Дешифриране на „Метода Зеленски“

Володимир Зеленски. Снимка: от тв екрана

От началото на руската инвазия в Украйна украинският президент Володимир Зеленски умножи изявленията пред чужди парламенти, форуми, международни срещи на върха, пацифистки протести в чужбина. Де факто руската инвазия даде възможност на международната общност да открие таланта на Зеленски на оратор. Неслучайно на 21 март френската издателска къща “Грасе” обяви, че през май ще публикува сборник с речите на украинския лидер. Заглавието на сборника все още не е ясно. Но ако издателството избере да го кръсти “Методът Зеленски’’, определено няма да сбърка, защото при произнасянето на всяка своя реч, Зеленски действително се придържа към специфичен за него метод. Милитари стил на обличане независимо от това дали говори пред държавни глави, парламенти или протестиращи, небръснато лице, напрежение, долавящо се в погледа – така изглежда всеки път Зеленски, когато произнася реч. Исторически и географски паралели, припомняне на специфични за дадена страна страхове или на травмиращи за нея моменти от националното минало, пламенни призиви, адаптирани за различните аудитории, гневни конкретизирани обвинения и критики, обръщане към определени представители на публиката – това са основните елементи на „Метода Зеленски”. Речите, които са чрез видеоконферентна връзка, обикновено продължават само няколко минути, произнесени са на украински с такава емоция, че дори преводачите на моменти едва сдържат сълзите си, а какво остава за представители на аудиторията. След края почти на всяко изказване Зеленски е бурно аплодиран, а после всяко негово изказване се коментира дълго и украинският лидер попада в полезрението дори на онези, които все още имат проблеми с правилното произнасяне на името му и се колебаят все още между Владимир и Володимир, между Зеленски и Заленски, Зелински, Зилински.

Цикълът на „Метода Зеленски” започна на 24 февруари, в деня на началото на руската инвазия в Украйна. Тогава той говори на извънредно заседание на Европейския парламент. “Ние се борим за нашата земя. И за нашата свобода… Ние искаме нашите деца да са живи и мисля, че това е едно справедливо желание. Ние се борим за нашите права, за нашите свободи, за нашия живот и сега ние се борим за оцеляване… Но ние се борим също, за да бъдем равноправни членове на Европа. Европа ще бъде много по-силна с нас, това е сигурно. Докажете, че вие сте с нас. Докажете, че няма да ни изоставите. Докажете, че вие сте наистина европейци и тогава животът ще победи над смъртта. И светлината ще победи над мрака”, заяви Зеленски пред евродепутатите. Всичко, което той спомена в речта си – борба за права и свободи, за оцеляване, за опазване на бъдещото поколение, за победа на живота над смъртта, на светлината над мрака – са все каузи, взимани присърце от европарламентаристите. А твърдението на Зеленски, че ЕС би бил по-силен, ако Украйна е негов член, дойде в момент, в който ЕС си е поставила за цел да бъде по-независима във всяко отношение (отбрана, сигурност, енергетика, икономика), което ще я направи и по-силна. Твърдението дойде и съвсем скоро след болезнения Брекзит, който, според някои анализатори, е отслабил съюза.

На 8 март Зеленски говори пред препълнения британски парламент. „Бомби падат върху училищата. Църкви са унищожени. Детски болници са нападнати. В някои части на страната не достигат храна и вода”, заяви Зеленски пред депутатите и благодари на Великобритания за подкрепата, но призова за създаване на зона, забранена за полети. Зеленски обрисува Великобритания като страна с велика история, което се хареса на британските депутати, и ловко сравни позицията на Украйна спрямо Владимир Путин с отпора, даден от Великобритания, на нацистите по време на Втората световна война, което нямаше как да не докосне парламентаристите. Президентът дори перифразира пасаж от почутата реч на Уинстън Чърчил, произнесена в същата пленарна зала преди 80 години. Тогава Чърчил обеща, че британците ще се сражават дори по плажовете срещу нацистите, а сега Зеленски каза, че украинците ще се сражават в горите, по бреговете, по улиците. Той постави и емблематичния шекспиров въпрос: „Да бъдем или да не бъдем?” – това е сега въпросът за Украйна” и подчерта, че Украйна е решила „да бъде и то свободна”, припомня Би Би Си.

