Има ли смисъл от “Голямата осморка”?

Държавните глави на страните от Г8 позират за снимка в немския град Хайлигендам. Според експертите индустриалните гиганти изпълняват задълженията си, приети на срещата в Германия. Снимка: регирунгонлайн

През юни 2007 г., в Германия, на срещата на “Голямата осморка” в Хайлигендам беше приет списък от 23 задължения, поети от правителствата на осемте най-развити индустриални държави на планетата. Задълженията се отнасят до най-различни сфери – от неразпространението на ядреното оръжие до опазване на околната среда. За изпълнението им следи специална група наблюдатели, която поставя оценки на държавите в зависимост от направеното от тях. Мненията си за това, как се изпълняват поетите задължения, споделят ръководителят на групата проф. Джон Кертън и Майкъл Ердман.

Дълго време индустриалните гиганти рядко успяваха да получат оценка, по-висока от тройка. А според мнението на проф. Кертън, тройката доста често не е била пълна. Затова днес много експерти считат, че “Голямата осморка” е отживелица и вече не оказва сериозно влияние на хода на събитията в света. Проф. Кертън обаче не е съгласен. “Ако погледнем изминатия път, казва той, ще констатираме впечатляващи промени, а по тях може да се съди за жизнеспособността на организацията. Ето един характерен пример. Преди време, от гледна точка на изпълнението на изискванията на организацията, САЩ заемаха второ място отзад напред. На последното място беше Франция. Но дойдоха нови поколения, а на власт застанаха нови президенти – така виждаме огромната крачка напред, направена от Америка. Днес САЩ са на първо място по изпълнение на изискванията на “осморката”.

Според Майкъл Ердман през миналата година американската администрация не само е проявила дълбоко разбиране на изискванията, утвърдени на срещата в Хайлигендам, но и е разработила ефективна система от мерки за изпълнението им. Тя обхваща сфери като здравеопазването, неразпространението на ядреното оръжие и рационалното изразходване на ресурсите за енергия.

В САЩ са разработени много програми в областта на енергетиката – както държавни, така и неправителствени. Все пак и енергоносителите, и транспортът са доста скъпи. Програмите, за които става дума, засягат най-различни области: осветление, отопление, транспорт на енергоносителите, разработване на алтернативни източници на енергия. И всички те се реализират на всички нива в икономическата система.

Демонстрант хвърля камъни по полицаите, охраняващи срещата на Г8 в Хайлигендам. Всяко събиране на “Голямата осморка” предизвиква масови протести заради неспиращите войни, глад и социално разделение в света. Снимка: уърлдпротасембли.орг

През миналата година е отделено по-голямо внимание и на борбата с тероризма. Затегнат е контролът над лицата, влизащи в САЩ; американските власти въведоха допълнителни мерки, за да не допускат в страната материали, които могат да бъдат използвани за терористични актове, а така също и на финансови средства, предназначени за терористическите организации.

Според Майкъл Ердман определени успехи при изпълнението на задълженията от Хайлигендам е постигнала и Русия. “През миналата година, казва той, Русия е отбелязала осезаем успех, макар и не толкова значим, колкото през по-миналата. Но въпреки това оценката й е значително по-висока, отколкото през 2002 и 2003 г. Руските власти активно сътрудничат със световната общност в борбата с тероризма и при неразпространението на ядрените оръжия, а така също и в сферата на енергетиката.”

Руското правителство е отделило значително внимание и на борбата с корупцията. Много анализатори подчертават в тази връзка, че напоследък Русия е приела закони, които опростяват процедурата за преследване на лицата, уличени в корупция, в това число и на правителствени служители.

“Разбира се, продължава Майкъл Ердман, не трябва да забравяме, че Русия все още е в списъка с най-корумпираните държави в света. Но тъй като задачата на групата за наблюдение е да оценява промените в държавата, усилията на руските власти, насочени към отстраняване на корупцията от държавния апарат, са оценени положително.”

Сериозен проблем за международната общност и особено притеснителен за съседите на Русия, е стремежът на кремълското ръководство да използва енергийните ресурси на страната като средство за политически натиск. Според Ердман именно това обстоятелство принуждава европейците да разработват активно алтернативните източници на енергия.

“Както се вижда, европейските страни работят усилено по алтернативните технологии, добавя Ердман. Причината е, че по-голямата част от традиционните енергийни ресурси те получават от Русия или от Близкия изток. Русия отделя на тези проблеми малко внимание и това е разбираемо: тя се явява износител на нефт и на газ. Впрочем, и в Русия расте разбирането, че е важно да се работи в тази област.”

Майкъл Ердман гледа с оптимизъм на бъдещето на “Голямата осморка”. Както и досега, организацията оказва голямо влияние както на процесите в различни държави, така и върху световната икономика като цяло. Разбира се, “осморката” трябва да реши доста важни проблеми и в частност да намери начин да интегрира новите икономически гиганти Китай, Индия и Бразилия. Но цялата история на Г8 свидетелства, че е способна да реагира адекватно на промените.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.