Самолети за Украйна е стъпка към ядрена война; Путин е затънал, срещу него трябва нов Ганди

Разрушени жилища при настъплението на руските войски. Снимка: Макс Левин

Войната някак изглежда като забавление във Фейсбук – лайкове и емотикони…

Ако анализаторите из социалните мрежи не са го проумяли, никога досега светът не е бил толкова близо до ядрена война, от Карибската криза насам. Изглежда и политици не го проумяват.

Има правителства ястреби, и в обществото преобладават ястреби. Това е съвсем реална основа да започне Трета световна.
На някой му изглежда нормално, че може да се случи – да бием Путин и да оцелеем след това. Дали защото последните поколения са възпитани с много филми и компютърни забавления, които опростяват нещата и за тях ядрена война изглежда като нещо, което може да го преживеем като на кино.

Само че който и да натисне пръв спусъка, ответният удар ще е аналогичен и достатъчно унищожителен. Днешните хиперзвукови ракети не са компютърна игра. Дори само на един континент да попаднат ядрени удари (а те ще са минимум на два), това ще докара ядрена зима и климатични промени, от които ще измрат масово животни и хора и на други континенти. Дълго може да се обяснява какви верижни последствия ще има от ядрени атаки между двете военни сили САЩ (НАТО) и Русия.

Ястребите у нас, които настояват да се дадат самолети на Украйна, онези в Полша, които искат същото, и онези във Великобритания и САЩ, които подкрепят това и т. н. – това е път към ядрена война. Да се доставят помощи и конвенционални оръжия на Украйна – да, но предоставянето на самолети и летища ще означава включване на трети страни в конфликта. Русия ще се изправи директно срещу НАТО. Путин показа, че няма задръжки.

След като полетят ракетите няма да има значение кой е виновен и какъв агресор е била Русия. Въпросът е как това да се избегне.

Путин сам е нагазил в тресавището с двата крака и затъва. И 200-хилядна войска няма да му стигне да завземе цяла Украйна и да я държи окупирана. Той затъна там като Наполеон в Русия. Дори да превземе Киев, трудно се живее като окупатор. Тепърва ще започнат да излизат данни за жертви, за безобразия на руски войници с гражданско население. Срещу Путин трябва друг подход вместо самолети. Нужен е един нов Ганди, а не войнолюбци.

Онези нашенци, които искат да пращат самолети на Украйна, като са толкова солидарни, да се пишат доброволци и да идат да се бият там. Да събират парични помощи и т. н., но не и да настояват за намеса на още страни и НАТО в конфликта.

Призивите дайте да дадем на Украйна самолети и да затворим небето са стъпка към ядрена война.

Тия дни много българи се запасяват с храни, горива и т. н. При ядрена война ще е безсмислено, дори да няма преки попадения на ядрени ракети в България. Всичко ще рухне, до две седмици оцелелите ще измрат от бури, глад и болести, дори да са се запасили в мазето. А онези богаташи у нас, които са си построили бункери за скривалища (виж bunker.bg), и се надяват да се спасят, са наивници. Дори да изкарат и 6 месеца под земята, както ги лъжат, след това таман ще излязат в пустошта и ядрената зима.

Във Фейсбук се развяват знаменца на Украйна, на Русия, лайкове и гневни личица… Като запалянковци на футболни клубове. Само дето не е футболен мач. Като започне „мача”, няма да можем да го коментираме из социалните мрежи.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.