Европа се мъчи да посрещне нарастващите нужди на милионите хора, бягащи от Украйна

Бежанци от украинския град Ирпен. Снимка: видеокадър

Над 3,5 милиона души избягаха от Украйна заради войната, според данни на ООН от вчера, като това постави Източна Европа в ситуация да се мъчи да им осигури здравни грижи, достъп до училища и работни места, дори и когато броят на украинските бежанци, преминаващите границите, за денонощие започна да намалява.

Милионите, които са напуснали Украйна, откакто започна нашествието на Русия, намериха начин да се придвижат пеша, с влак, автобус или автомобил до съседни държави като Полша и Румъния, преди някои от тях да предприемат пътуване в цяла Европа. Повечето, обаче, не го направиха.

Макар че по-малко хора са преминали границите миналата седмица, мащабът на задачата да се осигурят домове за онези, които търсят сигурност в Европейския съюз, става все по-очевиден, най-вече в Източна и Централна Европа.

Полша, където и преди войната имаше най-голяма украинска диаспора в сравнение с останалите страни от региона, сега прие над 2,1 милиона души и докато някои планират да се насочат към други места, притокът на бежанци застави обществените служби да полагат усилия, за да се справят с проблема.

„Броят на децата на бежанците от Украйна в полските училища се увеличава с около 10 000 дневно“, каза министърът на образованието Пшемислав Чарнек по полско държавно радио, и посочи, че 85 000 деца са били записани в полски училища.

Чарнек каза, че властите организират курсове по основи на полския език за украински учители, така че те да могат да бъдат назначавани в местни училища и да преподават на подготвителни класове за украински деца, преди те да бъдат интегрирани в училищната система.

Тъй като мъжете на възраст, подлежаща на мобилизация, са длъжни да останат в Украйна, от страната масово бягат главно жени и деца, а много от тях искат да останат в съседни на Украйна страни, за да са по-близо до близките си, които са останали там.

Във видео, публикувано в Туитър, кметът на Варшава Рафал Тшасковски каза, че 10 000 украински ученици са се записали в училища в столицата и че има нужда от различни варианти, включително онлайн класове, за да бъде избегнат срив на образователната система на града.

„Ще бъдем гъвкави, ще действаме, защото искаме всички тези младежи, които са във Варшава, да могат да учат, какъвто и вариант да изберат“, каза той.

Над 500 000 души са избягали от Украйна в Румъния, като това е втора по-големина бежанска вълна след тази в Полша. Властите там се опитват да преценят мащабите на задачата, с която сега трябва да се справят, докато се опитват да наемат на работа украински учители измежду бежанците.

Космина Симиян Николеску, ръководителка на службата за социално подпомагане в Букурещ, каза, че тази седмица 60 украински деца са започнали да се обучават там, а много частни детски градини и училища се посрещнали охотно бежанците.

На фона на броя на бежанците, доближаващ пределната точка в части от Източна Европа, Николеску каза, че бежанци се връщат от Западна Европа в Румъния с надежда ситуацията там да не е така трудна за тях. „Има хора, които лично сме качили на влак, за да отидат на Запад, които виждаме отново на гарата“, каза тя.

Нова реалност

Нуждите на хората, които бягат от обстрел и ракетни атаки в цялата разкъсвана от войната Украйна и които са в плен на мъчителни спомени и болка от раздялата със семействата си, се простират доста отвъд образованието.

Международната организация по миграция (МОМ) организира обучение по оказване на психологическа първа помощ близо до полската граница с Украйна, за да помогне на доброволци да обгрижват многото хора, които имат психически проблеми.

Палома Кучи, представителката на Световната здравна организация в Полша, преценява, че заради конфликта 30 000 от хората, достигнали страната, страдат от тежки психически проблеми, а половин милион се нуждаят от психологическа подкрепа.

„Има деца, които са пътували дни наред без подходяща храна и чиста вода, те са уморени и притеснени“, каза тя.

Барбара Словинска, която е училищен психолог, каза, че преподавателите в начално училище №26 в полския град Гдиня, работят усилено, за да преодолеят езиковите трудности и да помогнат на 60-те деца, които са пристигнали от Украйна, да се впишат там.

„Опитваме се да говорим много с децата, доколкото можем“, каза тя и добави, че приспособяването към новата среда е първостепенна грижа.

„Те не говорят за травматични преживявания. По-скоро трябва да ги успокояваме с оглед на настоящата реалност, в която се намират в Полша“, каза Словинска.

„Ще дойде и това време, но то тепърва предстои. Засега те трябва да приемат реалността“, допълни тя.

Макар че граничните пунктове като Медика в Източна Полша и Исакча в Североизточна Румъния вече не са така натоварени, длъжностните лица се опасяват, че всяко засилване на сраженията в Украйна може да предизвика нов приток на хора.

Ръководителят на организацията на ООН за бежанците Филипо Гранди каза в неделя, че войната е прокудила 10 милиона души, повечето от които все още са разселени вътре в Украйна, а не в чужбина.

Русия отрича да взима на прицел цивилни и описва действията си като „специална военна операция“ за демилитаризиране и денацифициране“ на Украйна. Украйна и западните съюзници наричат това безпочвен предлог за нахлуването на Русия в демократична държава.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.