САЩ ускоряват разработката на хиперзвукови оръжия на фона на войната в Украйна

Изпитания на хиперзвуковата ракета „Циркон“. Снимка: видеокадър

Военноморският флот на САЩ, който изостава от Русия в разработването на хиперзвукови оръжия, бърза да приеме на въоръжение първите образци и се очаква, че тяхното монтиране на военни кораби ще започне още в края на следващата година.

САЩ са в състезание с Русия и Китай за разработката на тези оръжия, които летят със скорост, подобна на балистичните ракети, но са трудни за сваляне защото са много маневрени. Руските въоръжени сили твърдят, че вече разполагат с хиперзвукови ракети и са ги използвали в събота и вчера срещу мишени в Украйна, което е първата употреба на този тип оръжия в бой. Пентагонът не беше в състояние да потвърди дали в атаките наистина са били използвани хиперзвукови оръжия. Американските въоръжени сили ускоряват разработката им, за да наваксат изоставането.

Американското оръжие ще бъде изстрелвано като балистична ракета и ще освобождава хиперзвуков планер, който, преди да порази целта, ще достига скорости от седем до осем пъти по-високи от скоростта на звука.

В щата Мейн дъщерното предприятие на „Дженерал Дайнамикс“ „Бат Айрън Уъркс“ е започнало инженерна и проектантска дейност по промените, необходими за монтиране на оръжейната система на три разрушителя клас „Зумвалт“. Работата ще започне във все още неназована корабостроителница по някое време през фискалната година, започваща през октомври 2023 г., съобщи военноморският флот.

Като хиперзвукови се определят оръжия, летящи със скорост Мах 5, тоест пет пъти по-голяма от тази на звука. Това е около 6100 километра в час. Междуконтиненталните балистични ракети са много по-бързи от този праг, но летят по предсказуем курс, което прави прехващането им възможно. Новите оръжия са маневрени.

Съществуващите системи за отбрана, включително системата „Ейджис“ на военноморския флот, биха имали проблеми с прехващането на такива обекти, защото тяхната маневреност прави движението им непредвидимо и скоростта им оставя малко време за реакция.

Русия твърди, че има балистични ракети, които могат да разгръщат хиперзвукови планери, както и хиперзвукова крилата ракета. САЩ „полагат усилия само да наваксат“ защото не са инвестирали в новата технология и са запазили само малка част от десетте хиляди души, които са работили в програмата през 80-те години на миналия век, каза Джим Купър, демократ от щата Тенеси, който е председател на подкомисията, следяща програмата. „Ако искаме да се стремим към паритет, ще трябва да подкрепим тези усилия с повече пари, време и талант, отколкото в момента“, каза той.

На фона на руската инвазия в Украйна този месец ще бъде обявено бюджетното предложение на Пентагона, в което се очертават целите за хиперзвуковите и други оръжейни системи.

Трите стелт разрушителя от клас „Зумвалт“, на които ще бъдат монтирани новите оръжия, имат достатъчно място за тях благодарение на проектна грешка, която в този случай е в полза на военноморските сили. Корабите бяха построени на базата на оръдейна система, която трябваше да използва управлявани с джипиес ракетни снаряди, за да обстрелва цели на разстояние от 145 километра.

Но снарядите се оказаха прекалено скъпи и военноморският флот отмени разработката на системата, което остави корабите с „безполезна“ система за зареждане и чифт скрити в ръбести „оръдейни кули“ 155-милиметрови оръдия.

Модернизацията на трите разрушителя вероятно ще струва повече от 1 милиард долара, но ще даде нови способности на високотехнологичните кораби с електрическо задвижване, чиито проектиране и строеж вече струват на военноморския флот 23,5 милиарда долара, каза Брайън Кларк, анализатор в сферата на отбраната от Института Хъдсън. „Работата по проектирането и строежа не е толкова трудна. Просто ще трябват време и пари“, добави Кларк.

Военноморският флот възнамерява да монтира оръжията на разрушителите през фискалната 2025 г. и на подводниците с ядрено задвижване клас „Вирджиния“ – през фискалната 2028 г., съобщи флотът.

Разрушителите ще бъдат базирани в Тихия океан, където ще възпират Китай, ако той се окуражи от руската атака срещу Украйна и реши да атакува Тайван, каза Кларк.

Фокусът на САЩ върху хиперзвуковите оръжия е промяна в американската позиция след колебания в миналото заради технологични пречки. Междувременно техните опоненти продължаваха да ги проучват и разработват. Русия изстреля залп от хиперзвукови ракети „Циркон“ в края на декември, с което оповести, че е приключила с изпитателната фаза на тези оръжия.

Но Русия може би преувеличава способностите на подобни супер оръжия, за да компенсира своята слабост в други области, твърди Лорън Томпсън, анализатор в сферата на отбраната в Лексингтънския институт. Засега Русия не притежава много от тези оръжия и не е ясно колко ефективни са те, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.