Българин на върха на европейската наука с награда от 2 милиона евро

Проф. Мартин Вечев

Проф. Мартин Вечев от университета ETH Zurich в Швейцария е сред спечелилите престижната награда на Европейския съвет за научни изследвания

Мартин Вечев, професор в един от водещите технологични университети в света – ETH Zurich, спечели финансиране в размер на 2 милиона евро от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) за реализиране на свой проект. Целта на проекта е създаването на нов тип модели за изкуствен интелект, които са доказуемо надеждни и сигурни.

Успехът му би позволил нови приложения на изкуствения интелект в много различни направления, каквито са самоуправлението на автомобили и автоматично диагностициране в медицината. В тазгодишната ERC надпревара участие са взели 2651 изследователи, като по-малко от 12% от тях получават индивидуални грантове за своите проекти.

Европейският съвет за научни изследвания (ERC), създаден от Европейския съюз през 2007 г., е единствената европейска организация, финансираща върхови изследвания, като индивидуалните ERC награди са най-желаните от изследователите, университетите и държавите (кандидати могат да бъдат и учени извън Европа). Статутът на ERC наградите e толкова висок, че броят им се използва като основен показател за това колко иновативна е една държава.

Проф. Мартин Вечев е един от водещите учени в света в сферата на компютърните науки и изкуствения интелект. През 2016 година той отново е сред наградените от Европейския съвет за научни изследвания. Вечев е възпитаник на Софийската математическа гимназия, носител на докторска степен от университета в Кеймбридж и професор в най-реномирания европейски технологичен университет ETH Zurich.

През 2009 г. проф. Вечев печели наградата „Джон Атанасов“ за постижения в областта на компютърните и информационните технологии. Освен учен, той е и предприемач и съосновател на успешни дълбоко-технологични (deep-tech) стартъпи. Разработките от предишния ERC грант (2016 г.) на Вечев доведоха до създаването на стартъпа DeepCode, който бе закупен и в момента е в основата на мултимилиардната компания Snyk, топ 50 AI компания в света.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.