Ембаргото над Русия като югоембаргото – предприемчиви нашенци ще се облажат

 

По време на югоембаргото през 90-те много нашенци забогатяха или преживяваха от търговийка на дребно с контрабанда през границата. Някъде из врачанско се подвизаваше еднолична фирма с името ЕТ „Ембаргокомерс“.

Тези славни времена се връщат. Със санкциите срещу Русия се откриват нови възможности за предприемчиви българи. Всичко което е забранено за износ в Русия, има начин да им го доставят. И сега полето за бизнес е по-широко – и в банковата сфера. Ще откриват кредитни карти за руснаци на свое име, ще откриват банкови сметки от името да руски фирми, и т. н. Ще им продават мерцедеси и джипове „Тойота“ – бивши съветски републики ще се облажат от тая търговия. Ще има евтино контрабандно гориво.

Кустурица ще събере материал за нов филм.

Слава Богу, търговията ни с Русия не беше толкова голяма и от санкциите няма да пострадаме силно. Но ембаргото разкрива нови възможности за бизнес.

От онова време през 90-те се помни виц.

Мутра се моли в църква:

– Господи, само и тези вагони да минат през границата, моля ти се Господи.

До него една баба също се моли на Господ:

– Господи, моля ти се, само да ми вдигнат пенсията с 50 лева, че не мога да преживявам.

Мутрата я чул, бръкнал в джоба и й бута в ръцете 500 марки:

– Мани се от тука, не занимавай човека с глупости.

Шега или не, отварят се възможности не само за контрабанда. Всяко такова събитие размества пазара, открива нови ниши и перспективи за фирми, които да заемат мястото на други.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.