На 15 март пред канадските депутати Зеленски благодари на Канада за военната и хуманитарната й подкрепа за Украйна, но отново припомни, че е нужно нещо повече – зона, забранена за полети. Тук той умело приложи техниката на плашещия пример, като спомена градовете Ванкувър и Едмънтън и кулата Си Ен Тауър в Торонто, и прикани парламентаристите да си представят, че върху всичко това се сипят бомби. „Представете си, че в 4 ч. сутринта вие започвате да чувате тътена на бомбите”, заяви той и после се обърна директно към премиера на Канада Джъстин Трюдо с думите: „Джъстин, можете ли да си представите, Вие и Вашите деца, да чувате тътена на тези експлозии?”. След това той припомни, че десетки деца са загинали в Украйна и добави, че руснаците бомбардират училища, болници и жилищни сгради. „Колко още крилати ракети трябва да паднат върху нашите градове, за да въведете тази зона, забранена за полети”, заяви Зеленски, припомнят Франс прес и Би Би Си.

Ден по-късно, на 16 март, Зеленски отново демонстрира, че знае как да пледира каузата на държавата си пред чуждестранна аудитория чрез език, който тя би разбрала най-добре, едновременно с исторически паралели и припомняне на ужасяващи мигове от близкото и далечното минало, посочва Би Би Си. „Вие имате написани страници във вашата велика история, които ви позволяват да разберете украинците”, каза Зеленски пред американския Конгрес. Той припомни ужасната сутрин на 7 декември на 1941 г. в Пърл Хабрър и ужасяващия 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, когато американците преживяха двете най-тежки атаки в съвременната си история. После той добави, че Украйна всеки ден преживява своя Пърл Харбър и 11 септември, докато се сражава срещу руските сили. Зеленски цитира и прочутите думи на американския правозащитник Мартин Лутър Кинг: „Имам една мечта” и допълни: „Днес аз мога да кажа, че имам едно неотложно искане. Нуждая се от защита на украинското небе”, след което призова за зона забранена за полети, а като нейна алтернатива предложи доставянето на Украйна на системи за противовъздушна отбрана и на самолети. После на английски той се обърна директно към президента на САЩ Джо Байдън с думите: „Пожелавам Ви да бъдете лидер на света. Да бъдеш лидер на света, означава да бъдеш лидер на мира”, припомня Би Би Си. Примерите от миналото, особено от 11 септември 2001 г., когато ислямисти атакуваха два американски мегаполиса и сринаха със земята кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, нямаше как да не отекнат в душите на американците, също както отекна и директният призив към Байдън да бъде лидер на света, в момент, в който САЩ се стремят да запазят лидерската си позиция в света.

Доста по твърд тон възприе Зеленски в обръщението си към Бундестага на 17 март, отбелязват „Дойче велe” и Франс прес. Тогава той направи паралел между онази Германия, разделена на две от Берлинската стена и настоящата Германия, която сякаш отново е зад стена. Зеленски също така заяви, че санкциите, наложени на Русия, не са достатъчни, за да спрат войната в Украйна и разкритикува тесните икономически връзки, изтъкани в последните години между Берлин и Москва, в частност в енергийната сфера, по-специално с проекта за газопровода „Северен поток 2”. „Виждаме колко много връзки вашите компании продължават да имат с Русия. С една държава, която просто ви използва, вас и някои други държави, за да финансира войната. Може би все още не го забелязвате. Но вие сте сякаш зад стената отново. Не зад Берлинската стена. Но зад стена насред Европа. Стена, издигната между свободата и робството”, заяви Зеленски на членовете на Бундестага. А после се обърна директно към канцлера Олаф Шолц с призива: „Уважаеми господин канцлер Щолц, разрушете тази стена!” – думи, вдъхновени от историческата реч на американския президент Роналд Рейгън, който през 1987 г. призова съветския лидер Михаил Горбачов да разруши Берлинската стена. След което Зеленски благодари на онези политици, които продължават да се опитват да разрушат новата стена в Европа, които избират живота за украинските деца пред руските пари. А за „Северен поток 2” той заяви, че „това е бил циментът за изграждането на новата стена”. Всичко това бе възприето от анализатори, като умел начин да се насади чувство за вина у германците, в чиито души все още е вкоренено чувството на вина за престъпленията на нацистите през Втората световна война.

