Япония отбелязва 11-а годишнина от цунамито и ядрената катастрофа във Фукушима

Горящите реактори в АЕЦ във Фукушима. Снимка: ЕПА/БТА

Япония дискретно отбелязва днес годишнина от тройната катастрофа на 11 март 2011 г., когато едно от най-разрушителните земетресения, регистрирани някога в света, предизвика цунами с множество жертви, станало причина и за ядреното бедствие във Фукушима.

Тази година за пръв път не бе организирана никаква церемония от национален мащаб в памет на загиналите. След като през 2021 г. се навършиха 10 години от трагедията, японската държава реши да спре възпоменателните прояви.

На всеки 11 март обаче цялата страна ще запазва минута мълчание в 14:46 ч. местно време (05:46 по Гринуич) – в момента, в който през 2011 г. земетресение с магнитуд 9.0 разтърси целия архипелаг и бе усетено чак в Китай.

Дошъл от подземните дълбини на Тихия океан, недалеч от североизточното японско крайбрежие, ужасният трус предизвика цунами, чиито вълни, някои от които високи колкото сгради, връхлетяха региона.

Големите човешки загуби – близо 18 500 жертви и изчезнали, бяха причинени главно от цунамито.

Японската телевизия показа днес кадри от предприеманото по повод всяка годишнина от инцидента издирване на хората, все още водени като изчезнали в района на град Нами от префектура Фукушима.

Побеснелите води заляха и атомната централа „Фукушима Даичи“ на тихоокеанския бряг. Сърцевината на три от реакторите ѝ започна да се топи – така се стигна до най-тежката ядрена катастрофа в граждански обект от времето на тази в Чернобил, Украйна, през 1986 г.

33 000 души остават разселени

Инцидентът предизвика изтичане на радиоактивни вещества, което накара десетки хиляди жители на околната местност спешно да напуснат домовете си, често пъти завинаги.

През месеците след катастрофата бе забранен достъпът до над 1650 квадратни километра в префектура Фукушима – 12 процента от общата ѝ площ. Вследствие на интензивното обеззаразяване необитаемите зони днес са по-малко – 337 квадратни километра или 2,4 на сто от площта на префектурата.

Местни хора започнаха да се връщат във всички евакуирани тогава общини – през януари в град Футаба, последното все още необитавано селище край централата, се настаниха петима от бившите му жители.

Зоната обаче далеч не е тъй населена, както преди катастрофата – мнозина не желаят да се връщат там заради страх от радиацията.

Близо 165 000 жители на префектурата напуснаха навремето домовете си – по задължение или като личен избор. Местните власти и досега държат 33 365 души в списъка на разселените лица; 80 на сто от тях живеят извън границите на административния район.

Освен титаничните усилия за обеззаразяване и демонтаж на ядрената централа все още са налице много други предизвикателства, на първо място свързани с репутацията на местните хранителни продукти, при все че безопасността им строго се контролира.

Има риск имиджът им да пострада от одобрения миналата година проект на японското правителство да изхвърли в океана над един милион тона заразена вода от централата Фукушима, съдържаща тритий и до днес.

Този процес, наблюдаван от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), се предвижда да трае десетилетия, за да не се изливат твърде брутално в океана големи обеми от висококонцентрирания радиоактивен изотоп. Въпреки това обаче проектът бе посрещнат с възмущение в съседни страни и сред местните рибари.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.