв екрана

Световните лидери полагат поредните дипломатически усилия с надеждата да предотвратят руска инвазия в Украйна, въпреки че в източната част на страната продължават тежките обстрели, а Кремъл обмисля да признае независимостта на сепаратистките региони в Източна Украйна.

Белият дом съобщи, че президентът Джо Байдън се е съгласил „по принцип“ да се срещне с руския президент Владимир Путин, ако той се въздържи от нападение срещу съседката си, което според американски представители изглежда все по-вероятно.

Срещата между Байдън и Путин би дала нова надежда за предотвратяване на руското нахлуване, което според американски служители може да започне всеки момент от около 150 000 руски войници, които са се събрали в близост до Украйна. Представяме ви последните събития, свързани с кризата в сигурността в Източна Европа:

ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ ЛИ БАЙДЪН И ПУТИН?

Президентите на САЩ и Русия се договориха да се срещнат в последен дипломатически опит да предотвратят нахлуването на Москва в Украйна. Въпреки това и двамата изглеждат предпазливи по отношение на евентуална среща.

Белият дом заявява, че срещата ще се състои само ако Русия не нахлуе в Украйна, като отбелязва, че в Източна Украйна продължават тежките обстрели.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна заяви в понеделник, че „е преждевременно да се говори за конкретни планове за среща на върха“.

Френският президент Еманюел Макрон се опита да посредничи за евентуалната среща между Байдън и Путин в поредица от телефонни разговори, които се проточиха дълбоко в нощта. От офиса на Макрон съобщиха, че двамата лидери са „приели принципа на такава среща на върха“, която да бъде последвана от по-широка среща на върха с участието и на други лидери.

Според канцеларията на Макрон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров трябва да поставят основите на срещата на върха на среща в четвъртък.

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ В УКРАЙНА?

През последните дни се засилиха тежките обстрели по напрегнатата линия на съприкосновение между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратистки бунтовници в индустриалното сърце на източната част на Украйна – Донбас.

Това е война, която започна през 2014 г., след като Русия анексира Крим от Украйна. Сраженията са отнели живота на най-малко 14 000 души, но за известно време бяха до голяма степен спокойни.

Украинският военен говорител Павло Ковалчюк заяви, че украинските позиции са били обстрелвани 80 пъти в неделя и осем пъти в началото на понеделник, като отбеляза, че сепаратистите „цинично стрелят от жилищни райони, използвайки цивилни като щитове“. Той заяви, че украинските сили не отвръщат на огъня.

В село Новогнативка, намиращо се в контролираната от правителството страна, 60-годишната Екатерина Евсеева заяви, че обстрелът е по-лош, отколкото в разгара на боевете. „По-лошо е от 2014 г.“, каза тя, като гласът ѝ трепереше. „Намираме се на ръба на нервен срив. И няма къде да избягаме.“

ПУТИН ОБМИСЛЯ НЕЗАВИСИМОСТ ЗА СЕПАРАТИСТКИТЕ РЕГИОНИ

В понеделник Путин свика висши служители, за да обмисли признаването на независимостта на подкрепяните от Русия сепаратистки региони в Източна Украйна.

Заседанието на президентския Съвет за сигурност се провежда на фона на опасенията на Запада, че Русия може да използва сблъсъците в Източна Украйна като претекст за нападение.

Изявлението на Путин последва телевизионни изявления на сепаратистки лидери, които молеха Путин да ги признае за независими държави и да подпише договори за приятелство, предвиждащи военна помощ за защитата им от това, което те определиха като продължаваща украинска военна офанзива. Миналата седмица долната камара на руския парламент отправи същата молба.

Украинските власти отричат да са започнали офанзива и обвиняват Русия в провокация на фона на засилващия се обстрел по линията на съприкосновение.

РУСКИТЕ ВОЙСКИ ОСТАВАТ В БЕЛАРУС, КОЕТО ЗАСИЛВА ОПАСЕНИЯТА

Руските войски, които провеждат военни учения в Беларус, която се намира на северната граница на Украйна, трябваше да се приберат у дома, когато тези военни игри приключат в неделя. Но сега Москва и Минск заявяват, че руските войски остават за неопределено време.

Продължаването на разполагането на руските сили в Беларус породи опасения, че Русия може да изпрати тези войски да нахлуят в украинската столица Киев – 3-милионен град, който се намира на по-малко от три часа път с кола от границата с Беларус.

УКРАЙНА ПОКАЗВА СПОКОЙСТВИЕ

Въпреки твърдението на Байдън, че Путин е взел решение за въвеждане на руски сили в Украйна, украинските официални лица се опитаха да демонстрират спокойствие, като заявиха, че не смятат, че нахлуването е неизбежно.

Министърът на отбраната Олексий Резников заяви в понеделник, че Русия е събрала 147 000 военнослужещи около Украйна, включително 9000 в Беларус, като заяви, че броят им е недостатъчен за настъпление към украинската столица.

„Разговорите за нападение на Киев от беларуска страна звучат нелепо“, каза той, обвинявайки Русия, че използва войските там, за да създаде страх.

През уикенда на полската граница много украинци също се връщаха у дома от покупки или работа в съседната страна от ЕС. Някои от тях заявиха, че не се страхуват и се зарекоха да вдигнат оръжие срещу Русия в случай на нападение.

ЕС ПРЕДЛАГА СЪВЕТИ НА УКРАЙНА

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви в понеделник, че Европейският съюз се е съгласил да създаде консултативна мисия за военно образование в страната му.

Кулеба заяви пред репортери в Брюксел след среща с външните министри на блока, че е постигнато принципно споразумение за разгръщане на консултативна военна мисия за обучение.

„Това не са бойни сили. Това е нов елемент в сътрудничеството между Украйна и Европейския съюз“, каза той, като добави, че подробностите за мисията все още се уточняват. „Изключително важно е да отворим тази нова страница в нашите отношения.“

Ходът може да включва изпращане на европейски офицери във военните училища на Украйна, за да помогнат за обучението на въоръжените ѝ сили. Създаването на мисията вероятно ще отнеме няколко месеца.

ПОСЛЕДНО БРИТАНСКО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс предупреждава, че нахлуването в Украйна изглежда вероятно и че страната ѝ се подготвя. „Трябва да се продължи с дипломацията, но руското нахлуване в Украйна изглежда много вероятно. Обединеното кралство и съюзниците му засилват подготовката за най-лошия сценарий. Трябва да направим цената за Русия непоносимо висока“, написа тя в Twitter.

ИТАЛИЯ ПРИЗОВАВА ГРАЖДАНИТЕ СИ ДА НАПУСНАТ УКРАЙНА

Италия поднови призивите си към своите граждани, с които ги призовава да напуснат Украйна. Италианските медии поместват интервюта с италианци в Украйна, които изразяват нежелание да напуснат, тъй като имат бизнес, включително ресторанти, или са женени за украинци.

Министърът на външните работи Луиджи Ди Майо заяви в Брюксел, че италианското посолство в Киев също провежда репетиции за евакуация на персонала си, в случай че се наложи страната да предприеме тази стъпка. Засега посолството продължава да функционира пълноценно, „защото вярваме в дипломацията и искаме да дадем ясен знак за близост с украинския народ“, каза Ди Майо.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.