Защо финландци и шведи се учат да воюват рамо до рамо с НАТО

Жена от шведската армия. Снимка: официален сайт

На един кален паркинг в Сетермьон, гарнизонно градче в Далечния север на Норвегия, финландците гордо са подредили силови средства от своя арсенал: множество гранатомети, оръдие, моторни шейни… Войниците се подготвят за тренировки рамо до рамо с братя по оръжие от НАТО.

Партньорството не е от вчера, но войната в Украйна, започната от Русия, кара Финландия и Швеция – две военно неутрални държави, да се доближат още повече до Северноатлантическия алианс.

Както всеки път, когато Норвегия организира маневри от серията „Студен отговор“, целящи да приучат съюзническите войски да се бият съвместно при силен студ, двете страни са изпратили силен контингент за това учение на норвежка земя – 1600 шведски и 680 финландски войници.

„Тази година то е още по-важно заради Украйна и ситуацията в нашата част от света“, обяснява за АФП подполковник Стефан Хедмарк, натоварен с планиране на ученията в шведската армия.

Сътрудничеството – и по-специално с другите северни нации, членки на НАТО или не, е тясно: общи ценности, общи интереси, близки култури. И един и същ могъщ съсед – Русия.

„Сега сме кажи-речи като едно семейство – изтъква шведският офицер. – Невинаги сме на едно мнение, но сме свързани и… трябва да се грижим един за друг.“

„Това е семейното ядро – допълва финландският генерал Ману Туоминен. – В семейството обаче естествено има далечни братовчеди и в този смисъл ценим всичките си европейски приятели и дори трансатлантическото сътрудничество.“

За Швеция, както и за Финландия, участието в „Студен отговор“ цели не толкова обучение за бойни действия в трудна обстановка – всекидневния игрален терен за войниците им, – колкото засилване на „оперативната съвместимост“, тоест уменията да воюват съвместно с войските на другите западни страни.

„Мощен сигнал“

Руската инвазия в Украйна промени очертанията на различните лагери в общественото мнение в двете държави.

За пръв път повечето шведи и финландци подкрепят идеята за влизане на страните им в НАТО, сочат редица анкети, публикувани от началото на март.

Офицерите от Севера няма как да се произнесат публично по такъв в най-висша степен политически въпрос, но те уверяват, че настъпи ли денят, ще са готови.

Стокхолм и Хелзинки изключиха възможността да кандидатстват за членство в най-близко бъдеще, но сред финландците въпросът е обект на задълбочени политически дискусии. Влизането на страните в пакта би имало „тежки военни и политически последици“, предупреди от своя страна руското външно министерство.

„Това са отдавна планирани маневри“, заяви премиерката на Швеция Магдалена Андершон, посетила контингента на страната си в понеделник.

„Ясно е обаче, че в днешния контекст на сигурността изпращаме мощен сигнал: налице е и сътрудничество, и воля да браним своята територия“, подчерта тя.

Осезаемо свидетелство за близостта на връзките им: скоро финландските, шведските и норвежките войници ще носят еднакви униформи, пригодени за арктическите условия, макар и с различни камуфлажни шарки.

„Мога да ви уверя, че в ежедневието (…) развиваме вече тясно сътрудничество и участието в това учение е мощен сигнал“, посочва генерал Йорг Волмер, командващ северния фланг на НАТО.

„Вече тренираме заедно, нищо че те не са членки – добавя той. – Чакаме с нетърпение да видим какво ще решат.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.