Защо е зловеща буквата Z

От началото на „специалната операция“ неин символ е буквата Z, изобразена върху руските танкове, нахлуващи в Украйна. Значението на този символ не е определено, но той все по-често се използва от кремълската пропаганда и при масови патриотични прояви.

Ето едно от тълкуванията: „Тя е символ на единството на народа. Тя символизира подкрепата за нашите въоръжени сили, подкрепата за решенията на президента и има за цел да ни обедини в тази трудна ситуация. Оттук и лозунгите „За победата“, „За единството“.“

Струва ми се, че това е много лош, зловещ знак за силите, които го използват. Тя работи не за тях, а срещу тях.

На първо място, учудващо е, че за изразяване на „руската идея“ се използва буква, която не съществува в руския език. Тя напомня за една ключова дума от съветската епоха, също заимствана от Запада, с латинска основа: „комунизъм“. Дума, която е непонятна за хората и им е донесла най-голямото нещастие.

„Програмата за изграждане на комунизма“ струва на страната десетки милиони жертви и я връща десетки години назад, като я обрича на поражение от Запада.
Буквата Z отчасти напомня на символа на мълнията. Но се вгледайте внимателно: Z е обърната мълния. Този, който я изстрелва, се удря сам.

Една от най-често срещаните съвременни думи, започващи с тази буква, е зомби. Хората се превръщат в зомбита благодарение на „зомби телевизията“, която ги индоктринира със Z-идеологията. Магическата употреба на тази буква зомбира нейните носители.

И накрая, Z е последната буква в азбуките на езиците, в които се използва (латински и основните европейски езици). Тези, които се обозначават с тази буква, символично подготвят и ускоряват своя край.

От страницата на автора

* Михаил Епщайн (1950) е световноизвестен руски и американски философ, културолог, литературовед и есеист, заслужил професор на Университета Еймъри (Атланта, САЩ).

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.