Още по-остър и обвинителен беше тонът на Зеленски на 20 март към израелския Кнесет, отбелязва в. „Таймс ъв Израел”. Тогава той разкритикува остро Израел, че не е помогнала на Украйна в борбата с Русия. Зеленски отбеляза, че Израел е отказал да достави отбранителна военна техника на Украйна, даже е отхвърлил и искане за бронирани жилетки и за каски. Зеленски разкритикува и това, че Израел е въвел лимити на влизането на украински бежанци, допълва „Таймс ъв Израел”. “Вие знаете как да защитавате вашите политически интереси и как да помогнете на Украйна, да защитите украинците”, каза Зеленски, а после премина в атака: „Можете ли да обясните защо ние продължаваме да чакаме помощ от Израел? Какво е това? Безразличие ли? Политическа пресметливост ли е?…Оставям на вас да си отговорите сами на тези въпроси. Искам само да изтъкна, че безразличието убива. Пресметливостта може да бъде погрешна”. А накрая той ясно даде да се разбере и какво мисли за посредническите усилия на израелския премиер Нафтали Бенет. „Можете да посредничите между страните, но не между доброто и злото. Израел и израелците ще трябва да живеят с изборите, които те са направили по време на тази война”, каза Зеленски. „Време е Израел да направи своя избор и да подкрепи конкретно Украйна пред Русия”, призова той, цитиран от Франс прес. После Зеленски направи паралел между войната и Холокоста. „Руската инвазия е трагедия за евреите по целия свят. Кремъл използва нацистка терминология. Нацистите говореха за „финално решение” на еврейския въпрос и сега Москва говори за „окончателно решение за Украйна”, каза той. Острият тон Зеленски предизвика и гневна реакция у някои израелски политици. Министърът на комуникациите Йоаз Хендел определи паралелите на Зеленски между войната в Украйна и Холокоста като скандални. Депутатът от партия „Ликуд” Ювал Щайниц дори дефинира тези сравнения като граничещи с отричане на Холокоста. Според израелски медии обаче самият израелски премиер и израелският външен министър Яир Лапид са били изненадани от ожесточените критиките на Зеленски, но според високопоставени източници това няма да промени израелската политика по въпроса с украинската война, каквито бяха очакванията на Зеленски, посочва „Таймс ъв Израел”.

