От тотална война до дипломация – с какви сценарии разполага Путин?

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Може ли Владимир Путин да спечели войната в Украйна? Месец след началото на руската офанзива ситуацията безспорно е по-трудна, отколкото той си е представял, но според експерти той все още е готов да плати цената, за да постигне своите цели.

Путин разполага и с дипломатически вратички за изход от положението, ако се наложи, но го чакат сериозни предизвикателства, ако реши да окупира цяла Украйна.

Какви са целите на тази война?

Изпитанието с огън не е променило целите на войната: „неутралитет“ и „демилитаризация“ на Украйна, с други думи – отказ от влизане на бившата съветска република в НАТО.

Затова пък Кремъл вече не настоява непременно да бъде свален украинският президент Володимир Зеленски, станал символ на съпротивата в очите на западния свят.

„Първоначалният план, предвиждал вероятно блицкриг с цел много бързо да се поеме контролът над Киев и да се свали украинското правителство, не сработи“, посочва Мари Дюмулен, експерт на Европейския съвет за международни отношения.

Руското нападение срещна в Украйна неочаквана съпротива, която затруднява нещата за господаря на Кремъл, свикнал с по-стремителни успехи – от анексията на Крим през 2014 г. до интервенцията в Сирия на страната на Башар Асад.

„Путин все още залага на бърза промяна, на това, че ще успее накрая да се наложи със сила независимо каква съпротива среща на терена“, коментира Фредерик Шарийон, преподавател по международни отношения в университета „Клермон Оверн“ и автор на книгата „Войни на влияние“.

Въпреки трудностите пред руската армия на терена и пороя от санкции, изсипал се над Русия, той „все повече се устремява към разрушителна, наказателна война“, добавя френският учен.

„Въпросът не е толкова какво иска да получи той, колкото по какъв начин и на каква цена“, отбелязва Татяна Становая, изследователка от Московския център „Карнеги“.

„Това ще отнеме време, ще причини нови трагедии, но той е убеден, че няма избор и че е натоварен с историческа мисия“ – да възстанови руското влияние, добавя тя.

Да се спечели войната – на каква цена?

Ако бъде сломена украинската армия, хваната в клещи в източните региони, Москва може да поеме контрола над една страна с около 40 милиона жители, по-голяма от Франция, която да й служи като буфер срещу Северноатлантическия алианс.

Тогава обаче има риск Русия да се сблъска с въоръжено въстание. Москва „ще трябва да владее терена. Много е трудно да останеш господар на една територия, ако си под ударите на въстаници“, изтъква Фредерик Шарийон, като напомня, че американците бяха поставени пред същото изпитание в Ирак и Афганистан.

Някои се страхуват също, че Русия може да предприеме военна ескалация – от използване на химически оръжия до нападения срещу западни конвои, превозващи военна и хуманитарна помощ за Украйна.

„Най-вероятно Путин ще удвои усилията и ще приложи стратегия на мръсна война с цел да увеличи човешките загуби на украинците и да ги принуди да капитулират“, прогнозира Мари Дюмулен.

Какви са вариантите за изход?

Ако положението се влоши или остане несигурно, Владимир Путин може освен това да запази имиджа си, като изтръгне от Киев политически отстъпки и спечели териториални придобивки.

„Ключово значение за Путин имат силата, натискът, победата. Той не може да се оттегли, без да получи няколко трофея“, казва Абас Галямов, независим руски политически анализатор и бивш автор на речи в Кремъл.

„Путин има нужда от споразумение за неутралитет на Украйна. Но това явно не е достатъчно. Той иска освен това да бъдат признати (анексията, бел. АФП) на Крим и (независимостта, бел. АФП) на проруските сепаратистки републики в Луганск и Донецк“, казва експертът.

Ако Украйна не склони на тези искания, Русия ще може все пак да се похвали с териториални придобивки в източните украински региони, целящи главно да свържат помежду им Донбас, пристанище Мариупол на Азовско море и Крим на юг.

„Не е изключено руснаците да се опитат после да продължат офанзивата си чак до Одеса, за да поемат контрола над цялото украинско черноморско крайбрежие“, смята Мари Дюмулен.

Застрашен ли е Путин?

Колкото повече трае войната „без изгледи за бързо решение“, толкова по-възможно е напреженията да се засилят, стигайки до „разрушаване на властовата система в Кремъл“, заявява в анализ Френският институт за международни отношения.

Играчи от системата, олигарси, шефове на служби за сигурност може би ще се изкушат да кажат „стоп“ на Владимир Путин, дори да го свалят от власт, твърдят някои аналитици.

„В момента не виждам никакъв признак за нещо подобно в руския елит“, преценява по-умерено Татяна Становая. „Дори войната да шокира част от този елит, той политически не е готов да се надигне срещу нея“, казва тя.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.