Руската армия търпи загуби сред висшите офицери в Украйна

Убитият Андрей Палий, капитан първи ранг и заместник-командващ руския Черноморски флот. Снимка: видеокадър

Вчера в анексирания от Русия Крим се проведе заупокойна служба за заместник-командващия руския Черноморски флот – поредния според Украйна висш руски офицер, убит от началото на инвазията на 24 февруари.

В неделя украинският президентски съветник Михайло Подоляк назова шестима руски генерали, които по думите му са убити в Украйна заедно с още десетки полковници и други офицери.

Руското министерство на отбраната не е потвърдило нито една от тези загуби. То не е променяло данните си за броя на руските жертви от 2 март – седмица след началото на войната, когато съобщи, че са загинали 498 от руски войници. Според Украйна загубите на Русия са 15 600 човека.

Ройтерс не може да провери повечето украински твърдения, но някои от тях бяха потвърдени от руски източници.

В изявление на интернет страницата си властите в руския пристанищен град Новоросийск потвърдиха гибелта на 28 февруари на генерал-майор Андрей Суховецки. В съобщението беше отбелязано, че той е служил в Сирия, Северен Кавказ и Абхазия.

Вчера стотици хора се събраха в кримския град Севастопол на заупокойна служба с топовен салют за Андрей Палий, капитан първи ранг и заместник-командващ руския Черноморски флот.

Конрад Музика, директор на полската консултантска компания в областта на въздухоплаването и отбраната „Рохан“, каза, че украинските оценки за руските загуби сред висшите офицери са правдоподобни, но посочи, че те са трудно проверими и че действителният им брой вероятно е по-малък.

„Дори да говорим само за двама генерали, това пак е сериозен брой. При това не говорим само за генерали, но и за полковници, а те, разбира се, също стоят високо в йерархията“, заяви той.

По думите му подобни загуби говорят за недобра осведоменост на Русия за разположението на украинската артилерия, както и за това, че Украйна успешно установява местонахождението на висши руски офицери, вероятно по сигнала от мобилния им телефон.

ТВЪРДЕ МНОГО ПОЛКОВНИЦИ И ПРЕКАЛЕНО МАЛКО ЕФРЕЙТОРИ

Високопоставен чуждестранен дипломат в Москва каза пред Ройтерс: „За мен са важни съобщенията за тежки загуби на равнище полковник и нагоре, гръбнака на руската армия, а не само сред генералите“.

Дипломатът заяви, че руската армия е силно централизирана и йерархична структура и в нея липсва свободата на действие на по-ниските офицерски чинове, характерна за западните армии. „Има твърде много полковници и прекалено малко ефрейтори. Затова се получава така, че задачи, чието решаване на Запад би станало на много по-ниско равнище, биват прехвърлени нагоре по командната верига“, каза той.

Дипломатът посочи, че йерархичната структура налага висши офицери да отиват на фронта, за да решават проблеми или да активизират бойните действия, което ги излага на опасност от нападения.

„Централизацията на командването и контрола, концентрирането на командните пунктове на едно място и липсата на сигурни комуникации също ги поставя на места, където може да бъдат разпознати и ликвидирани от украински безпилотни летателни апарати“, добави той.

В резултат на руското нахлуване в Украйна загинаха хиляди хора, близо 10 милиона души бяха прогонени от дома си и се породиха опасения от засилване на конфронтацията между Русия и САЩ.

Москва казва, че „специализираната ѝ военна операция“ е била необходима, защото Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия, и Москва е трябвало да защити рускоезичното население от украинския „геноцид“ срещу тях. Киев отхвърли тези твърдения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.