Законно ли е чужденци да се бият за Украйна

Доброволци от Беларус заминават за Украйна. Снимка: видеокадър

Хиляди бойци от чужбина се записват като доброволци, за да помогнат на Украйна да се отбранява срещу руската инвазия; някои от тях обаче са заплашени от наказателноправни последствия, когато се приберат в родните си страни. Сред доброволците има граждани на Канада, Грузия, Индия, Япония, Великобритания и САЩ, както съобщиха по-рано Ройтерс и други медии.

Следва справка за някои от законите, уреждащи въпроса с чужденците, записали се в „интернационалния легион“ на Украйна.

ЗАКОННО ЛИ Е ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СЕ ЗАПИСВАТ КАТО ДОБРОВОЛЦИ

На американските военни поначало не е забранено да служат в армията на чужда държава, се казва на сайта на Държавния департамент. Службата като офицер или воюването срещу страна, която е в мир със САЩ, може да бъде основание за доброволен отказ от гражданство, но в практиката на Върховния съд има прецедент, според който военната служба за чужда държава сама по себе си не може да бъде използвана за лишаване на граждани на САЩ от тяхното гражданство.

Друг закон в САЩ, датиращ от 1794 г., така нареченият Закон за неутралитета, забранява на гражданите на САЩ да водят война срещу чужди правителства, които са в мир с Вашингтон, и предвижда наказание от до три години затвор. Законът, който практически би могъл да бъде приложен и срещу записалите се като доброволци да се бият срещу Русия, беше използван за наказателно преследване на американци, замесени в опит за преврат в Гамбия през 2014 г. Но освен в този случай той почти не е прилаган в съвременната история на САЩ, каза Дейвид Мале, преподавател в Американския университет във Вашингтон.

„При липсата на връзки с вътрешен тероризъм, ми е трудно да си представя, че американци, заминали да се бият за Украйна, ще бъдат съдени после“, каза Мале.

КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С БРИТАНСКИТЕ, АВСТРАЛИЙСКИТЕ И ИНДИЙСКИТЕ ДОБРОВОЛЦИ

Британците, заминали да се бият за Украйна, може да бъдат подложени на наказателно преследване след завръщането си, става ясно от препоръки за пътуванията в чужбина на външното министерство на Обединеното кралство, актуализирани за последно в сряда. Говорител на Форин офис не пожела да коментира след въпрос на Ройтерс какви обвинения биха могли да бъдат повдигнати на британските доброволци.

Британският Закон за военната служба зад граница, който за последно е променян през 1870 г., не позволява на гражданите, да се включват в чужди армии, воюващи със страни, които имат мирни отношения с Великобритания; този нормативен акт обаче никога не е прилаган за съвременни конфликти. Британският външен министър първоначално изрази подкрепата си за гражданските доброволци да се бият в Украйна, но после предупреди да не се пътува дотам при никакви обстоятелства.

Австралийският министър-председател Скот Морисън призова гражданите на страната си да не участват в боевете в Украйна, заявявайки пред репортери миналия месец, че има „неясноти“ относно юридическото положение на чуждестранните цивилни бойци.

Индийското министерство на вътрешните работи не отговори на запитване за коментар дали е законно индийски граждани да се включват в редиците на украинските сили. През 2015 г. то заяви пред Върховния съд в Делхи по дело за индийски граждани, заминали да се бият в Ирак, че разрешаването на индийците да участват във военни конфликти в чужди страни „може да породи твърдения, че индийското правителство подкрепя тероризма в чужди държави“.

ИМА ЛИ СТРАНИ, КОИТО ДА СА ДАЛИ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА

Германия съобщи, че няма да започва наказателно преследване срещу доброволците, които заминат да воюват, а ръководителите на Дания и Латвия обявиха, че ще позволят на гражданите си да се записват като доброволци. Канадският министър на отбраната Анита Ананд заяви, че „е лично решение на канадците“ дали да се запишат като доброволци или не.

КАКВО СТАВА С ЧУЖДЕСТРАННИТЕ БОЙЦИ, КОИТО БЪДАТ ПЛЕНЕНИ В УКРАЙНА

Международното право изисква от руските войски да се отнасят към чуждестранните бойци като към военнопленници без оглед на националността им, каза Дафни Ричмънд-Барак, преподавател във Висшата школа по държавно управление, дипломация и стратегия „Лаудер“ в Израел. Това означава, че руските войници трябва да осигурят на пленените доброволци храна, вода и медицинско лечение.

Миналата седмица обаче говорител на руското министерство на отбраната заяви, че западните „наемници“, биещи се за Украйна, няма да бъдат третирани като законно воюващи и са заплашени от наказателно преследване и дори по-лошо, според руската осведомителна агенция ТАСС.

МОЖЕ ЛИ ДОБРОВОЛЦИТЕ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА

Понеже доброволците ще воюват като част от състава на украинската армия, е малко вероятно у дома да им бъдат повдигнат обвинения за определени техни действия по време на войната, с изключение на военни престъпления или сходни деяния, заявиха експерти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.