Какво след ареста на Борисов? Дали Гешев ще обърне палачинката да спаси поста си?

Кола на полицията откарва арестувания Борисов от дома му в Банкя. Снимка: от тв екрана

На мнозина не им се вярваше, но Борисов беше задържан без участието на българската прокуратура, по закона за МВР. И социалните мрежи се изпълниха с радостни коментари.

Телевизиите ни показваха дълго актива на ГЕРБ пред дома му как сипе прокоби за репресии, комунистически режим и как е погазена демокрацията. Но пропуснаха да покажат зарята, която загърмя от околни къщи в Банкя след новината за ареста на техния виден съсед.

Говорителката на главна прокуратура подсказа каква може да е причината за ареста. Те нищо не знаели, медиите да се обърнели към европейската прокуратура, чиято шефка Лаура Кьовеши в същия ден замина след посещението си в България. МВР съобщи за разследване по кражби от еврофондове.

Има ли наистина достатъчно доказателства срещу Борисов, за да го оставят в ареста? Сега главният прокурор Иван Гешев е изправен пред избор – да започне ли да разследва сериозно Борисов, вместо да му служи като чадър, както досега. Това всъщност е единственият начин да спаси поста си и да опровергае обвиненията, че е съучастник в корумпираното управление на бившия премиер.

Заедно с Борисов в акцията на полицията изскочиха още три имена – на бившия финансов министър Горанов, на бившата шефка на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова и на пиарката на Борисов Севделина Арнаудова, т. нар. Севда тв. Защо точно те? Борисов еднолично управлява партия ГЕРБ и решава кой на какъв пост да бъде издигнат. Горанов и Менда Стоянова не бяха включени в листите за изборите през миналата година. Симптом, че срещу тях може да започне разследване и да изскочат компрометиращи данни.

За Севда Арнаудова вече изскочи нещо съмнително – в къщата й е намерен джип, който е на фирмата строила газопровода. Може да не е престъпление, може да е уредено законно. Но е косвена улика. Менда Стоянова и Горанов бяха посочени от Васил Божков като участници в схема. Борисов го насочил към тях да уредят поправка в закона, изгодна за лотарията на хазартния бос. Такава поправка наистина е приета в парламента. А от своя страна Божков е трябвало да „помага” по израза на Борисов, като плаща 20% от печалбата. И да контактува по въпроса с министър Горанов. Божков конкретно посочи Горанов като човек на когото е давал парите. И каза, че става дума за над 60 млн. лева. След което му посочили и фирма, на която трябва да прехвърли основния дял от лотарията. Божков отказва и точно тогава прокуратурата го погна.

Божков представи и някои доказателства, есемеси на Борисов и Горанов до него, съобщи, че пиарката Севда го е посещавала често в офиса му, а тя не отрече, но излезе с интересно обяснение. Божков представи и банкови извлечения, че е теглил големи суми в брой, по 1 млн. и повече. Предполага се, че Божков има и други доказателства. Той веднага след ареста на Борисов написа в социалните мрежи, че в последния месец е дал показания пред европейската прокуратура.

Досега прокурорът Гешев беше сляп, глух и ням по въпроса.

Сега от МВР съобщават за 120 преписки за корупция по европроекти. Една от тях очевидно е за магистрала „Хемус”. По този случай беше арестуван човек, изтеглил в брой над 60 млн. лева от т. нар. банка на СИК – Итернешънъл асет банк. Той можеше да разкрие подробности за схемата, но прокуратурата отказа да сключи с него споразумение, дори се оплака, че от службите оказвали натиск върху нея по въпроса. Всъщност прокуратурата по този начин помага да се прикрие схемата и да се сведе до един човек.

Адвокатът на Борисов Менко Менков каза пред медиите, че арестът на Борисов е свързан с текст от закона за изнудване и не се споменават еврофондове.

Лидерите на партия ГЕРБ обявиха курс към сваляне на правителството. В следващите дни ще видим какви доказателства има полицията и дали ако бъдат отхвърлени няма да има политически последствия и разклащане на правителството.

А главният прокурор е изправен пред съдбовен избор – или ще се дискредитира окончателно или ще започне сериозно разследване на бившия премиер. Случаите, по които може да бъде разследван, са повече от едно изнудване.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.