Украинци в САЩ се мобилизират да помогнат на очакваните 100 000 бежанци

Демонстрация в подкрепа на Украйна пред Белия дом. Снимка: АП/БТА

В момент, когато Съединените щати се подготвят да приемат до 100 000 бежанци от Украйна след руската инвазия, вече установените украински общности в градове като Сакраменто и Сиатъл се мобилизират, за да осигурят храна, подслон и подкрепа на хората, избягали от войната.

Федералното правителство не е обявило кога ще започне официалният процес по преселване, но украински групи в САЩ вече предоставят подкрепа за хора, влизащи в страната по други канали, включително с виза или през границата с Мексико. „Бежанците не чакат да сме готови за тях“, каза Едуард Кислянка, старши пастор в църквата „Дом на хляба“ близо до Сакраменто, която изпраща екипи в Полша и подготвя десетки семейства, които членуват в нея, да приютят хора, пристигащи в Калифорния.

Смята се, че от началото на войната в края на февруари, над 4 милиона души са избягали от Украйна и още милиони са били разселени вътре в страната. Президентът Джо Байдън каза миналата седмица, че Съединените щати ще приемат до 100 000 украински бежанци и ще предоставят 1 милиард долара хуманитарна помощ за държави, засегнати от миграционната вълна.

Федералното правителство все още не е предоставило график за настаняването на бежанците – често продължителна процедура – или подробности къде ще бъдат заселени те. Малко вероятно е в САЩ да пристигнат огромен брой украинци с чартърни полети и военни самолети, както се случи с бежанците от Афганистан миналата година.

Криш О’Мара Винараджа, председателката на Лутеранската служба за имиграция и бежанци, каза, че ангажиментът на Белия дом за приемане на до 100 000 украинци няма минимален праг. Освен програмата за настаняване на бежанци, основните пътища за тях ще са подаване на молба за приемане в страната по хуманитарни причини и явяване на границата с Мексико, зави тя. Много хора, които са пристигнали в САЩ, вероятно ще отидат в градове, където вече има големи украински общности. Концентрацията на имигранти от Украйна в Съединените щати е най-висока в района на Сакраменто – около 18 000 души според информация от преброяване, анализирана от Института по миграционни политики. Други американски градове с голяма украинска общност са Сиатъл, Чикаго и Ню Йорк.

Информацията за ресурсите в Сакраменто, където църкви като „Дом на хляба“, свързват вече пристигнали украинци със семейства, които могат да им предложат подслон и да им помогнат да се възползват от правителствени ресурси и транспорт, се разпространява. Пасторът нарече действията на църквата „временна мярка“, имаща за цел да помогне, докато хората чакат за по-голяма яснота от правителството за официалния процес на презаселване. „Повечето от тези хора нямат роднини, те не познават никого тук“, каза Кислянка, който пристигнал в САЩ в детска възраст в началото на 90-те години на миналия век. „Да имат някой, който може да им помогне да се справят с културния шок и да се ориентират в системата – това просто прави процеса по-лесен и по-гладък“, добави той.

Сакраменто е дестинация за украинци от края на 80-те години и началото на 90-те години на миналия век, когато много от пристигащите са били християни, възползващи се от американски закон, предлагащ достъп на хора, избягали от религиозно преследване в бившия Съветски съюз. Друга бежанска вълна започнала да пристига след първата руска инвазия в Украйна през 2014 г. От осемте хиляди украинци, презаселени оттогава от организацията „Уърлд рилийф“, 3000 са дошли в Сакраменто, каза Ванаса Хамра, мениджърката на групата за ангажирането на общността в Сакраменто.

Освен десетките славянски църкви, в района на Сакраменто има и училища, където учат основно украински и руски деца. Източноевропейски магазини за хранителни стоки и ресторанти предлагат любими ястия като борш – вид супа от червено цвекло и вареники – варени кнедли. Създадени от украинци фирми се опитват да наемат хора от Украйна.

Всичко това означава, че за по-младите хора е лесно да поддържат връзката със своите корени, а за по-възрастните имигранти – да се адаптират без да им се налага да владеят свободно новия език и култура. „Много е лесно, когато дойдеш тук. Всяка врата е отворена за теб“, каза Олександра Даценко, която е пристигнала в САЩ преди шест години и работи като сервитьорка в предградие на Сакраменто в руския ресторант „Файърбърд“, предлагащ източноевропейска кухня.

Валерий Голобородко, който имигрирал в Южна Калифорния през 2006 г., искал да се върне в Украйна, докато не се установил със съпругата си в района на Сиатъл. Там той открил процъфтяваща украинска общност и през 2015 г. станал почетен консул на страната в Сиатъл, помагайки за организацията на годишен фестивал, на който идват до 16 000 души на ден, за да се почерпят с традиционни ястия, да слушат украински музиканти и да носят традиционни бродирани дрехи. „Украинската общност във Вашингтон ми помогна да се чувствам у дома си – и сега това е моят дом“, каза Голобородко. „Чувстваме, че това е една Малка Украйна“, добави той.

От началото на инвазията Голобородко и други представители на украинската общност в щата Вашингтон лобират усилено пред местните власти за подкрепа. Губернаторът демократ Джей Инсли обещал, че Вашингтон ще посрещне с добре дошли украинците, бягащи от насилието. Властите са заделили близо 20 милиона долара, за да помогнат за покриване на очакваните разходи за настаняване, професионално обучение, здравеопазване и правна помощ за украинските бежанци. Управата на пристанището и летището на Сиатъл обещала да помогне за посрещането на бежанците на Международното летище Сиатъл-Такома, където те ще получат достъп до услуги.

Междувременно в Сакраменто жилищната криза в Калифорния би могла да се окаже предизвикателство, в момент, когато общностни организации и групи за презаселване търсят къде да настанят новопристигналите. Както по-голямата част от щата, районът е изправен пред жилищна криза с ограничено предлагане и повишаващи се цени на наемите. „Хората идват тук; ние можем да им помогнем; ние можем да им осигурим нещо. Но ще бъдем затрупани много бързо“, каза Кислянка, главният пастор в „Дом на хляба“.

Клонът в Сакраменто на Международния спасителен комитет има център за посрещане на имигранти, помагащ на хора, които вече са влезли в страната нелегално, каза неговата директорка Лиза Уелзи. Много от тях се страхуват да се обърнат към агенциите за презаселване, но се нуждаят от ресурси – особено жилищни – както и от помощ за ориентиране в имиграционната система, за да разберат дали могат да намерят път към легално оставане. А що се отнася до това кога ще започне по-официалният процес по презаселване, „казаха ни, че просто трябва да чакаме“, заяви Уелзи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.