На 22 март Зеленски възприе по-премерен тон пред италианските депутати. Той благодари на Италия, че е отворила сърцето и вратите си за украинските бежанци, предаде АНСА. „Украинците бяха близо до вас по време на пандемията, изпратихме лекари в Италия, а пък италианците ни помогнаха много по време на наводненията в Украйна”, припомни Зеленски. После подчерта, че Украйна оценява високо всичко това, но инвазията продължава вече близо месец и са нужни повече санкции и по-голям натиск над Русия. Той разкритикува това, че някои западни столици отлагат упражняването на по-голям натиск над Русия, а доскоро именно Рим бе възприеман като част от тези колебливи столици заради икономическите си връзки с Русия. Конкретно от Италия Зеленски поиска да не бъде място за ваканции за руските олигарси. “Не трябва да сте мястото, което посреща тези хора, ние трябва да блокираме всичко, да запорираме техните недвижими имоти, техните сметки и техните яхти, от „Шехерезада” до най-малките яхти, да блокираме активите на всички, които в Русия имат властта да взимат решения”, заяви Зеленски, споменавайки името на 140-метровата яхта, пуснала котва в Тоскана, за която се твърди, че е собственост на Владимир Путин, предаде Франс прес. В речта си в италианския парламент Зеленски избегна историческите паралели, но пък направи географски паралел, като прикани депутатите да си представят, че Генуа е обсаден и разрушен като Мариупол, съобщи РАИ. Зеленски „размаха и плашилото” на миграционната вълна пред депутатите на една страна, в която всяка година през Средиземно море идват хиляди мигранти. Той предупреди, че последиците от войната в Украйна ще се усетят в различни части на света и гладът в резултат на войната ще накара много хора да мигрират в Европа, предаде Франс прес. “Украйна винаги е била един от най-големите и значими износители на храна. Но как да сеем сега под обстрела на руската артилерия? Ние не знаме кога ще имаме реколта и дали ще можем да изнасяме тази рекота. Ние не можем да изнасяме царевица, олио, едни така нужни продукти. И това касае вашите съседи от другата страна на морето. Цените растат, десетки милиони хора срещу вашите брегове ще имат нужда от помощ”, прогнозира той. Тези предсказания дойдоха в момент, в който Италия констатира покачване на цените на горивата и на тока и осъзнава, че трябват алтернативи на вноса на брашно, олио, природен газ и други ресурси от Украйна и от Русия. Не всички италиански депутати обаче уважиха речта на Зеленски. Основно парламентаристи от партиите „Алтернатива” и „Италекзит”, създадени от отцепници от антисистемното “Движение 5 звезди”, но също и бивш член на крайната десница “Лига”, не присъстваха, дефинирайки изявата на Зеленски като маркетингова операция, която няма да сложи край на войната, посочва Ройтерс.

На 23 март в изказване пред японските депутати Зеленски благодари на Япония, че е била първата страна в Азия, упражнила натиск върху Русия, отбелязва Франс прес. Той освен това подчерта, че нито ООН, нито Съветът за сигурност са функционирали в украинската криза и заяви, че са нужни реформи в тази насока. „Имаме нужда от средство, за да гарантираме по един изпреварващ начин международната сигурност. Съществуващите международни организации не функционират за тази цел. Трябва да намерим следователно ново средство и да спрем инвазиите”, заяви Зеленски. Фактът, че той говори за такива реформи точно пред японските депутати беше случаен. Япония бленува за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН още от 2005 г. Пред японските парламентаристи Зеленски призова и за забрана на търговията с Русия, за да се спре „цунамито на инвазията” в Украйна. И използвайки думата „цунами” той напомни де факто за катастрофалното цунами, връхлетяло Япония през март 2011 г. след мощно земетресение и нанесло големи щети на ядрената централа „Фукушима 1”. Зеленски не свърши дотук със страховития паралел и разказа как руснаците, превзели ядрената централа Чернобил, са я превърнали във военна зона, а там има действащи инсталации за третиране на ядрени материали. Зеленски освен това повтори твърденията на Вашингтон, че Русия се готви да използва химически оръжия в Украйна и спомена, че е получил информации, според които Русия подготвяла атаки със зарин. Заринът не беше случайно споменат пред парламента в Токио, защото именно през 1995 г. в токийското метро беше извършено нападение със зарин от членове на сектата „Аум”, припомня Франс прес.

