Газовата схема на Путин – повече политическа, отколкото икономическа

Предложената от Владимир Путин схема за плащане на руския газ в рубли очаквано се оказа по-скоро политическо, отколкото икономическо упражнение, коментира онлайн изданието The Bell. Указът, подписан от Путин, не променя нищо за европейските купувачи – те ще продължат да плащат в евро, а всички манипулации с рубли ще се извършват от Газпромбанк.

За рублата и руската икономика подобна схема също няма да промени нищо – но ще даде възможност на Кремъл да обяви на руснаците икономическа победа над Европа. Но има и един потенциално важен ефект върху икономиката – ако Европа се съгласи с новата схема (а изглежда, че ще се съгласи), Москва ще се сдобие с надеждна банка, която ще бъде солидно защитена от всякакви санкции.

Как ще действа

След седмица на поддържане на интриги и (вероятно) безсънни нощи на служители на Газпром, правителството и Централната банка, днес Владимир Путин подписа указ за конвертиране на плащанията за газ с купувачи от списъка на „недружелюбните“ страни в рубли. Новите правила ще влязат в сила на 1 април; след тази дата съществуващите договори ще бъдат прекратени, ако плащанията не се извършват в рубли.

В постановлението е описана една доста проста схема, която всъщност се вмества в един-единствен параграф (параграф 6):

1. Европейският вносител открива две специални сметки „К“ в Газпромбанк: сметка в чуждестранна валута и сметка в рубли.
2. Европейският вносител превежда парите за закупения газ в евро по специалната си валутна сметка в Газпромбанк.
3. Газпромбанк продава тези евро на Московската борса и превежда получените за валутата рубли по рублевата сметка на европейското дружество в Газпромбанк.
4. От сметката в рубли на европейския купувач рублите се превеждат по сметката в рубли на продавача – „Газпром“.

Така за европейците нищо съществено не се променя в схемата за заплащане на газа, казва Марсел Салихов, директор на Департамента по икономика на Института по енергетика и финанси към Висшето училище по икономика. Европейските компании ще продължат да превеждат пари в евро (т.е. всички съществуващи договори няма да бъдат нарушени и няма да се наложи да бъдат пренаписвани – европейците заявиха, че това е неприемливо), а Газпромбанк ще промени валутата в рубли и ще ги преведе на самия Газпром.

В случай на трудни ситуации указът дори запазва възможността за маневриране – правителствената комисия, председателствана от премиера Михаил Мишустин, получава правото да издава разрешения на купувачи, без да спазва указа.

Ще се съгласят ли европейците?

През последните три дни Путин разговаря по телефона с лидерите на трима от петте европейски купувачи на руски газ: германския канцлер Олаф Шолц, италианския министър-председател Марио Драги и френския президент Еманюел Макрон. От 23 март насам, когато Путин за първи път обяви намерението си да прехвърли търговията в рубли, европейските лидери многократно заявиха, че са категорично против замяната на валутата в газовите договори с рубли. Г-7 излезе със съвместно изявление, че плащане в рубли не е възможно и че подобно искане е едностранно нарушение на договора.

Днес Шолц повтори предишните си изявления. „Плащанията за руски газ по съществуващите договори се извършват в долари и евро. Това е било и ще продължи да бъде така, и аз го изясних на президента Путин по време на вчерашния разговор“, написа той в Туитър. Но в това изявление няма и дума, че Шолц не е съгласен със схемата, предложена в указа на Путин – в крайна сметка на европейците формално им е предложено да продължат да плащат в евро. Ден по-рано пресслужбата на Шолц заяви, че Путин е обещал на канцлера, че нищо няма да се промени.

Трудно е да се направи ясен извод от изявленията на европейските политици – всичко зависи от това дали те ще сметнат схемата на Путин за „плащане в рубли“, като се има предвид фактът, че средствата от европейците ще продължат да постъпват в Газпромбанк в евро. Мненията са разделени дори сред най-авторитетните медии.

От коментарите на европейци, интервюирани от Блумбърг, става ясно, че като цяло те са готови да се съгласят със схемата на Газпромбанк. „Що се отнася до заплахата, предупреждението или плана на Путин – не знам как да го нарека по-добре – да плаща в рубли, най-важното за нас е, че договорите остават ненарушени“, цитира изданието германския министър на икономиката Роберт Хабек. Представител на администрацията на Макрон, пожелал анонимност, заяви пред Bloomberg, че механизмът, описан в указа на Путин, не променя условията за плащане, описани в договора, макар да отбеляза, че Франция подготвя план в случай на прекъсване на доставките предвид несигурността.

От друга страна, Ройтерс и Файненшъл Таймс тълкуват изявленията на европейските лидери като отказ от работа по предложената от Путин схема.

Какво означава това за рублата?

Почти нищо. На 23 март, когато Владимир Путин обяви новата схема, рублата рязко поскъпна заради тази новина. Но в действителност няма почти никаква разлика за рублата и руския пазар между сегашната и новата схема, заяви пред The Bell главният икономист на Renaissance Capital за Русия и ОНД София Донец.

Непосредствено след началото на „специалната операция“ правителството вече задължи износителите да продават 80% от валутните си постъпления на борсата, за да намали натиска върху рублата. Преходът към новата схема дори не означава увеличаване на тази норма за Газпром до 100%: в крайна сметка постановлението регулира само търговията с „недружелюбни“ страни, а сред петте най-големи европейски купувачи на руски газ е Турция например, която не е в списъка на „недружелюбните“.

Освен това Газпром ще трябва да прехвърли част от постъпленията във всички случаи обратно в евро. „Рамката за задължителна продажба на валутните приходи на износителите сега е определена на 80%, а не на 100%, тъй като дружествата износители имат собствени разходи за обмен на валута. „За да плати валутния си дълг, Газпром вероятно ще прехвърли част от приходите обратно в чуждестранна валута“, предполага София Донец.

Каква е целта?

Основната цел на новата схема е политическа, посочва FT. Но има и практически причини.

Схемата позволява на двете страни да намалят рисковете от санкции и от замразяване на средства при разплащания, казва София Донец. „За Русия това се постига благодарение на факта, че агенти по плащанията са Газпромбанк и Московската борса, които са изцяло под руската юрисдикция по плащанията. А за нерезидентите има клауза, в която изрично се посочва, че сметките „K“ не могат да бъдат блокирани и замразени“, казва Донец.

Може би още по-важен е друг ефект: ако европейците наистина се съгласят с новата схема, Газпромбанк ще получи почти железобетонна защита от бъдещи санкции – и то не само европейски, но и американски. Тази защита съществува и досега – банката, известна с близките си връзки с обкръжението на Владимир Путин, не попадна заедно с други държавни банки (и дори частната Совкомбанк) в списъците със санкции на САЩ и ЕС, въпреки че беше сред основните кандидати. Досега само Обединеното кралство е наложило санкции на банката.

Източници на WSJ заявиха в началото на март, че зад това решение стоят страните от Европейския съюз, които се опасяват, че включването на Газпромбанк в списъка със санкции може да застраши доставките на руски газ.

Изключването на Газпромбанк от санкционните списъци може да ѝ позволи да се превърне в канал за руски бизнес връзки с външния свят, твърдят експерти по санкциите, интервюирани от WSJ. „Целта [на западните служители] е да осигурят плащания за газ.

Но същият канал ще бъде отворен и за други плащания. Опитът на Иран и Венецуела показва, че банките могат да извършват транзакции по такъв начин, че да е почти невъзможно да се идентифицират крайните им бенефициенти“, заяви пред изданието бившият служител на Министерството на финансите на САЩ Кари Стайнбоуър.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.