Протест, подобен на самоубийство: какво се знае за „момичето с плаката“ в ефира на Первий канал

Мнозина се опитват да разберат как Марина Овсянникова, успешна майка на две деца, е могла да се реши на такава стъпка

Акцията на Марина Овсянникова. Снимка: видеокадър

Десетки хиляди потребители от цял свят пишат в социалните мрежи думи на подкрепа за Марина Овсянникова, която организира антивоенен протест в пряко предаване по главния пропаганден телевизионен канал на Русия. В същото време мнозина (ако не и всички) се чудят как една млада жена, майка на две деца, която никога преди това не се е появявала на полето на протеста, е предприела такова необичайно (в днешна Путинова Русия – подобно на самоубийство) действие.

Социалните мрежи показват, че Марина Овсянникова е водила живот, какъвто водят милиони други руски жени: работа, семейство, деца, фитнес, пътувания, срещи с приятели, изложби. С други думи, тя е като много други. И вероятно именно това направи акцията на Овсянникова толкова въздействаща – всеки е изпробвал действията ѝ върху себе си. И най-вероятно е стигнал до заключението, че не би се осмелил да го направи.

За Марина Овсянникова все още се знае малко. В спешно създадената страница в Уикипедия се посочва, че е родена в Одеса и при раждането си е получила фамилията Ткачук. Майка ѝ е рускиня, а баща ѝ – украинец. Завършва журналистика в Кубанския държавен университет, след което работи като водеща на новини в държавния телевизионен канал „Кубан“, откъдето е преместена в Москва като редактор на отдела за международна информация на Първи канал. Съпругът ѝ, според открити източници, също работи в телевизионен канал (като режисьор), но още по-одиозен – RT под ръководството на Маргарита Симонян.

Сайтът 93.ru твърди, че Марина е учила в журналистическия факултет на Кубанския университет заедно със Симонян, но именно Овсянникова (тогава Ткачук) е била „местната кубанска звезда“ в началото на 2000-те години.

„Марина беше студентка по журналистика в Кубанския университет в същия клас като Симонян. И ето го обратът. Да, това е странно разбъркване на тестето.“ Но самата Симонян казва, че никога не е учила с Марина, въпреки че „я помни добре“. Журналистът Артьом Никитин от Краснодар разяснява нещата, като казва, че Симонян е учила редовно, а Ткачук – задочно.

„В края на 90-те години на миналия век започнахме да работим заедно в информационната редакция на Кубанската държавна телевизионна и радиокомпания. Тя (Марина) веднага се превърна в любимка и имаше специална позиция. Тя не общуваше с персонала, но и никой не се конфронтираше открито с нея. Спомням си Марина като мило, сърдечно момиче, а всеки може да развива кариерата си както иска“, казва Никитин.

Кубан ТВ припомня, че Марина е напуснала през 2002 г. и оттогава не поддържа никакви връзки с канала или с бившите си колеги. Въпреки че бившите ѝ колеги се изказват ласкаво за нея, че е много целеустремена и се заема с всякаква работа.

Игор Овсянников, съпругът на Марина, потвърди, че работи като режисьор в RT, но отказа да разговаря с журналисти.

В едно от интервютата, които Марина дава пред журналисти, се казва, че от дете се занимава с гимнастика и плуване. По-късно спортът е заменен от журналистиката, въпреки че фитнесът остава хоби. В репортажите си за Марина официозните медии подчертават, че тя е „поддръжник на версията за вината на руското правителство за отравянето на опозиционера Алексей Навални“.

Какво се случи

На 14 март вечерта Марина Овсянникова, редактор на Первий канал в Русия, прекъсна излъчването на централната информационна емисия „Время“ по телевизията, като се появи в студиото с антивоенен плакат. Докато водещата Екатерина Андреева разказваше за плановете на премиера Михаил Мишустин да смекчи въздействието на международните санкции, зад гърба ѝ изведнъж се появи момиче с плакат с надпис „NOWAR. Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат.“ Тя извика: „Не на войната!“.

Преди да излезе в ефир, Овсянникова е успяла да запише кратко видео. Тя моли украинците за прошка и заявява, че братоубийствената война трябва да бъде прекратена незабавно.

„За съжаление, през последните няколко години работих в Первий канал и се занимавах с кремълска пропаганда. И сега много се срамувам. Това, което се случва в момента в Украйна, е престъпление, а Русия е страната-агресор“, каза Марина и подчерта, че за престъплението е отговорен един човек – Владимир Путин.

Марина със съжаление признава, че през последните години е работила за Первий канал като пропагандатор на Кремъл и сега много се срамува от това: „Срамувам се, че позволих да се лъже от телевизионния екран. Срам ме е, че позволих руският народ да бъде зомбиран.“

Трябва да се отбележи, че протестната акция в телевизионното студио се проведе на фона на рязкото засилване на репресиите срещу руските противници на войната. Самото използване на думата „война“ по отношение на „специалната операция на руските въоръжени сили в Украйна“ се смята за престъпление.

Акцията на Марина Овсянникова привлече вниманието на медиите по целия свят. Вестник „Вашингтон пост“ отбелязва, че „скоро хиляди хора заляха страницата на Овсянникова във Facebook с коментари, много от които изразиха благодарност и я нарекоха смела. Това беше отбелязано и от „Медуза“.

От своя страна руският телевизионен водещ Владимир Соловьов приветства Екатерина Андреева като герой. Самата Андреева публикува видеоклип, в който прави йога и повтаря мантрата: „Стой като скала“, като твърди, че тази практика ѝ помага да преживее деня. Коментар в социалните мрежи гласеше: „Андреева води „Время“ 24 години, но ще остане в историята като декор за Марина Овсянникова“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.