Обръщение на световни писатели: Тази престъпна война трябва да бъде спряна

Б.р. – Публикуваме международния призив към всички писатели, които говорят руски език, относно войната в Украйна. Текстът е публикуван едновременно в британския The Guardian, испанския El Mundo, норвежкия Aftenposten, Meduza, и други големи европейски медии. Подписан е от някои от най-големите съвременни руски писатели, към които се присъединяват нобелови лауреати и други световни автори. Сред тях са и българите Георги Господинов и Илия Троянов.

Ето текста на обръщението:

„Днес ние, писателите, се обръщаме към всички, които говорят на руски език. Към хората от всички националности. Към тези, за които руският е роден. Към тези, за които е втори език. Или трети.

Днес руският език се използва от руската държава, за да разпалва ненавист и да оправдава позорната война с Украйна. На руски език официалните медии произнасят всички лъжи, които като с димна завеса обгръщат тази агресия.

Гражданите на Русия са захранвани с лъжа много години. Независимите източници на информация почти бяха унищожени. Много критици на режима бяха заставени да мълчат. Държавната пропагандна машина работи на пълен ход.

Но днес е критично важно до гражданите на Русия да стигне цялата истина за нападението на Русия над Украйна. За страданията и загубите на украинския народ. За заплахата за целия европейски континент и може би дори за цялото човечество в случай на ядрена заплаха.

Вие говорите на руски. Това значи много.

Моля, използвайте всички възможни средства за комуникация. Телефон. Месинджъри. Електронна поща. Говорете с тези, които познавате. С тези, които не познавате. Ако Владимир Путин е сляп и глух, може би руснаците ще чуят ония, които говорят с тях на един език.

Тази престъпна война трябва да бъде спряна.

#SkipPutinTalkToRussians“

Под писмото стоят подписите на:

Владимир Сорокин
Светлана Алексиевич
Людмила Улицка
Дмитрий Глуховски
Виктор Шендерович
Мария Степанова
Сергей Лебедев
Лиза Александрова-Зорина
Саша Филипенко
Алиса Ганиева
Виктор Мартинович
Максим Осипов
Александр Генис
Лев Рубинштайн
Александр Иличевски
Михаил Шишкин
Борис Акунин

Присъединяват се и писатели от други страни :

Херта Мюлер (Германия-Румъния)
Елфриде Йелинек (Австрия)
Олга Токарчук (Полша)
Джон Максуел Кутси (Република Южна Африка\Австралия)
Матиас Енар (Франция)
Нурудин Фарах (Сомалия\РЮА)
Панкадж Мишра (Индия\Англия)
Хуан Габриел Васкес (Колумбия)
Илия Троянов (Германия)
Амир Хасан Чехелтан (Иран)
Кристоф Хайн (Германия)
Георги Господинов (България)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.