Първата война в Европа след Втората световна беше в Югославия; НАТО бомбардира Белград

 

Това не е първата война в Европа след Втората световна война, както драматично се изказват из социалните мрежи. Първата беше в Югославия, започнаха кръвопролития между бившите републики (както и между бившите съветски републики), стигна се до масови убийства и на цивилни.

През 1999 г. се намеси и НАТО срещу Сърбия. Американски, германски и др. самолети бомбардираха Белград, разрушиха мостовете на Дунав в града, събориха радиотелевизионна кула, заедно с журналистите в тв студиите, удариха и посолството на Китай, и др. Самолетите прелитаха над България, ракета тогава удари покрив на къща и на наша територия.

Създадоха държавата Косово. Дали е добре или зле, всеки да си оценява от своята камбанария.

Войната на НАТО беше в подкрепа на косовци срещу Милошевич. Отначало общественото мнение у нас беше преобладаващо в подкрепа на сърбите. И Русия подкрепяше Сърбия, но само дипломатически, не се намеси с войски и самолети.

После общественото мнение у нас започна да се обръща срещу Сърбия. После и Милошевич изгуби изборите, бомбардираните белградчани излязоха на протести срещу него и т. н. Но в Сърбия трайно останаха и настроения против Запада.

Какво става сега? Русия не е Сърбия и Путин не е Милошевич, че НАТО да се намеси пряко.

Ако НАТО започне военни действия срещу Русия, това означава световна ядрена война, което може да означава и край на цивилизацията. Затова не е чудно, че САЩ реагират пасивно, че и много държави в Близкия Изток, Азия, си правят оглушки.

Трябва да се учим отново да живеем с ядрените реалности, които някои са позабравили или тепърва ще ги откриват.

След Втората световна почти 50 години мирът се осигуряваше от ядрения паритет.

Днес ядрените оръжия са много по-мощни, по-бързи и по-неуловими. Която и страна да удари първа, ответният удар ще е аналогичен и няма да има победител.

Както някак се поддържаше мир толкова години през Студената война, така ще се намери решение и днес.

И общественото мнение в различните страни ще претърпи своята еволюция, още не е съвсем ясно каква.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.