Как наказват в Русия за антивоенни протести

След военното нахлуване на Русия на територията на Украйна по улиците в руски градове започнаха протести. Хиляди хора бяха задържани, а после осъдени на глоби или административен арест. Би Би Си се запозна с протоколи за задържане на участници в антивоенни акции.

Войната, наричана от руските власти „спецоперация“, започна на 24 февруари. Същия ден в Русия се състояха първите протести – предимно малобройни. В цялата страна бяха задържани тогава над 1500 души. Протестните действия продължиха и през следващите дни. По данни на изданието „ОВД-Инфо“ (признато в Русия за „чуждестранен агент“) по време на антивоенни протести в цялата федерация са били задържани общо към 11 000 души.

Властите не разрешиха нито една протестна проява. В Москва например отказът бе мотивиран с „епидемичната обстановка“ заради коронавируса. Забраната за масови прояви в руската столица заради КОВИД е в сила вече две години.

Повечето задържани получават глоби по т. 5 от чл. 20, ал. 2 на Кодекса за административни правонарушения (КоАП) – нарушение на установения ред за провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или протест от страна на участник в публична проява. Този член от кодекса предвижда глоба в размер на 10-20 хиляди рубли или задължителен труд до 40 часа.

Би Би Си се запозна с няколко десетки протокола за задържане на протестиращи (редакцията разполага с копия). Документите са съставени еднотипно и разликите са незначителни – там, където се описва самото „правонарушение“.

Следва типично описание на задържане при антивоенен протест от такъв протокол (мястото и името на задържания не се посочват от съображения за сигурността му):

„В състава на група граждани на брой около 200 души, привличайки вниманието на граждани и медии, пренебрегвайки разяснения на полицейски служители, че въпросната проява не е разрешена от правителството на Москва, и исканията да прекрати противоправните си действия, осъзнато е продължил да взема участие в неразрешената публична проява и е продължил да скандира лозунги „Не на войната“, „Никога няма да ви простя тази война“, „Путин, долу ръцете от Украйна“ и други, тоест доброволно е взел участие в неразрешена публична проява, съчетаваща форми на митинг и протест.“

Съвкупността от цитирани лозунги е различна в различните протоколи. Ето някои други словосъчетания, въз основа на които се образуват административни дела:

Долу войната
Войната е престъпление
Не на войната в Украйна
Слава на Украйна
Аз съм против
Няма война (така пише в протокола, бел. Би Би Си)

Някои участници в протестни прояви, с които успя да разговаря Би Би Си, казват, че изобщо не са скандирали никакви лозунги. Мнозина посочвали в протоколите, че написаното там не отговаря на истината, но това не ги спасило от глоби.

Има данни, че освен административните дела, откакто са започнали антивоенните протести, срещу техни участници са образувани и най-малко 29 наказателни дела по различни членове от законодателството.

Броят на загиналите по време на войната не се знае със сигурност; оценките са различни.

По последни сведения на министерството на отбраната на Украйна руската страна е загубила 12 000 души като убити и ранени. Руското отбранително министерство съобщи за загуби само веднъж – спомена за 498 жертви.

Няма достоверни данни и за загубите на украинските военни. По сведения на ООН от началото на войната в Украйна са загинали 406 мирни жители, а бежанците вече са над 2 милиона.

Седмица след изпращането на войски в Украйна Русия прие закон, наказващ разпространението на недостоверни данни за действията на руските военни. Според новия закон всеки, разпространявал данни, които руските власти сметнат за недостоверни, може да получи присъда до 15 години в лагер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.