Руски активисти са ужасени от заканата на Путин към „предателите“

Заплашителни надписи на вратата на руски активист

Входните врати на жилищата на московски активисти са изрисувани с графити, отправящи предупреждения. Кулинарна блогърка е застрашена от 15 години затвор заради това, че „злепоставя“ руската армия. Призив за уволнение на бивш високопоставен държавен служител заради „предателство“, защото се противопоставя на войната в Украйна.

В сряда президентът Владимир Путин отправи злобно предупреждение към „предателите“, като каза, че Западът ще се опита да ги използва като пета колона, за да унищожи Русия, но руснаците бързо ще могат да различат „патриотите от изметта“.

Московският активист Дмитрий Иванов каза, че часове след речта на Путин майка му е видяла, че на входната им врата някой е написал със спрей: „Не предавай родината, Дима“.

Към посланието са били изрисувани няколко символа „Z”. Той е изписван на руските бойни машини и танкове и се използва за набиране на подкрепа за т.нар. от Москва „специална военна операция“ за разоръжаване и „денацификация“ на Украйна.

Иванов, който е протестирал срещу войната, каза, че няма представа кой е изрисувал графита, но че познава поне още трима души – активисти и журналист, чиито врати в сряда вечерта са били изрисувани по същия начин.

„Не знам какви са целите им – сплашване или просто искат да ми развалят настроението. Трудно ще ни уплашат с подобни действия. Свикнали сме с подобно внимание“, каза пред Ройтерс 22-годишният активист.

От 24 февруари насам, когато Кремъл започна инвазията си в Украйна , в Русия бяха задържани хиляди хора.

„Самопречистване“

Путин каза в сряда пред правителството, че руският народ ще изплюе предателите като влязла случайно в устата му муха и обществото ще стане по-добро.

„Убеден съм, че това естествено и необходимо самопречистване на обществото само ще укрепи нашата страна, нашата солидарност, единството и готовността ни да отговорим на всяко предизвикателство“, каза той.

На следващия ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше помолен да коментира изказването на Путин. Песков каза, че много хора се проявяват като предатели.

„Те сами заличават себе си от нашия живот. Някои от тях напускат работните си места, някои прекратяват активния си трудов живот, някои дори и напускат страната и се преместват в други държави. По този начин протича въпросното пречистване“, каза той.

След речта на Путин Следственият комитет на Руската федерация, който е правоприлагащ орган, съобщи името на първото лице, което се разследва за разпространение на „фалшива информация“. Става въпрос за кулинарна блогърка.

От 4 март насам това престъпление се наказва с до 15 години затвор, след като вълната от протести срещу инвазията подтикна руските власти да приемат специален закон.

В интервю за Ройтерс Вероника Белоцерковская, която живее в Южна Франция, каза, че макар и да е аполитична, не е изненадана, че я разследват, защото вероятно се вписва в образ, който средностатистическият руснак може да намрази.

„Нали се сещате – ето я тази дебела, разглезена жена, която живее на Лазурния бряг, в Прованс или в Италия, която приготвя гъши дроб и яде омари, която на всичкото отгоре се осмелява да бръщолеви оттам… Имам всички тези характеристики, които средностатистическият човек ще припознае като отвратителни“, каза тя.

След речта на Путин в сряда високопоставен член на партията „Единна Русия“ призова за незабавното отстраняване на бившия вицепремиер Аркадий Дворкович от позицията му на ръководител на фондация, която насърчава икономическите иновации.

Дворкович, който сега оглавява Световната шахматна федерация, осъди войната в свои изказвания пред западни медии.

„Той е направил своя избор“, каза парламентаристът Андрей Турчак. „Това си е чисто национално предателство, поведение на човек от петата колона, за която днес говори президентът“, каза Турчак.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.