Руската интервенция в Сирия косвено окуражи Путин за инвазията в Украйна

Протест срещу Путин и Асад в Ню Йорк. Снимка: нпр

От палатката си в контролирана от бунтовниците територия в Сирия Ахмад Ракан следи отблизо новините за руската инвазия в Украйна. Преди повече от две години руски въздушен удар разрушава къщата му в близко село по време на продължила месеци офанзива на сирийската армия, подкрепена от огневата мощ на Москва, която прогонва него и десетки хиляди други хора от дома им.

„Ние повече от всеки друг чувстваме тяхната болка“, казва той за украинските цивилни, които в момента са подложени на руски бомбардировки.

През последните седем години сирийци като Ракан изпитаха на гърба си военната мощ на Русия, която нанася удари по бастиони на опозицията, посредничи при сключването на сделки за масова капитулация и разположи свои военни полицаи в цяла Сирия, превръщайки я на практика в руски протекторат на брега на Средиземно море.

Според наблюдатели безцеремонната военна намеса на Русия в Сирия и безнаказаността, с която бе посрещната тя, са окуражили Владимир Путин.

Те смятат, че интервенцията е дала на Путин нова опора в Близкия изток, откъдето той може да утвърждава руската власт в световен мащаб, и е проправила пътя за нападението му срещу Украйна.

„Няма съмнение, че руската инвазия в Украйна е в резултат на натрупване на поредица от руски военни намеси – в Грузия през 2008 г., Крим през 2014 г. и Сирия през 2015 г.“, заяви Ибрахим Хамиди, сирийски журналист и старши редактор по сирийските въпроси в базирания в Лондон вестник „Аш Шарк ал Аусат“.

Путин „смята, че Америка е в упадък, ролята на Китай става по-важна, а Европа е разделена и заета с вътрешните си проблеми, и затова реши да се намеси“, коментира той.

Решението на Москва от 2015 г. да се включи във войната в Сирия беше първата ѝ военна намеса извън бившия Съветски съюз след разпадането му. Това спаси правителството на президента Башар Асад и обърна хода на войната в негова полза, позволявайки на сирийския президент брутално да възстанови контрола си върху голяма част от страната. Руските въздушни удари често поразяват безразборно болници, училища и пазари.

Опустошената от войната страна се превърна в полигон за изпробване на руски оръжия и тактики, които сега Русия може да приложи в Украйна.

Ана Боршчевская, старши научен сътрудник във Вашингтонския институт, която се занимава с руската политика в Близкия изток, заяви, че Русия е приложила в Сирия „многопосочен подход“, включващ високоточни оръжия с голям обсег и мащабни бомбардировки, както и кибервойна, дезинформация и използване на паравоенни сили.

Разгръщането на въздушната мощ „започна да определя еволюиращия начин на водене на война от страна на Русия и Сирия беше особено важна илюстрация на това развитие“, каза тя.

Москва също така демонстрира умел дипломатически подход в Сирия, постигайки договорености със Запада, който косвено прие нейната намеса. Тя създаде съвместни патрули с членката на НАТО Турция, която подкрепя сирийските бунтовници, за да наложи прекратяване на огъня в някои райони. Русия се споразумя с Израел, което позволи на последния да извършва въздушни удари срещу свързани с Иран цели в Сирия. Тя също така договори със САЩ специален механизъм за предотвратяване на инциденти между американски и руски самолети, летящи в небето на Сирия.

Едновременно с това Русия се опитва да защити Асад на международната сцена, като отрича твърденията, че той е използвал химически оръжия и варелни бомби срещу цивилни. Москва провежда в Сирия и кампания на „мека сила“. В някои райони се организираха фестивали за популяризиране на руската култура, по сирийската телевизия зазвучаха руски национални песни, разпространяваше се самоцелна пропаганда и се предлагаше топла храна на цивилното население.

Макс – сириeц с двойно сирийско-украинско гражданство, който е родом от крайбрежната сирийска провинция Латакия – си спомня, че е работил една седмица като трол в социалните мрежи, разпространявайки „истината“ за положителните действия на Русия в Сирия. Той и други рускоговорящи сирийци са работили в офис в местен университет.

Представител на управляващото алауитско малцинство, към което принадлежи самият Асад, Макс каза, заедно с други хора в родния си град са били благодарни на Русия за военната намеса през 2015 г., особено след като ислямски екстремисти са се приближили към района.

„Тогава дойдоха руснаците и фронтовата линия беше изтласкана далеч назад“, заяви той пред Асошиейтед прес в телефонен разговор от Украйна, където сега е отседнал чрез Airbnb в жилищен район в Киев.

Макс, който в момента работи за международна организация в Ливан, отишъл в Украйна, за да поднови личните си документи, но сега е в капана на руската инвазия. Той говори под условие пълното му име да не бъде разкрито от съображения за сигурност.

Макс вече не вярва на начина, по който Русия представя нещата. Много хора в родния му град в Сирия обаче подкрепят руската война в Украйна, тъй като Москва продължава да разпространява дезинформация за своето нахлуване.

Кадрите, идващи от Украйна, включително потресаващото масово бягство на цивилни, предизвикват силни и противоречиви емоции сред сирийците у дома и бежанците по целия свят.

Най-дълбоко е недоволството в северозападната провинция Идлиб – последния бастион на сирийската опозиция, където руските въздушни удари продължават и до днес. В изявление, публикувано вчера, опозиционната група за гражданска защита, известна като „Белите каски“, осъди агресията на Русия срещу Украйна.

„Изпитваме огромна болка, когато знаем, че оръжията, изпробвани върху сирийци, сега ще бъдат използвани срещу украински цивилни граждани“, каза тя и изрази съжаление за липсата на подкрепа от страна на международната общност за търсене на отговорност от Русия в Сирия и на други места.

„Вместо да отстоява международните норми, като например тези срещу използването на химически оръжия, международната общност се опитва да намери начини да си сътрудничи с Русия и до ден днешен я смята за желаещ и важен партньор в дипломацията“, заявиха „Белите каски“.

Боршчевская каза, че изводът, който Путин си е направил от Сирия, е, че „Западът няма да се противопостави на военните му интервенции“, и това му е дало кураж да продължи по-нататък.

„Апетитът идва с яденето и с всяка следваща интервенция той ставаше все по-нагъл, като кулминацията беше трагедията, която сега наблюдаваме в Украйна“, заяви тя. „Както това, което се случи в Сирия, не завърши в Сирия, така и онова, което се случва в Украйна, няма да завърши в Украйна“, прогнозира Боршчевская.

Сега Ракан живее в палатка със съпругата си и трите им деца близо до турската граница, където държи магазин за резервни части за автомобили. Той заяви, че се надява на поражение на Русия в Украйна, което да има положителни последици за сирийската опозиция.

„Молим се на Бога за победа на народа на Украйна и се надяваме, че тази война ще отбележи края на Русия“, каза той. „Може би (украинците) ще могат да постигнат победата, която не беше постигната в Сирия.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.