Полша: Украински бежанци сe редят на опашка за разрешителни за работа

Бежанци от Украйна на границата с Полша. Снимка: БТА

Стотици украинци чакаха вчера пред националния стадион на Полша, за да подадат заявления за разрешителни за работа, в момент, когато правителствата и компании в Централна Европа се стараят да помогнат на избягалите от руското нашествие да намерят работа и къде да учат. От началото на войната на 24 февруари Полша е приела най-голям брой бежанци – около 2,1 милиона. Украинската общност в страната, която преди войната наброяваше 1,5 милиона души, още тогава беше най-голямата в региона.

Татяна Шмалий се е наредила заедно с приятели на опашката пред стадиона във Варшава, където играе мачовете си полският национален отбор по футбол. Те искат да получат документи, които да им позволят да работят, докато се завърнат у дома.

„Хората бяха много добри с настаняването ни, но намирането на работа е трудно. Търсим каквато и да било работа“, казва Шмалий, която е била козметичка в родния си град Виница, в централната западна част на Украйна.

Най-много украинци са преминали през гранични пунктове в Полша, Словакия, Румъния и Унгария, сочат данни на агенцията на ООН за бежанците. Граничните власти казаха в понеделник, че броят на влизащите в ЕС продължава да спада, но предупредиха, че може да има нов наплив на пристигащи, ако боевете се засилят.

„ДА БЪДЕМ ГОТОВИ“

„През последните дни намаляват хората, които идват в Полша“, каза в радиоинтервю заместник-министърът на вътрешните работи Павел Шефернакер. „Ние обаче знаем, че заради руската агресия у нас във всеки момент може да дойде нова вълна бежанци, и трябва да бъдем готови“, добави той.

Агенцията на ООН за бежанците казва, че от войната са били прокудени около 10 милиона украинци (при общо население на страната от около 45 милиона души), включително 3,5 милиона, предимно жени и деца, които са избягали в чужбина, главно в страни от ЕС.

Еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон предупреди в понеделник за риска, че някои деца бежанци може да станат жертва на нелегален трафик. В Украйна има голям брой сираци и деца, родени от сурогатни майки, които още не са взети от своите родители, каза тя.

Училищата в региона са започнали да приобщават украинските деца в класните стаи, а компании се опитват да предложат работа на новопристигналите, но много от бежанците не говорят местния език. В Румъния, където са избягали над 500 хиляди украинци, е създадена голяма онлайн платформа „Подходящи за украинци работни места“, на която компаниите да поместват безплатно обяви за свободни места. Избягалите в Чехия от понеделник може да започват работа без разрешително, ако имат специална виза. Досега вътрешното министерство е издало 205 хиляди такива визи в страната, където пребивават към 270 хиляди бежанци.

Напредването на руските сили от северозапад към украинската столица Киев е спряло, каза вчера британското разузнаване. Украйна отхвърли призива на Русия към защитниците на обсадения град Мариупол да сложат оръжие. Москва заявява, че нейната „специална военна операция“ цели да разоръжи Украйна и да я прочисти от опасни националисти. Западът твърди, че президентът Владимир Путин е започнал непредизвикана агресивна война срещу демократична държава, която не представлява заплаха за Русия.

При пристигането си на граничния пункт Медика, най-натоварения на около 500-километровата полско-украинска граница, бежанци разказваха в понеделник за бомбардировки и въздушни атаки, но се заричаха, че ще се върнат у дома, когато е възможно.

„Ще поработя малко, а после ще видим“, заявява 46-годишната Наташа, дошла от района на Полтава. „Когато утихне… ще се върна в Украйна. Ще построим наново Украйна, какво друго можем да направим? Моят син и съпругът ми останаха там“, добавя тя.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.