Папата в Малта: Посланието за приема на мигранти

Емигранти пристигат в Малта. Снимка: топнюз

Папа Франциск заминава в събота на двудневно пътуване до Малта – архипелаг със силни католически традиции – нов израз на вниманието му към миграцията и Средиземно море в момент, когато милиони украинци прииждат в Европа.

След Йоан-Павел Втори през 1990-а и Бенедикт Шестнайсети през 2010 г. Франциск е третият папа, който посещава острова, където католицизмът – държавната религия, се изповядва от около 85 процента от населението и абортите по закон все още са престъпление.

В края на общата си аудиенция в сряда 85-годишният аржентински йезуит се представи като „поклонник“, готов да стъпи на тази „светоносна земя“, „която посреща толкова много братя и сестри, търсещи убежище“.

„Малта е символна в много отношения – (намира се) в центъра на Средиземно море и е театър на миграционната трагедия, а историята на самия остров е свързана с корабокрушения, със Свети Павел, с миграции, с много силна религиозна символика“, обяснява за АФП Бернар Валеро, бивш дипломат и експерт по средиземноморския свят.

Разположена между Сицилия и Тунис, най-малката държава от Европейския съюз е вратата, през която влизат в Европа мигранти, избрали средиземноморския маршрут – централна тема за понтификата на Франциск.

Хорхе Марио Берголио се очаква да поднови там своите призиви, посветени на приема на изгнаници и на хора, търсещи убежище, както направи при последното си пътуване до Кипър и Гърция в началото на декември.

Край пътищата на острова усмихнатият лик на Светия отец е сменил плакатите за изборите миналата седмица, които осигуриха трети мандат на лейбъристкото правителство.

Бившата британска колония, независима от 1964 г., е обект на обвинения в хлабав контрол на спазването на правилата и корупция, съживени от убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г., шокирало страната и света.

Придвижване с катамаран

Освен Малта, предстоящата визита е и нов знак за интереса на папата към средиземноморския свят, където се е отбивал неведнъж. „Той чудесно е разбрал множеството проблеми, натрупали се в това малко пространство“, притискано от „геополитическата раздробеност, затоплянето на климата, миграционната драма, въпросите на икономическото развитие“, обобщава Валеро.

В събота главата на 1,3 милиарда католици по света ще произнесе първото си слово – от общо петте по време на визитата – пред властите и дипломатическия корпус в столицата Валета, а след това ще се придвижи с катамаран до Гозо на север – един от трите обитаеми острова, където ще оглави молитвено служение в националната светиня – храма „Та Пину“.

На другия ден Франциск ще посети пещерата на Св. Павел – патрон на острова, край който според християнската традиция е претърпял корабокрушение през 60 г., а после ще отслужи меса и ще произнесе молитвата „Ангел Господен“ в град Флориана близо до Валета, където се очаква да пристигнат близо 10 000 богомолци.

Преди да се завърне в Рим, папата ще има среща с мигранти в център за настаняване в Хал Фар на юг. Брат Дионисиус Минтоф, управител на Лабораторията за мир „Йоан Двайсет и трети“, където са настанени 55 младежи от африкански страни, се надява благодарение на това посещение и други страни да споделят бремето на миграцията.

„Сигурен съм, че той ще изпрати едно универсално послание . . .“, казва монахът пред АФП. Комплексът, включващ църква, пищна градина, открит театър от каменни блокове и малка джамия, се готви да посрещне украински бежанци.

Първоначално бе предвидено Франциск, подложил се през 2021 г. на чревна операция, а през февруари отменил редица ангажименти поради „остра болка в коляното“, да посети Малта през 2020 г. Пътуването обаче беше отложено във връзка с пандемията от новия коронавирус.

Това ще бъде 36-ото пътуване в чужбина на Франциск, откакто бе избран за папа през 2013 г., и първото за 2022 година. В началото на юли той ще посети Демократична република Конго и Южен Судан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.