След западните санкции руснаци правят бизнес в Китай

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: БТА

Телефонът на Марат, руснак в Шанхай, не спира да звъни: след налагането на санкции на страната му редица руски компании са насочили поглед към Китай, където бизнесмени като него търсят възможности.

През последните дни с 42-годишния предприемач се е свързало предприятие, оказало се в безнадеждна ситуация, откъснато от обичайните си доставчици в Европа и Северна Америка.

„Казаха ми: „Бъди готов“, разказва той за производител на електронни компоненти, базиран в Беларус – държава, която също е обект на санкции заради сътрудничеството си с Русия в атаката срещу Украйна.

„Това ще ми отвори допълнителна работа, но ще има и допълнителни печалби“, обяснява Марат. Той иска да остане анонимен, защото темата е сравнително деликатна в Китай, който е приятелска страна на Русия и отказва да определи руската операция като нашествие.

Замразяване на активи, забрана на износа за Русия, инициативи, целящи парализиране на банковия сектор, затваряне на европейското въздушно пространство за руски авиокомпании.

Откакто руският президент Владимир Путин започна своята офанзива в края на февруари, западните държави наложиха няколко пакета санкции, до степен сега Русия да е на ръба на фалита.

Китай не тръгна по този път и се представя като неутрална сила. За компаниите, засегнати от санкциите, азиатската държава обаче би могла да бъде пазар за техните стоки или източник на доставки, спрени от Запада.

Рублата и СУИФТ

Китай е най-големият търговски партньор на Русия. Миналата година двустранната търговия е възлязла на 147 милиарда долара, според китайските митници – увеличение с 30 процента в сравнение с 2019 г.

„Тази криза е възможност за руските компании в Китай“, смята друг руски предприемач. Базиран в Пекин, той се представи условно като Владимир.

„Китай е отворен. Казват ни: „Ако искате да купувате, ние имаме (това, което ви трябва)“, обяснява той.

Последните седмици обаче бяха трудни за компаниите, свързани с руския пазар. Няколко предприятия, произвеждащи различни неща – от аксесоари за домашни любимци до пестициди – посочиха, че колебанията в курса на рублата са разубедили много руски клиенти да правят поръчки.

Изключването на руските банки от системата СУИФТ освен това не позволява на компаниите да извършват плащания в долари.

Друг проблем: доставките за Русия трупат закъснения, по-специално защото международните транспортни предприятия отказват пратки за страната, ръководена от Владимир Путин.

„Очакваме да имаме повече видимост“, обяснява Владимир. Всички мислят. . . че санкциите би могло да бъдат отменени, ако войната завърши бързо.“

„Това е добре“

Китай и Русия, особено във връзка със създаване на общ фронт срещу САЩ, през последните години засилиха своето дипломатическо и икономическо партньорство.

В началото на февруари Владимир Путин дойде в Пекин, за да присъства на церемонията по откриването на зимните олимпийски игри. Посещение, по време на което двете страни определиха приятелството си като „безгранично“, а в края му бяха сключени няколко ключови споразумения.

Войната и санкциите ще имат различно отражение върху различните сектори, смята Марат, според когото водещи промишлени отрасли като химическия вероятно ще се представят по-добре от производителите на евтини потребителни стоки.

Що се отнася до ръководителите на китайските компании, мнозина очакват рязък спад в покупателната способност на руснаците.

Други мислят, че в дългосрочен план ситуацията ще е от полза за Китай, тъй като отслабената от санкциите Русия отчаяно ще търси икономически партньори.

„За Китай обективно е добре, че Русия е обект на западни санкции“, твърди Чъ Дашуай. 38-годишният мъж работи в Москва за търговска онлайн платформа, специализирана в продажбата на китайски стоки.

Според него много китайски предприятия биха били готови да се установят в Русия, ако тя предприеме адекватни мерки. „В дългосрочен план Китай има повече какво да спечели, отколкото да загуби“, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.