Няколко полезни ефекта от ареста на Борисов

Илюстрация от Фейсбук осмива освобождаването на Борисов и негови почитателки, сравнявайки го с телевизионното реалити „Ергенът“.

Чуха се недоволни възгласи след ареста на Борисов и освобождаването му след 24 часа – „И какво сега?”, „Нищо не направиха” и т. н.

Някои подобни реакции се дължат на правна неграмотност и неразбиране на механизмите на наказателното производство. Но това не е най-важното.

Колкото и закъснял да беше този арест, той имаше полезен ефект и изигра голяма обществена роля.
Всъщност ефектите са няколко.

Видя се каква е подкрепата за Борисов и ГЕРБ – шепа хора спретнаха мижав протест пред Министерския съвет и парламента. Преброихме им пилците. Не може и да се сравнява с протестите против правителството на Борисов отпреди две години.

Цяла България гледа няколко часа по телевизиите фалшивия плач на активистите на ГЕРБ как била погазена демокрацията, върнал се комунизма, това било репресия и т. н. Как депутати стават смешни да искат да влязат в ареста да се убедят в психическото здраве на арестувания Борисов. А издателят на „Пик” Недялко Недялков викаше на оградата, че искал да влезе да се убеди „дали е жив”.

Тези сцени не могат да не предизвикат присмех и убедиха аудиторията за какви жалки хора става дума. Видяха се позабравени лица като Вежди Рашидов, Бареков да сипят нелепи коментари, слушахме прокоби от Десислава Атанасова, бившия здравен министър Ангелов, Цачева и прочее опротивели лица на ГЕРБ. На обществото му стана ясно, че това не е партия, а нещо като клан, като организирана престъпна група.

Най-важното –

видя се как прокуратурата бойкотира

На другия ден след ареста определеният прокурор отказва да приеме хората от полицията, които да му връчат материалите. Поканил ги да ги предадат в деловодството с входящ номер. Все едно че това не е важно дело, а някаква там мижава история. В следващия работен ден прокурорите отричаха да са получили материали, та трябваше МВР да ги покаже.

Обществото все повече разбира, че без смяна на главния прокурор Гешев няма да се мине. Той с цялата прокуратура се държи като адвокатска кантора на Борисов. Нека сега Висшия съдебен съвет да го брани. Ще си тръгнат заедно рано или късно.

Много от недоволните, че Борисов не остана в ареста, са научили как действа правовата държава – това е обичайна процедура, адвокат защитава арестувания и ако прокурор не поиска задържане под стража, го пускат след 24 часа. МВР по закон толкова може – до 24 часа.

Друг ефект – видя се как телевизиите бранят Борисов и завъртяха пропагандата по време на събитието. За БНТ, командвана от Кошлуков, беше очаквано, но с най-самоотвержена защита блесна Би Ти Ви.

Все пак обилното показване на мутрите на ГЕРБ и плачещи за демокрацията коментатори изигра и обратен ефект. Много коментиращи се разкриха като адвокати на Борисов.

В рамките на два дни е настъпило оживление в канторите на нотариуси с прехвърляне на имоти, уплашени от арест хора, свързани с бившата власт, тичат из болниците да си вадят болнични, някои са заминали за чужбина.

Арестът също така беше много важен, за  да престанат хората да се страхуват. След толкова години рекет мнозина направо подскачаха от радост да го видят арестуван. В репортажите от Банкя се чу как в съседни къщи пуснаха заря. Из цяла България много народ поля този арест в четвъртък вечер.

След всички това

дали се увеличават шансовете на Борисов да се върне

във властта? Категорично не. Няма партия самоубийца в парламента да подкрепи Борисов и ГЕРБ за кабинет, независимо кога ще има избори – тази година или след 2-3 години. Някои хранят напразни надежди, че Борисов може да се върне, други погрешно го очакват. Ако до следващи избори не го арестуват още няколко пъти (има различни поводи) и не бъде осъден. В най-добрия случай Борисов може да предложи някое вакло агне от неговите като Даниел Митов, Томислав Дончев или Тома Биков за министри, но самият той няма шанс. А те пък имат все по-малко шансове с жалката си роля.

Сега случаят провокира и прокуратурата да обясни действията си. Ако прокуратурата каже, че няма престъпление и основание, МВР може да отговори, макар да няма право да разгласява обстоятелства. Някои може да се появят в интернет и т. н.

Изобщо, обръчът около Борисов се затяга.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.