Заеко, идвай! Култовите романи на Джон Ъпдайк се завръщат за 90 години от рождението му

„Кръг“ възражда „Заеко, бягай“ и „Заека се завръща“ с дизайнерски издания

Джон Ъпдайк

Мъж на 26 години играе баскетбол с няколко деца в малко американско градче в края на 50-те. Това е първата среща на читателя с Хари Енгстръм – Заека, един от най-незабравимите герои в американската литература. Създаден от неповторимия Джон Ъпдайк, Заека е в центъра на тетралогията, донесла на писателя множество отличия, сред които цели две награди „Пулицър“ за художествено произведение.

На 18 март се навършват 90 години от рождението на значимия американски писател и издателство „Кръг“ отбелязва повода, преиздавайки на български първите две книги от тетралогията с твърди корици в ревизираните преводи на Юлиана Касабова, Екатерина Мачева и Елка Виденова. Зад визията на томчетата стои художникът Дамян Дамянов, който провокира читателите с изцяло ново решение за дизайна: четирите корици от поредицата пресъздават света от романите в кръга на баскетболна топка.

„Заеко, бягай“ (преводач: Юлиана Касабова, 1967 г.) ни запознава с младия Хари Енгстръм – Заека. Бивша баскетболна звезда от малък американски град, той се чувства като затворник в свят, към който не принадлежи. Женен, с малък син и второ дете напът, той е притиснат между егото си и обществото, семейните задължения и собствените си желания. Заека решава да избяга с убеждението, че когато ти стиска да бъдеш себе си, друг ще плаща за твоите грешки. Дали това е така?

В романа си Джон Ъпдайк рисува портрет на обикновения човек от 50-те години в САЩ, но прави и моментна снимка на американското общество. Умението детайлно да навлиза в психологическия свят на героите си и едновременно с това да рисува голямата картина, контрастът между натуралистичните сексуални сцени и дълбоките философски прозрения в книгата, превръщат „Заеко, бягай“ в световен роман, посланията от който са актуални и днес. Екранизирана през 70-те години, творбата се оказва вдъхновение и за филма с Еминем от 2002-ра „Осмата миля“, чийто сценарий започва с цитат от книгата, а псевдонимът на героя е препратка към Заека на Ъпдайк.

Със „Заеко, бягай“ писателят поставя началото на своята прочута тетралогия, превърнала се в емблематична за американската литература.

Следващата книга – „Заека се завръща“ (в превод на Екатерина Мачева и Елка Виденова, 2004 г.), придава нов щрих към образа на героя, представяйки живота му десет години по-късно: в края на 60-те, когато светът е парализиран от Студената война, човек стъпва на Луната, САЩ водят война във Виетнам, хипи движението е в пика си, а Америка е залята от расизъм и насилие. В този свят героят на Ъпдайк се опитва да намери стабилност и да постъпи правилно, докато междувременно приютява в дома си необичайна компания – тъмнокож наркодилър и млада бегълка. Опитът му да се наслаждава на свобода и безгрижие и този път е обречен.

В романите за Заека Ъпдайк изследва живота на героя си в продължение на четири десетилетия, рисувайки през образа му прецизна картина на цялото общество. Книгите впечатляват както с освободения поглед към сексуалните пориви, така и с дълбоките си идеи и финото изграждане на героите, които във всяка от книгите разкриват по още един пласт от същността си.

Наградите си „Пулицър“ Джон Ъпдайк получава за третата и четвъртата книга от тетралогията – „Заека богат“ и „Заека се укроти“, които от „Кръг“ обещават през есента и които ще завършат цялостно художествената концепция на Дамянов.

С преиздаването на романите на Ъпдайк „Кръг“ продължава да придава съвременен вид на модерните класики, след миналогодишния успех с новите издания на обичани творби от Кърт Вонегът.

Джон Ъпдайк е автор на романи, сборници с разкази, критика, поезия, есета. През 2020 г. издателство „Кръг“ представи на български и „Книгата на Бек“, която съдържа истории от обиколката му в Източния блок през 60-те години на XX в. и включва разказа „Българската поетеса“, в който е описана срещата му с Блага Димитрова.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.