В изказването си по-късно същия ден пред френските депутати Зеленски заяви, че щетите, причинени от руската офанзива в Мариупол и други украински градове, напомнят на руините на Вердюн. „Руската армия не прави разлика по какво се цели, тя разрушава всичко, тя изгаря всичко, тя не се съобразява с понятията за военни престъпления”, заяви Зеленски, припомня радио „Франс енфо”. После той припомни трите водещи за французите принципа, като заяви: „Ние очакваме от Франция да направи така, че Русия да потърси мира, да сложи край на тази война срещу свободата, равенството и братството”. Зеленски призова Франция да играе първостепенна роля в една нова система за международна сигурност, за да подготви ситуацията след войната в Украйна. А по-подходящ призив към Париж не можеше и да бъде отправен, в момент, в който френският президент Еманюел Макрон се стреми към водеща роля на Франция в един обновен, независим и силен ЕС, който да бъде първостепенен фактор и на международната сцена. Зеленски обаче отправи и призив към френските компании да напуснат Русия, предаде Франс прес. „Рено”, „Ошан”, „Льороа Мерлен” и други трябва да престанат да бъдат спонсори на военната машина на Русия. Те трябва да спрат да финансират убийството на деца и на жени, изнасилването. Всеки трябва да си спомни, че ценностите струват повече от печалбите”, каза Зеленски. Той постави по този начин трудна задача на „Льороа Мерлен”, който има 107 хипермаркета в 62 руски града, в които работят 36 000 служители, на „Ошан”, който има 231 магазина в Русия с 30 000 души персонал и общ оборот от 3,2 милиарда евро на година и на „Рено”, който също има силно присъствие в Русия. Под „други” Зеленски визираше и „ТоталЕнержи”, който още същия ден обяви, че ще се откаже от руския петрол и петролни продукти до края на годината, припомня Франс прес.

На следващия ден Зеленски трогна шведските депутати, като направи паралел между идентичните по цвят знамена на Украйна и Швеция. И в двата флага има жълто и синьо и според Зеленски това не е случайно, защото и двете страни застават на страната на свободата, справедливостта и равните права за всички, припомнят Франс прес и англоезичното издание на сайта „Локал”. Той благодари на Швеция за историческото решение да окаже военна помощ на Украйна. И наистина за първи път от 1939 г. Швеция изневери на доктрината си да не доставя оръжия на страна във война и прати две порции противотанкови ракети на Украйна, отбелязва Франс прес. Пред депутатите на една страна, която е близо до Русия, Зеленски предупреди, че съседите на Русия са в опасност. „Русия влезе във война с Украйна, защото тя иска да стигне по-далеч в Европа, руснаците искат да унищожат свободата в Европа”, допълни той пред парламентаристите на една страна, за която принципът на свободата е на челно място. Конкретно той предупреди Швеция, че Русия е хвърлила око на остров Готланд в Балтийско море и че руски пропагандисти вече обсъждат по телевизията как Русия ще окупира острова и ще го контролира в продължение на десетилетия. Така той разпали опасенията на Швеция, която през 2018 г. отново отвори на острова гарнизон, след като го беше закрила през 2004 г. Сега Зеленски препоръча на Швеция да разположи там и противовъздушни системи и бази. Всички тези предупреждения на украинския президент дойдоха в момент, в който в Швеция нараства обществената подкрепа за членство в НАТО, въпреки че премиерката Магдалена Андершон на този етап отхвърля тази идея.

На 24 март в Зеленски направи хеттрик от изказвания, включвайки се видеоконферентно на срещите на върха на НАТО, Г-7 и на ЕС. От НАТО той поиска военна помощ без ограничения и обвини руските сили, че използват в Украйна фосфорни бомби, съобщиха Франс прес и в. „Република”. Пред лидерите на Г-7 Зеленски той очерта необходими неща – засилване на ежеседмична база на санкциите срещу Русия, създаване на нова система от гаранции за сигурността за Украйна, чрез които всеки агресор да бъде спрян до 24 часа от началото на агресията, и възстановяване възможно най-скоро на Украйна след края на войната, предаде Ройтерс.

