Война в Европа или Трета световна? Как?

В медиите по света говорят за Трета световна война като реална възможност. Илюстрация: Republic TV, Индия

На повечето хора не им се вярваше, че Путин ще нападне. Изглеждаше като информационна война на САЩ. Само че Путин сбъдна предсказанията на Байдън и сега губи от подкрепата си, която имаше сред антиамерикански настроените по света.

Вече има война в Европа, каквато имаше в бивша Югославия. Но Русия не е Сърбия. Има рискове за целия свят.

Ако НАТО се намеси с военна помощ да защити Украйна, ще започне Трета световна война. Погледнато от САЩ може и да не изглежда толкова страшно. Но от Европа изглежда по-страшно. Върху площ колкото на един американски щат от средния Запад, в Европа живеят до 20-30 пъти повече хора. И са по-близо до руските оръжия.

Т. нар. ядрен паритет осигури близо 50 години мир в Европа и света. Някак в наши дни взеха да забравят това – двете суперсили имаха толкова ядрени оръжия, самолети, ракети, подводници, че която и да нанесе първи удар, ответният удар ще е аналогичен и достатъчен да обезсмисли победата за едната или другата страна. Доколко това се е променило днес, че в медиите да говорят за възможна нова световна война, сблъсък на НАТО с Русия?

За десетилетия Студена война двете суперсили се разбираха някак при всякакви регионални войни и конфликти. Горбачов и Рейгън, който нарече СССР империя на злото, намериха общ език и започнаха преговори за разоръжаване. След падането на Берлинската стена мирът се опираше на по-сложни отношения, но известно време цареше относително разбирателство между Русия и САЩ, и Западна Европа.

При Буш баща двете страни сведоха ядрените арсенали приблизително до по 7 хил. бойни глави. А са достигали до между 30 хил. и 40 хил. във всяка от двете страни. Породи се илюзия, че някак отиваме към траен световен мир.

Разпадът на СССР накара САЩ да се почувстват като единствена суперсила. Въпреки това отношенията бяха мирни, президентите Клинтън и Буш-син се разбираха включително с Путин, който предприе курс да възвърне мощта на Русия. Дойде нова либерална вълна в Щатите, Путин се втвърди, започна нетърпимост и Студената война се върна.

Намесиха се и нови военни технологии, които развалят ядрения баланс.

 

Намесиха се и …разстоянията

 

Някои не разбират защо Путин не иска НАТО на границите си. За да се разбере, може би е нужен един поглед откъм техническата страна. Ракетите от Украйна до Москва летят много по-кратко. А вече има и хиперзвукови ракети, които трудно може да ги спре нещо, ако идват от толкова близо. В САЩ може би някои генерали вярват, че така могат да получат непреодолимо предимство, с което да победят Русия.

Но старият ядрен паритет все пак съществува. Сега Русия има около 6000 ядрени бойни глави, малко повече от Щатите, за да покрие и арсеналите на съюзниците в НАТО Великобритания и Франция.

Един от видовете високоскоростна подводница с крилати ракети. Снимка: Уикипедия

И двете страни разполагат с ядрени подводници с балистични и крилати ракети, които в океаните са като игла в купа сено. Който потърси справка, ще открие, че САЩ и Русия имат на бойни дежурства по около 70 подобни подводници. Една такава носи 12 до 16 ракети с термоядрени бойни глави – водородни бомби с мощност на взрива близо 60 хил. тона тротилов еквивалент.

Каквито и удари да си разменят, който и първи да изстреля ракети, някъде в океаните остават подводници, които ще отвърнат (в сметката въобще не влизат и китайските, които са още почти толкова).

За разлика от времето на Студената война, сега информацията е навсякъде и …не е много точна. Реалната бройка на такива подводници е почти два пъти повече от това, което се вижда в справките в различни издания, политически и военни.

Има такива, които седят „на трупчета” в подводни и подземни силози, готови да влязат в океана за минути. Движат се с подводна скорост 50-60 км в час, потапят се на 500-600 метра дълбочина (има и рекордьори на още по-дълбоко), минават към 1000 километра за денонощие, могат да не излизат с месеци на повърхността, само запасите от храна и вода са ограничение.

Самолети е излишно да се броят. Появиха се и трудно уловими дронове и т. н.

Кой се осмелява да говори за световна война при това положение? Либералните активисти, които се вбесяват от Путин, трябва да обмислят защо той не иска Украйна в НАТО и ракети близо до границата си. И някакво решение трябва да се намери, както се е намирало толкова години след Втората световна война. Със сила няма да стане.

На Ото фон Бисмарк приписват следния цитат: „Знам сто начина да изкарам руската мечка от леговището, но нито един да я върна обратно”. Не е доказано, че е негов. Но той има и друг, доказано негов: „…С руснака трябва да играеш честно или въобще да не играеш”.

В зоологическата градина на клетките пише „Не дразнете животните”. След като мечката излезе от леговището си, трудно се преговаря. Но в политиката и дипломацията всичко е възможно. Защото световна война в XXI век не е решение и може да означава край на цивилизацията.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.