Три скандинавски вестника ще публикуват статии на руски, за да контрират пропагандата на Кремъл

Три големи скандинавски вестника обявиха днес, че превеждат на руски част от своите статии за войната в Украйна с цел да спечелят вниманието на публиката в Русия и да контрират „пропагандата“ на Кремъл.

„Целта ни е да предоставим на руснаците достъп до безпристрастно и достойно за доверие отразяване“ на събитията, пишат в обща колонка главните редактори на влиятелни всекидневници от Дания – „Политикен“, Швеция – „Дагенс нюхетер“, и Финландия – „Хелзингин саномат“ .

„Украинската трагедия не бива да бъде представяна пред руската публика чрез пропагандни канали“, настояват те, отправяйки критики срещу неотдавнашното затваряне „на последните независими аудиовизуални медии в Русия – радио „Ехото на Москва“ и опозиционната телевизия „Дожд“.

Много чуждестранни медии също решиха да спрат дейността си в Русия, след като Държавната дума прие закон, предвиждащ тежки наказания за всяка „лъжлива информация“, след нахлуването на руски войски в Украйна.

Отрязан бе и достъпът до социалната мрежа „Фейсбук“, което според експерти отразява желанието на Кремъл да удуши всички гласове, несъгласни с официалната информация за украинския конфликт.

„Руските майки трябва да научат, че синовете им са изпратени в неизвестността, че невинни цивилни са убити и ранени, че два милиона украинци са принудени да бягат от собствената им страна и че е съсипано детството на милиони украински деца“, подчертават тримата главни редактори – Кристиан Йенсен от „Политикен“, Петер Володарски от „Дагенс нюхетер“ и Кайус Ниеми от „Хелзингин саномат“.

Москва официално представя инвазията си в Украйна за ограничена мироподдържаща операция, целяща да защити от „геноцид“ рускоезичните украинци.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.