По-късно същата вечер Зеленски прикани евролидерите „да не закъсняват” по въпроса за еврочленството на Украйна, както са закъснели с налагането на санкции на Русия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Той изрази надежда, че най-скептичните по въпроса за разширяването на ЕС страни членки като Германия, Франция и Нидерландия ще променят мнението си, когато става дума за Украйна. След това разкритикува близките връзки на Унгария на Виктор Орбан с Русия и после използва прийома си и се обърна директно към унгарския лидер с думите: „Слушай Виктор, знаеш ли какво се случва сега в Мариупол? Трябва да решиш веднъж завинаги на чия страна си”, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Орбан не реагира веднага, но на следващия ден той заяви чрез говорителя си Золтан Ковач: „Унгария иска да остане извън тази война и няма да разреши трансфера на оръжия към Украйна”, предадоха световните агенции. „Да затворим кранчетата на петрола и природния газ (от Русия) ще бъде равносилно да накараме унгарските семейства да плащат цената на войната. Не можем да си го позволим”, заяви още говорителят на Орбан в отговор на призива на Зеленски към Украйна да спре всякаква търговия с Русия. Тук не бива да забравяме, че миналата седмица украинската вицепремиерка Ирина Верешчук обвини Унгария, че тайно си мечтае да анексира Задкарпатието, регион в Западна Украйна с голяма унгрофонска общност, който е бил под контрола на Будапеща до Първата световна война и накрая бе интегриран към независима Украйна през 1991 г., отбеляза Франс прес. Унгарското посолство в Киев определи твърденията на Верешчук като необосновани обвинения и клевета.

Пред форума в Доха Зеленски обвини Русия, че застрашава целия свят с ядрените си оръжия и ловко подчерта, че мюсюлманите в Украйна трябва да се сражават и през рамазана, който ще започне на 2 април. Президентът освен това поиска от страните по света да увеличат износа на енергийни ресурси. „Бъдещето на Европа е поверено на вашите усилия. Призовавам ви да увеличите производството на енергия, за да гарантирате, че всички в Русия ще разберат, че не може да се използва енергията като оръжие”, подчерта той. Което е особено важно във връзка с домакина на форума Катар, предвид, че той е световен лидер в износа на природен газ, отбелязва „РАИ нюз”.

На 29 март парламентарният маратон на Зеленски продължи и пред датския парламент той призова Дания да помогне за възстановяването на украинския град Николаев. „Искам да ви поканя да се присъедините към нашата инициатива за възстановяване на Украйна след войната, след нашата победа. Искам да поканя вашите компании, вашите специалисти, вашата държава. Николаев, градът на корабостроителниците, може да стане един град, който ще ни обедини още повече, за чието възстановяване Дания може да помогне”, каза Зеленски. Споменаването на Николаев и неговите корабостроителници точно пред тази аудитория не беше случайно, тъй като Дания е един от големите корабостроители в света. След това Зеленски за първи път в своя реч пред чужди парламентаристи заговори за зелен преход. Според него руската агресия срещу Украйна трябва да ускори зелената трансформация на икономиката в Европа. „Европейската политика вече е насочена към намаляване на потреблението на опасни за околната среда ресурси. Но руската агресия срещу Украйна и срещу всичко, върху което е изграден животът в Европа, е аргумент в полза на ускоряването на зелената трансформация на континента. Европа трябва да се откаже от руския петрол възможно най-скоро. Доста преди началото на тази война, беше очевидно, че човечеството трябва да намали използването на изкопаемите горива. Ерата на въглищата предизвика много сериозни щети на околната среда, на нашата планета като цяло. Зелените технологии, зелената енергия се превърнаха в логичен и справедлив отговор на този риск ”, подчерта украинският президент, цитиран от „Интерфакс” и Асошиейтед прес. „Преди всичко всички тези умопомрачителни приходи от енергийни ресурси позволиха на руското ръководство да бъде дръзко, да наруши повсеместно приетите правила, да разпространява омраза срещу другите народи, срещу нас и да разрушава живота на съседните страни”, изтъкна Зеленски пред депутатите на Дания, която смята инвестициите в зеления преход за инвестиции в бъдещето и която си е поставила за цел да бъде един от лидерите в света в тази насока. В края на речта си Зеленски се заигра и понятието хюга, въплъщаващо за датчаните уют и сигурност. Той прикани датчаните да запалят свещи в памет на жертвите на руската инвазия в Украйна. „Знам, че паленето на свещи е аспект от хюга и от нормалния живот в Дания, един живот, за който много хора в Украйна сега могат само да мечтаят”, заяви Зеленски, цитиран от в. „Копенхаген пост”. „Целта на руските войски в тази война е напълно да разрушат всякаква основа за нормален живот за украинския народ. В десетки наши градове и села жилищните райони са частично опожарени, инфраструктурата е унищожена, предприятията, в които работеха хората, бяха взривени. 773 университета, училища и детски градини бяха унищожени, а десетки болници, църкви и дори мемориали за жертви на Холокоста бяха мишена на удари”, каза той и изтъкна, че „интензивността и бруталността на сраженията на руснаците срещу украинците е достигнала дори по-високо ниво от всичко, което се е случило по време на Втората световна война”, предаде „Укринформ”. Този паралел пък напомни на датчаните за окупацията на тяхната страна от нацистите.

