Разпадът на държавата продължава и само разчистване на останките от Борисов може да спре това

 

Обществото ни е инфантилно, истерично, лъгано от популисти и зле информирано от уж независими медии и социални мрежи.

Това по повод аварията в ПАВЕЦ „Чаира“. Обществото си няма идея какво е това. Не само за самата електроцентрала – с мощност почти колкото един блок на Козлодуй, чиста енергия, която се включва само в пикови часове и спасява енергийната система от претоварване. През нощта, когато има излишък от блоковете на АЕЦ, изпомпва вода обратно в горния язовир. Нещо като воден акумулатор с огромна мощност. Проектиран като допълнение към АЕЦ и за употреба в пикови часове.

Турбините са на „Тошиба“, проектирани и поръчани още при соца, уж тогава избягват западни фирми. Сега ремонтът е поверен на гаражна фирма от кохортата калинки и теменужки на Борисов. И турбината гръмна. Втората не смеят да я пуснат, че и тя е ремонтирана по същия начин.

Всъщност България е деиндустриализирана и у нас вече не могат да правят такива ремонти. Но от „Тошиба“ изглежда не дават комисиони и ремонтът не е поверен на нея.

Не става дума просто за корупция. Случаят има пряко отношение към националната сигурност, особено сега, в енергийна криза.

Аварията там е симптом за дълбокия разпад на държавата. Той продължава, не спира. Популистът Борисов говори за големите си успехи в неговото управление. Минали са 32 години от падането на Живков и комунизма, а като пътуваш из страната България прилича на прекарала война, обезлюдени села, запустели ниви и пасища, градчета само с кръчми и магазинчета, големи градове с молове и магазини за мода, която купува 5% от населението. И тук там цехове, на един от които е поверен ремонта на това скъпо съоръжение, създадено от японци.

Но недоразвитото и неинформирано общество не може да го проумее и да канализира интересите си. Корумпирани медии веднага ще тръгнат да обясняват, че не е така, а иначе и т. н.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.