Русия: Блокирани са независими медии, затвор за призиви срещу войната

Руските власти ограничиха днес достъпа до сайтовете на четири независими медии, сред които Би Би Си, с което засилват контрола си върху информацията по време на инвазията в Украйна, предаде Франс прес.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор заяви, че достъпът до руските редакции на Би Би Си и германската медия „Дойче Веле“, а също така до независимия сайт „Медуза“ и „Радио Свобода“, което се финансира от американския Конгрес, е ограничен по искане на прокуратурата.

Според Роскомнадзор Би Би Си и „Радио Свобода“ са разпространявали неверни информации за конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

Русия неведнъж се е оплаквала, че западните медии предлагат откъслечна и често антируска гледна точка, като в същото време не търсят сметка от лидерите на собствените си страни за разрушителните войни, водени в чужбина, например тази в Ирак, и за корупцията.

Западните лидери от години изразяват опасенията във връзка с господстващото положение на държавните медии в Русия и отбелязват, че свободите, завоювани след рухването на Съветския съюз през 1991 г., са били ограничени от президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

В същото време руските депутати приеха допълнение на наказателния кодекс, с което бе криминализирано разпространението на „фалшиви информации“ за действията на въоръжените сили, предаде Франс прес.

Законодателната промяна бе одобрена на трето четене от Държавната дума (долната камара на руския парламент) и предвижда наказания до 15 години затвор, ако „фалшивите информации“ са довели до „сериозни последици“.

С промяната в наказателния кодекс се създава алинея 3 на член 207, като съгласно нея за разпространение на неверни сведения за действията на руските военни се предвижда до три години затвор, отбелязва руската редакция на Би Би Си.

Ако невярната информация е била разпространена от организирана престъпна група или е съпроводена с изфабрикуване на „доказателства“, наказанието може да достигне 10 години затвор.

Ако разпространението на невярната информация е довело до тежки последици, то наказанието може да достигне 15 години затвор.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че законодателството ще бъде разгледано днес от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), след което ще бъде изпратено за подпис на президента Владимир Путин.

Държавната дума прие също така закон, който предвижда лишаване от свобода до три години за отправяне на призиви за въвеждане на санкции срещу Русия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.