На 30 март в речта си пред норвежкия парламент Зеленски, както и пред шведския парламент миналата седмица, предупреди, че Москва води агресивна политика към съседите си. „Мисля, че вие усещате новите рискове на вашите граници с Русия в Арктическия регион”, заяви Зеленски и припомни, че през последните години Русия е предприела големи стъпки за модернизиране на арктическите си сили. „Те развиха такава голяма сила точно тук, в Арктика… Срещу кого е насочено това?”, попита той. След това подчерта, че битката, която сега се води в Украйна, ще реши бъдещето на Европа. „Войната на Русия срещу Украйна е просто продължение на техния опит да унищожат основите на Европа и тази агресия е насочена не само срещу нашите граници, но също и срещу вашите граници”, предупреди той норвежките парламентаристи, пише изданието „Баренц обзървър”. Зеленски освен това отбеляза, че Норвегия може да има решават принос за енергийната сигурност на Европа, като предостави необходимите енергийни ресурси едновременно на ЕС и на Украйна, предадоха Ройтерс и Интерфакс. „Вие сте един от най-отговорните енергийни доставчици. Хората имат доверие в Норвегия и ще продължат да имат”, каза Зеленски и допълни, че поведението на Норвегия на надежден енергиен доставчик, който поражда доверие, рязко контрастира с поведението на Русия. Той съобщи, че Украйна вече е започнала диалог с Норвегия за доставката на около 5 милиарда кубични метра газ за следващия отоплителен сезон, което може да бъде основа за дългогодишно сътрудничество в тази област. Всички тези похвали пред депутатите на една страна, която е вторият по големина доставчик на природен газ след Русия, дойдоха година след като противоречието между амбициите на Норвегия да бъде лидер в борбата с климатичните промени и това да остане значим износител на петрол и природен газ, беше водеща тема в предизборната кампания в страната. Сега Норвегия спокойно може да се представя за надежден и честен „газов спасител на Европа”, поставила си за цел да се отърси от зависимостта си от руския природен газ в обозримо бъдеще.

На 31 март Зеленски предупреди австралийските депутати, че ако на Русия не бъде потърсена сметка за инвазията в Украйна, то други страни, които имат сходни аспирации, ще последват примера й, съобщава австралийският сайт „Нюз. ком”. Предупреждението бе отправено пред парламентаристите на една страна, в непосредствено съседство на която няма авторитарни режими, но която следи с безпокойство все по-нарастващото влияние на Китай в Тихоокеанския регион. Зеленски припомни на австралийските депутати и свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна преди осем години. Тогава в самолета загинаха и 38 австралийци. Зеленски каза, че ако Русия е била наказана за ролята си в тази трагедия, то инвазията в Украйна никога е нямало да се случи. „Успяхме ли да накажем онези, които предизвикаха тази трагедия? Не. Защото те се крият в Русия. Така че ненаказаното зло се завръща”, каза той.

