Киев: Ужасите на войната в една детска болница

Деца, родители и персонал търсят защита от руските бомбардировки в подземията на детска болница в Киев. Снимка: Ройтерс/БТА

Ужасите на войната в Украйна могат да се видят в очите на 13-годишния Володимир, който лежи в киевската детска болница „Охматдит“ а до него е зеленият му балон във формата на куче.

Баща му и братовчед му са бил убити, когато колата им е била надупчена от куршуми само два дни след началото на руската инвазия. Уцелен в челюстта, гърба, ръката и крака, Володимир оцелява по чудо.

„Той все още не може да ходи, но лекарите му казаха, че скоро ще бъде в състояние да го прави“, каза 34-годишната му майка Наталия, съсипана от сполетялото я.

Преди войната, както много тийнейджъри на неговата възраст, той обичаше да играе на телефона си и да разхожда кучето ни, казва тя.

Днес той е прикован към болничното легло. Голяма рана тръгва от брадичката му и върви нагоре по челюстта му до кичурите изрусена коса, които падат върху челото му. С болка той прошепва, че е „добре“.

На снимка, показана на журналистите на АФП от мобилен телефон, виждаме какви са били раните по лицето, когато са го спасили.

На 26 февруари, два дни след началото на руската инвазия, семейната синя „Лада“ е попаднала в престрелка между руските войници, опитващи се да влязат в столицата, и украинските сили.

„Наистина не знаехме кой стреля“, казва Наталия. „Но когато стрелбата спря, разбрахме кой стои зад всичко това. Те ще бъдат наказани“, каза ядосано Наталия, търкайки нервно ръката си.

Майката е само леко ранена. „Раните ми ще зараснат. Но не мога да върна нито съпруга си, нито племенника си. Той беше само на шест години“, въздъхва тя.

„Тежко е, жестоко е“

Тази детска болница, най-голямата в Украйна, е на предната линия за ранените във войната. „Наистина е ужасно, трудно е, жестоко е“, казва педиатърката Свитлана Ониско.

Вече „живеем в тази болница. Вече не се прибираме, ние сме на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, през цялото време. Сутрин, обед, вечер помагаме на децата“, казва тя.

Руският президент Владимир Путин оправда инвазията в Украйна с целта да я „демилитаризира“ и „денацифицира“. Инвазията му обаче взима все повече цивилни жертви, особено в обсадени градове като Харков и Мариупол.

Столицата е атакувана, но в момента не е обект на масирани бомбардировки, както е на други места. Според кметството четири деца са били убити и 16 ранени в Киев, повечето от които са хоспитализирани в „Охматдит“.

Медицинският персонал казва, че е измъчван от спомена за жертвите на тези атаки. Като за майката, защитила едномесечното си момиченце, прикривайки го с тялото си по време на въздушен удар срещу дома им. Лекарите извадили няколко шрапнела от тялото й.

Или за 4-годишното момче, докарано ранено, на носилка. Или за 6-годишното момиченце, простреляно в краката при нападение в Гостомел – град, намиращ се северозападно от Киев, при което загинала майка му.

„Психологически и морално това е тежко, защото става дума за деца“, каза педиатърката Свитлана Ониско.

„Абстрахиране“

Неонатологията на болница е била ударена от руската армия. Още в първите дни на конфликта майките и техните бебета е трябвало да търсят подслон в мазето, щом зазвучат сирените за въздушна тревога.

Въпреки всичко медицинският персонал, който дотогава не е имал опит във военната медицина, е направил всичко, за да продължи да работи, сблъсквайки се с това, което ортопедът Власий Пилипко определя като „ужасни наранявания“.

„От началото на войната трябваше да лекуваме ранени хора, деца, но и възрастни, поразени от ракети и куршуми“, каза той.

Повечето му колеги „се опитват да се абстрахират“, но „може би след войната някои от нас ще се нуждаят от психологическа подкрепа“, обяснява той.

Междувременно, допълва той, „се концентрираме само върху лечението на хоспитализираните“, като малкия Володимир. „Трябва пак да го оперираме. Има куршуми, заседнали близо до гръбнака му“, каза ортопедът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.