Предизборно: Унгария е разделена за „неутралитета“ към войната в Украйна

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Кишварда, унгарски град близо до границата с Украйна, не създава грижи на Виктор Орбан – местните хора одобряват управлението му и най-вече решението да се държи настрана от конфликта.

Премиерът суверенист се готви за оспорвани избори в неделя, но може да разчита на победа в тази своя крепост.

„Защо да гласуваме за опозицията, която иска да праща на фронта младежи като моя внук? Това не е наша война“, настоява Илона, която репортер на АФП срещна на една пешеходна зона.

„Нека да останат консерваторите“ от управляващата партия ФИДЕС, добавя 68-годишната пенсионерка, която отказва да посочи пълното си име „от страх да не я нападнат левичарите“.

Малко след нахлуването на Русия в Украйна медиите, които подкрепят Орбан, зачестиха с предупреждения срещу водача на опозицията, твърдейки, че бил готов да изпрати войници там.

Критикуваният Петер Марки-Зай заяви, че думите му са изопачени, но злото вече е сторено – твърдата му подкрепа за политиката на НАТО тутакси бе наречена „опасна“.

Думата ОПАСЕН, изписана с червени главни букви, вече се мъдри по разлепените в цяла Унгария афиши под снимката на кандидата, който гледа начумерено.

Виктор Орбан, сближил се през последните години с Владимир Путин, напротив – зае неутрална позиция и отказа да изпрати военна помощ в Украйна в името на „сигурността“ на унгарците.

Данъчни подаръци

Стратегия, изглеждаща рентабилна в тази община с 16-хилядно население, през която са минали хиляди бежанци.

„Младите не искат да ги въвличат без причина в тази война“, заявява 18-годишният Раймунд Олах, когото срещнахме на централния площад с негови приятели – също като него от внушителната ромска общност тук.

„Всички ще гласуваме за ФИДЕС!“, провиква се другарят му Давид Вадас, който без колебание ще пусне за пръв път бюлетина на избори.

Повечето от групата са участвали в т. нар. програми за обществено полезен труд, лансирани след 2010 г., когато Виктор Орбан се завърна начело на тази страна от ЕС с 9,7 милиона жители.

Финансирани от държавата и управлявани от общините, те често предвиждат дейности от обществен интерес – малко помощ за болницата или училището, работа в градинките, почистване на тротоарите…

Унгарският лидер, орязал в същото време обезщетенията при безработица, хвали създаваните така работни места, но според други, включително в Кишварда, те са непълноценни.

„Това не е истинска работа и по принцип не води до заетост на пълен работен ден“, коментира Марика Йонаш, която излиза от един бутик с внучката си на ръце.

Петдесет и пет годишната бизнес дама одобрява обаче мерките в помощ на семействата, споменавайки намалените данъци, обновените паркове и детски градини на фона на волунтаристична политика по раждаемостта. В региона процъфтяват и тематичните паркове, изграждани със средства от ЕС.

Тя приветства действията на местния депутат Миклош Шестак, чийто сегашен мандат привършва, но предизборните му плакати са навсякъде из града.

„Пропаганда“

Общинарят, който не отговори на молба за интервю от АФП, е подновил например градския стадион благодарение на щедрата подкрепа на Орбан за футбола, любимия му спорт. Местният отбор дори се е изкачил до първа лига.

„Нещата тук наистина се подобриха, направо няма защо да търсим промяна“, твърди 62-годишната Каталин Пончак, която държи семейна сладкарница.

Други избиратели обаче не крият опасенията си, свързани с корупцията на властите, критикувани от Брюксел.

„Щом попитаме хората от ФИДЕС къде отиват парите на ЕС, те доста се затрудняват с отговора“, разказва Роберт Радуй, на 22 години, разтревожен и от галопиращата инфлация.

Все още разколебан за вота в неделя, той казва, че не харесва „пропагандата“ на ФИДЕС „и начина, по който те изрязват 10 секунди от някое изказване на Петер Марки-Зай, за да го преиначат и да промиват мозъци по телевизията и в интернет, навсякъде“.

„Мнозина са зле информирани и тъкмо затова Виктор Орбан е още на власт“, казва със съжаление Имрушка, 72-годишен пенсионер.

Той предпочита да премълчи фамилното си име. „Твърде стар съм, за да си създавам проблеми“, въздъхва мъжът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.