Олиото ще е най-малкият проблем. Какво да очакваме?

Опашка за олио пред „Кауфланд“. Снимка: Хасково инфо

Войната в Украйна дори да свърши до месец, катаклизмите в живота ни ще продължат.

Цената на тока скочи още преди войната, заедно със световна инфлация. Няма никакви начини токът да поевтинее, нито правителството, което и да е то, да продължи да дотира цената на тока. Предстои домакинствата да получат първите си сметки с увеличение на цената, без дотации от държавата. И след това започва ново увеличение.

Положението в България е особено сериозно, защото поради свои вътрешни причини, тя е усложнила положението си.

Излезе от строя важен елемент на енергийната система – ПАВЕЦ „Чаира“. Това е уникално съоръжение, с мощност почти колкото един блок в Козлодуй. Четири турбини, които се включват само в пикови часове и гарантират натоварването на енергийната система. Нощем, когато има излишък на ток от АЕЦ, турбините изпомпват водата обратно в горния язовир „Белмекен“. Нещо като гигантски акумулатор. Сега работи само една турбина, другите са извън строя. Правителството на Борисов е дало ремонта на две от турбините на фирма по схемите на ГЕРБ, с подизпълнители.

ПАВЕЦ е проектирана и строена при соца и още тогава са дали производството на турбините на „Тошиба“. В Япония са произведени две от турбините, другите две в плевенски и софийски завод под контрола на „Тошиба“. Тези заводи отдавна не съществуват. Сега съществуват цехчета, на едно от които са поверили този сложен ремонт. Първата ремонтирана турбина гръмна още при пускането, втората не смеят да я пуснат, защото ще стане същото. Това са подробности. Най-важното е че, не сме защитени с нищо от растящата цена на тока. Тецовете „Марица Изток“ (американска собственост) ще останат най-важния производител на ток, с местни въглища. Ама бил скъп… Всички други тецове дори да заработят с въглища, ще трябва да внасят руски и/или украински, ако можем въобще да купуваме оттам.

АЕЦ „Козлодуй“ работи с руско ядрено гориво. Дори България да поръча примерно на „Уестингхауз“ да произведе касети с гориво пригодени за централата в Козлодуй, няма да излезе по-евтино, нито ще стане бързо.

Петролната рафинерия в Бургас е пригодена за руски петрол. Възможно е вносът му да бъде забранен. И без друго цената на бензин и дизел мина над 3 лв. литъра, а

 

ще премине над 4 лв. за литър

 

– колкото достигна в някои европейски страни. Българите и това ще преглътнат, стига въобще да има бензин и дизел, защото са възможни и купони.

ЕС и САЩ обявиха ембарго, т. нар. санкции, които изключват продажба на западни производства на Русия, също и закупуване на суровини от там. Засега в Европа правят изключение за газ и петрол, но предстои свиване на вноса от Русия до възможни граници. 100% замяна на руския газ едва ли е възможна в близко бъдеще. Но и без Русия да спира доставките за Европа, цената на газа и петрола скочи повече от тази на тока.

Отоплението на парно ще поскъпне поне 100%, сегашните сметки от които се оплакват софиянци ще изглеждат евтиния. Тецовете на София работят с газ, могат да минат на мазут само временно, още по-скъпо. И ще бъде късмет да има скъпо парно, вместо режим на отоплението.

Отоплението с газови инсталации по домовете, което и сега е по-скъпо от парно, ще скочи пропорционално на цената на газа.
Отоплението на климатици, на което разчитат в по-топлите райони и сгради, вече няма да е никак икономично. Електрически печки за отопление ще могат да си позволят само хора, които могат да плащат между 1000 и 2000 лева на месец.

Софиянци едва ли ги интересува, но 85% от България не се топли с парно.

Дървата вече са над 100 лева кубик. Нацепени, доставени, с транспорт и подреждане, излизат към 150 лева кубика, в момента в районите около София. Една двуетажна еднофамилна къща гори по около 5 кубика на месец. Нека

 

средния софиянец или жълтопаветник да си представи размера на бедствието

 

И да проумее политическите хватки на ГЕРБ – техните назначения в горски стопанства и агенции осигуряваха предизборно подаръци и дърва на ниска цена в малките населени места.

Това, което се задава, не е някакъв плашещ филмов сценарии. Войната в Украйна дори да свърши утре, продължава другата война – икономическа. Ембаргото върху руски доставки е особено тежко за деиндустриализирани страни като България. У нас всичко е вносно – от кафемелачки и климатици до телевизори и автомобили.

Как е например у нас производството на стомана и откъде ще идва тя занапред? „Стомана“-Перник (гръцки завод) претопява главно скрап и поскъпващи полуфабрикати. И понеже остави Перник без вода, вече ще си плаща по-скъпо. Кремиковци, който работеше с българска и вносна руда, е закрит. Заводът в Дебелт край Бургас е украински, работеше при соца с алжирска руда, после с руско-украинска, доколкото идва от спорните райони, за които воюват в Украйна, населени предимно с руснаци. Досега заводът е спирал заради доставки и преди войната.

Стоманата поскъпна рекордно още миналата година, тук не се усети много поради регионалните доставки и по-слабо търсене.
Тя ще стане предимно вносна с всички произтичащи последствия – цените на арматура, винкели, тенекии, до най-сложни индустриални изделия ще скочат. Дори цените на колите на старо ще скочат.

За храните – у нас дори доматите са три четвърти вносни. Без внос на основни неща като лук или картофи, вътрешния ни пазар не може да осигури търсенето. И агнешкото по Гергьовден е вносно, свинско. Овцете в България са намалели около 10 пъти, в сравнение с края на соца, кравите – около 7 пъти. Без преувеличение. Това е картината в България, която влиза в незапомнена досега криза от началото на 90-те, вероятно и по-сериозна.

Цените на зърно и храни продължават нагоре. В Украйна остават почти наполовина незасадени площи със зърно, Това ще повлияе на световната цена. България има достатъчно запаси и производство на пшеница, поради дотациите от ЕС, но цените няма начин да не се увеличат.

Хляб, вода, месо, сирене и т. н. до ток, вода, отопление, бензин и т. н.
Няма нещо, което да не поскъпне, а правителството единствено може да взима заеми, за да дотира цени, но до време, като при комунизма. И точно така разбира населението у нас ролята на правителството – да му осигурява евтин ток и бензин. Дори тези, които се бият в гърдите, че са десни, искат държавата да плаща.

На този фон популистът Борисов периодично се явява да каже, че той поддържал години наред ниски цените на тока и газа…

Въпросът е – колко останаха да му вярват? Защото икономическата война води и до политическа криза.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.