Руската инвазия в Украйна – каква е логиката на Кремъл?

Светът е шокиран от руската инвазия в Украйна, но всичко е логично, всичко се случва по някаква причина. Дори класическите книги по геополитика „Сблъсъкът на цивилизациите“, „Голямата шахматна дъска“ и „Светът през следващите 100 години“ предсказваха горещи точки като Украйна, Сирия и Иран.

Когато сме деца, не обичаме да играем игри, които губим, по-задоволително е да измисляме нови игри със собствени правила.

Комунизмът се провали, защото разчиташе на алтруизма на хората; пропагандата не беше достатъчна, за да го развие и поддържа. Капитализмът надделя, защото разчиташе на алчността и суетата на хората – искам да имам повече пари, жени, деца и други неща от другите, затова ще работя по 16 часа на ден, но накрая цялото общество ще просперира от допълнителните ми усилия.

Русия не можа да преглътне загубата на Студената война и слезе надолу по пирамидата на цивилизационното развитие, като прегърна остарялата идеология „хулиган, който трябва да бъде уважаван“, реалполитиката, православното християнство.

Жалко, че Русия не се насочи към новите религии на бъдещето, основани на невронауката и еволюцията, но от друга страна идеологическата деградация е разбираема – хората бяха уморени от идеологиите, искаха да си починат, да консумират нещо лъскаво и хрупкаво тук и сега. И най-вече, в цялата руска история хората никога не са живели в свобода, никога не са вкусвали свобода, не вярват в свободата, никога не са се доверявали на свободата.

Идеологическата загуба на Студената война за Русия беше последвана от практически негативни последици:

– Играта на капитализма е благоприятна за тези, които познават правилата и триковете ѝ, които са достатъчно големи и добре установени. Новите играчи, включително и България, претърпяха огромни загуби, защото на индустриите им не беше дадено достатъчно време да се адаптират, обикновените хора бяха директно хвърлени голи във води, пълни с акули, схеми на Понци, зависимости, суета. Въпреки интелекта на хората, те не бяха способни да се конкурират или да добавят стойност към труда и продуктите си, затова основните доходи идваха от продажбата на евтини суровини и ресурси, подобно на страните от третия свят.

– Освен гигантското изтичане на ресурси и пари, имаше и огромно изтичане на мозъци, младежи и красота. 30 години след края на социализма България загуби 30 % от населението си.

– Икономическата експанзия на западния капитализъм беше последвана от военна експанзия на НАТО, въпреки обещанията, дадени на Горбачов и Елцин, които мирно разпуснаха СССР и Варшавския договор.

– Липсата на уважение към губещите наранява в личен план както лидерите, така и обикновените хора. Западът би могъл да каже на Русия – беше ми приятно да играем със Студената война, но нека да изпием по една глътка водка. Русия и САЩ бяха световни сили N1. Сега, въпреки размерите си, Русия се превръща в страна от третия свят. Боли повече, когато падаш от по-висока позиция.

Горепосочените отрицателни резултати подтикнаха Русия да намери свой собствен път на развитие. Русия няма какво ново да предложи на света, така че основните ѝ цели са да защити твърде голямата си територия и ресурси и да реши кризата на идентичността си.

Най-лесният начин да намериш себе си е да се превърнеш в противоположност на своя опонент, което, разбира се, е глупаво, защото вече не си себе си. Ако Западът представлява демокрацията, свободата на словото, човешките права, мултиетничността, мултикултурата, свободата на пола и сексуалността, то Русия ще бъде противоположността им.

Моралните ценности на източното православно християнство, историята на Руската империя и политиката, основана на реалната военна сила, служат на новата руска идентичност. За известно време тя се продава добре. Авторитарните лидери от третия свят харесват новия руски начин, защото той ги задържа по-дълго на власт или защото обществата им не са узрели за демокрация. Бъдещата N1 – Китай, не може да бъде N1 без авторитаризъм и промиване на мозъците на народа си.

Междувременно новата руска визия е поставена под въпрос в задния й двор – Украйна.

Украинците свалят проруския президент Янукович, който не искаше да подпише споразумение за проевропейско развитие на страната. Идеологията на Русия ще бъде силно оспорена, ако Украйна покаже, че хората могат да просперират и да живеят щастливо, като приемат западната идеология. Украйна е твърде близка, твърде голяма и твърде взаимосвързана с Русия. Русия просто не може да си позволи просперираща Украйна, тъй като тя ще покаже на обикновените руснаци, че сегашният руски път е погрешен.

Ясният проевропейски избор на Украйна причини болка и Русия превзе Крим, който наистина беше предимно руски, а руснаците водиха 2 кървави войни с Турция за него.

Междувременно Украйна задълбочи интеграцията си със Запада. Търговските граници бяха премахнати, хората лесно работят в Европа. Настъпва просперитет, а заедно със свободата и повече щастие.

Във всяко село по света има хора, които не са щастливи, когато съседите им са щастливи, и обратното – някои хора се чувстват щастливи, когато съседът им страда.

Много хора казват, че руската агресия е непровокирана, че Путин е луд. Не, всичко следва ясна логика и изчисления. Крим – първата руска атака дойде, след като Украйна избра своето проевропейско бъдеще. Сегашната 2022 г. – пълномащабната атака дойде, след като Украйна направи своя пронатовски избор.

Експанзията на либералния капитализъм на изток е последвана от военна експанзия на НАТО. В продължение на 10 години руснаците се оплакваха от това, а сега един нов договор, спирането на „Северен поток“, доставката на определени оръжия или нещо, което все още не знаем, накара руснаците да нападнат. Или пък това е просто добре планиран разчет за подходящия момент, слабостта на Короната, цените на горивата, краят на бензиновата ера и т.н.

Между другото, Западът не е много честен в икономическите си игри, той също е агресивен към Русия, но по скрит и лицемерен начин. Някак си е извратено, когато не харесваш някого, но те притискат да го обичаш, да правиш бизнес с него. Когато Русия се опита да спре да дава годишно милиарди на Украйна чрез изграждането на газопровода „Южен поток“ до България през Черно море, ЕС го блокира в името на енергийната сигурност. Пак в името на енергийната сигурност (Германия е по-важна от България) ЕС разреши изграждането на „Северен поток“, но после го спря под натиска на САЩ.

Сегашната руска агресия има два сценария:

– Русия завзема земя до Крим. В момента Крим е просто един остров, който страда от липса на вода, доставяна преди това от континента. Русия прекратява войната, чувствайки се като победител.

– Русия заграбва още земя и се свързва с Приднестровието – молдовска територия с руско население. Одеса е мултиетнически град, част от руската култура и история. По този начин Русия прекъсва достъпа на Украйна до Черно море, превръщайки я в държава, блокирана на сушата, като по този начин ограничава икономическия ѝ просперитет и следователно идеологическата вреда, която би нанесла на Русия.

Русия се нуждае от една провалена Украйна, но няма ресурсите да я окупира и да я управлява в дългосрочен план. За разлика от беларусите украинският народ е по-силен националист, който е вкусил свободата и няма да се подчини на Русия.

При всеки един от тези сценарии предстоящите санкции ще задълбочат икономическите войни и ще създадат нови механизми за справяне в бъдеще с Китай, Иран и други подобни. Повишаването на цените на горивата и енергията ще ускори развитието на зеления бизнес, но ще направи другите предприятия и обикновените хора по-слаби и по-бедни.

Все пак е хубаво да се чувстваш свободен, дори и с празен стомах.

От сайта на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.