Четири милиона бежанци: Ще се забави ли трайно бягството на хората от Украйна?

Бежанци от украинския град Ирпен. Снимка: видеокадър

Окончателно забавяне или временно затишие в бурята на войната? В момент, когато броят на бежанците от Украйна доближава 4 милиона, все по-малко хора прекосяват границата през последните дни. Граничари, хуманитарни агенции и самите бежанци казват, че непредвидимата руска война срещу Украйна прави трудно да се прецени дали това е просто пауза или намаляването е за постоянно.

Някои украинци остават, за да се бият или да помогнат в защитата на страната си. Други са напуснали дома си, но изчакват на друго място в Украйна накъде ще задуха вятърът на войната. Трети са възрастни или болни и се нуждаят от помощ, за да отидат където и да било. А някои просто остават, защото, по думите на един бежанец, „родината е родина“.

През първите две седмици след началото на руската инвазия на 24 февруари около 2,5 милиона души от довоенното 44-милионно население на Украйна напуснаха страната, за да избягат от бомбите и кръвопролитията. През вторите две седмици броят на бежанците спадна приблизително наполовина.

По най-новата информация, обявена вчера от службата на върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) и включваща данни до неделя, общият брой на напусналите страната хора сега е 3,87 милиона. През предходните 24 часа обаче само 45 000 души са прекосили украинската граница, търсейки безопасност. Това е най-ниският дневен брой досега и през четири от от последните пет дни той не е превишавал 50 000 души на ден. В контраст с тези числа повече от 200 000 души на ден са напуснали Украйна на 6 и 7 март.

„Хора, които са били решени да напуснат при избухването на войната, са избягали през първите дни“, обясни Анна Мичалска, говорителка на полската гранична охрана.

Дори и напливът на бежанци да намалява, няма как да се разбере какъв е неговият обхват. ВКБООН твърди, че войната е предизвикала най-сериозната бежанска криза в Европа от Втората световна война и скоростта и броят на бежанците, бягащи към държави, сред които Полша, Румъния, Молдова, Унгария, Словакия – както и Русия – са безпрецедентни за последните години. Само в Полша са били приети 2,3 милиона бежанци, а в Румъния – близо 600 хиляди. САЩ са обещали да приемат 100 хиляди души.

Дори продължилата 11 години опустошителна война в Сирия, станала източник на най-голямата бежанска криза в света, не принуди толкова много хора да напуснат дома си толкова бързо.

По преценка на Международната организация по миграция (МОМ) около 6,5 милиона души в Украйна са били принудени да напуснат дома си заради руската инвазия, но остават разселени вътре в страната, което означава, че все още има голям брой потенциални бежанци. Според МОМ се предполага, че още 12 милиона души са блокирани в райони на интензивни боеве или не искат да ги напуснат.

Еврейски групи поставиха начало на усилия за извеждане от Украйна на изнемощели оцелели от Холокоста, но за всеки такъв човек е необходим екип от спасители.

„Вече съм прекалено стара, за да бягам към бункера. Така че просто останах в апартамента си и се молих бомбите да не ме убият“, каза 83-годишната оцеляла от Холокоста Татяна Журавилова – пенсионирана лекарка, която миналата седмица била преместена в дом за възрастни хора в Германия.

Мичалска, говорителката на полската гранична охрана, предположи, че много украинци вече са избягали от най-засегнатите от войната региони и евентуалното избухване на боеве в бъдеще вероятно ще определи дали цивилните от други райони ще решат да избягат. „Не можем да изключим, че в бъдеще ще има още бежански вълни“, каза тя пред АП.

Хуманитарните агенции не отслабват усилията си да помагат на хората, които вече са напуснали Украйна, и да се подготвят в случай на пристигане на нови бежански вълни. На граничния пункт в Медика, Полша, пазарски колички пълни с багаж все още дрънчат по пътечката от паспортния контрол, през импровизирания палатков лагер, към автобуси, чакащи да отведат украинските бежанци в близък град.

„Може би хората изчакват, за да видят дали техният град ще бъде атакуван или не“, каза 31-годишната Алина Бескровна, която е избягала от опустошения, обсаден град Мариупол в югоизточната част на Украйна. Тя и майка ѝ напуснали града преди пет дни, но само за да стигнат до границата, им се наложило да преминат през 18 пропускателни пункта: 16 руски и два украински.

Тя спомена новите руски въздушни удари от този уикенд близо до град Лвов в Западна Украйна, който беше ключово убежище за украинци, избягали след началото на наредената от руския президент Владимир Путин инвазия. „Путин е много непредвидим. И ако съдя по това, което преди два дни се случи в Лвов, не смятам, че това ще спре в моя регион, това няма да спре в Украйна“, каза тя. „То ще продължи, така че светът трябва да се подготви за още вълни.“

Оксана Миронова, 35-годишна бежанка от Киев каза: „Положението определено не се подобрява. Иска ни се да вярваме, че ще се подобри, но за съжаление трябва да избягаме.“

Но дори изправени пред руски въздушни удари, които разрушават жилищни сгради, молове и училища, притегателната сила на дома е силна. Петдесетгодишната Олена Воронцова е избягала от столицата Киев. „Много хора просто не искат да напуснат дома си, защото родината е родина“, каза тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.