Music Is My Hot Hot Sex: първият голям YouTube скандал

Така изглеждаше доскоро популярният сайт YouTube, където невзрачната песен Music Is My Hot Hot Sex натрупа небивала популярност.

YouTube стана арена на скандал с фалшиви гласове – след като банален музикален клип се превърна в най-популярното видео в историята на сайта. Логично, случката накара много хора да се съмняват и повдигна сериозни дебати около надеждността на целия сайт.

Клипът, причинил всичко, е на бразилската група Cansei De Ser Sexy (CSS) и беше за пръв път качен в YouTube миналата година от италиански блогър, участващ в състезание на италиански музикален канал.

До началото на този февруари, парчето Music Is My Hot Hot Sex събра събра 40 милиона посещения – нищо необичайно. Проблемът е, че впоследствие само за един месец, клипът беше гледан от още 40 милиона потребители, което го направи най-гледания в историята на YouTube – измествайки от първото място Evolution of Dance, гледан 79 милиона пъти.

Съмнителното изкачване на Music Is My Hot Hot Sex принуди администраторите на YouTube да го премахнат от списъка с най-популярни клипчета и да проведат разследване в началото на март. Впоследствие създателят на видеото, Кларус Бартел, сам премахна клипчето от сайта, след като получи доста заплашителни писма от другите потребители, които го обвиняваха, че манипулира класациите на YouTube.

Клипчето е наистина невзрачно – групата изпълнява песента си на фона на екран, който постоянно сменя цвета си. Блогъри предполагат, че въпреки това е възможно песента да е станала толкова популярна по легален начин – след като е била рекламирана по сайтове и по електронната поща.

Според блогъра от Лос Анджелис Анди Вайо обаче, космическата популярност на клипчето е доста съмнителна. Една от причините за това е съотношението между гледанията и оценката на видеото. Обикновено в YouTube всеки петстотен зрител оценява дадено популярно клипче. В случая с Music Is My Hot Hot Sex обаче, оценка е била давана веднъж на 21 000 гледания.

Според Вайо, тази липса на оценка говори, че е изключително съмнително видеото, в един момент събрало над 114 милиона посещения, да е спечелило популярността си по легален начин. Мнението на блогъра може да се прочете в цялостен вид на сайта му Waxy.org.

Създателят на клипа, Кларус Бартел, заяви тази седмица пред в. „Таймс“, че е абсолютно зашеметен от популярността на видеото и, че няма обяснение за високия интерес. Възможно обяснение според него е, че името на песента съдържа в заглавието си думите „hot“ и „sex“, които много често са ключови думи при търсене в YouTube.

Според Бартел друг възможен път, по който клипчето е натрупало посещения, може да е новата реклама Apple iPod touch, комбинираният музикален плейър и Интернет браузър, която ползва същата музика.

Горе-долу по същото време, по което Music Is My Hot Hot Sex започна да трупа популярност, от Аpple обявиха, че са наели 18-годишен студент от британския университет Уорик, който да им помогне в заснемането на реклама за новия iPod Touch. Според Бартел, видеото на Music Is My Hot Hot Sex може да е натрупало трафик именно от тази реклама, защото е било пуснато в YouTube с таговете „iPod“ и „touch“.

Запитан дали смята, че популярността на видеото му е фалшива, италианецът Бартел отговаря: „Нямам нищо общо с каквито и да било машинации. Не се занимавам с такива неща. Отправените по мой адрес обвинения ме натъжиха много.“

Въпреки че разследват случая, от YouTube все още не са съобщили дали системата за оценяване на сайта наистина е била измамена. В отворено писмо до медиите, от сайта собственост на Google заявяват: „Не намираме извинение за опитите да се повлияе негативно на нашия сайт.“

Тони Кюъл, шеф на звукозаписната фирма A&R, която работи с Cansei De Ser Sexy, каза в наскоро в интервю: „По всичко личи, че системата е била изиграна – но никак не е ясно кой печели от това.“

Финансовият мотив може да отпадне – YouTube не дели парите от реклама с потребителите, освен ако не са официални партньори на сайта, а Кларус Бартел не е такъв партньор.

„Не е невъзможно да има нормално обяснение на случилото се, особено щом става въпрос за клипче с думите „hot“ и „sex“ в заглавието. Но за момента всичко е пълна мистерия,“ смята Кюъл. „И ние сме безкрайно любопитни да разберем отговора.“

След оттеглянето на Music Is My Hot Hot Sex най-популярният клип в YouTube отново е Еvolution of Dance – 6-минутно видео, където комикът Джъдсън Лейпли демонстрира еволюцията на танците в продължение на няколко десетилетия.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.