Няколко часа по-късно пред парламента на Нидерландия Зеленски спомена отново за свалянето на малайзийския самолет, в който имаше и 193 нидерландци, както и за нацистката бомбардировка на Ротердам през 1940 г. и заяви, че трябва да се търси сметка на онези, които са дали заповед за смъртта на всички тези хора, съобщава нидерландският сайт „Дъчнюз”. Зеленски не пропусна и годишнината от 1 април 1572 г. , когато испанците са били прокудени от нидерландския град Бриел, което се смята за повратен момент в 80-годишната война. „Спомнете си как изгонихте тиранията преди 450 години. Толерантността и многообразието в Европа, които дойдоха след това, сега са подложени на атака”, допълни той. Зеленски призова Нидерландия да спре да купува руски газ, защото така допринася с милиарди евро за войната на Путин. После украинският президент пледира каузата на украинското присъединяване към ЕС, като се обърна директно към скептичния към евроразширяването нидерландски премиер Марк Рюте с думите: „Нашето членство в ЕС зависи от теб, Марк”.

След това пред парламента на Белгия Зеленски съпостави битката за Мариупол с тази за Ипър през 1915 г., съобщи белгийската медия Ер Те Бе Еф. „Мариупол е днес едно от най-ужасяващите места в Европа, адът на земята, катастрофата, но никой няма достатъчно решимост, за да помогне за спиране на тази катастрофа….Може би онова, което става днес в Мариупол, е по-лошо от Ипър. Онова, което очакват защитниците на Мариупол и на други градове и села, в които се водят битки не по-малко ужасни от онова, което вие преживяхте в Ипър, е създаването на зона, забранена за полети”, допълни той. После спомена и руските диаманти, продавани понякога в Антверпен (белгийския град, известен като световна столица на диамантите), които за някои хора са по-важни, както са важни за тях и приходите от руските кораби, които те приемат в пристанищата си и подчерта, че мирът има по-голяма стойност от руските диаманти и кораби, от споразуменията с Русия, от руския петрол и газ.

Всяка една от речите, с които Зеленски се впусна в образно казано в световно турне с цел набиране на подкрепа за украинската кауза, е написана заедно с Дмитро Литвин, който е близък съратник на президента, припомня Би Би Си. С всяка една реч Зеленски говори, освен на конкретната аудитория, и на своя собствен народ. И резултатът бе, че допреди войната рейтингът на Зеленски бележеше спад месеци наред, докато сега е във възход и той успя да сплоти украинците, отбелязва Би Би Си.

Зеленски дори е наричан „модерен Чърчил”, пише Асошиейтед прес, като цитира Андрю Робъртс, авторът на биографичната книга „Чърчил: Да вървиш със съдбата”, появила се на пазара през 2018 г. Според Андрю Полски, професор по политически науки в колежа „Хънтър” в Ню Йорк и автор на книга, посветена на американските президенти във военни времена, стилът на Зеленски и на Чърчил е много различен, но общото е, че и двамата съумяват да използват ловко популярните за тяхното време медии. Чърчил е бил много добър в радиообръщенията и в писмените речи, докато сега Зеленски показва отлични умения при използването на социалните мрежи и видеоконферентните връзки. Експертът допълва, че допреди войната Зеленски е бил възприеман от света като играч от лека категория, който е напът да бъде смазан от съседна суперсила, но това така й не се е случило. Хората са очаквали, че още в началото на инвазията Зеленски ще избяга, но той е изненадал народа си, като е останал, за да споделя опасността с него, подчертава Полски.

В програмата „Куатро градо” по италианската телевизия „Медиасет” говорителят на Зеленски – Сергий Никифоров, разказва, че зад комуникационната стратегия на украинския президент, с която той печели много точки, стои екип от около 20 души. Препратките към други страни, които Зеленски прави в речите си, помагат на хората на две или три хиляди километра от Украйна да разберат какво преживяват сега украинците, допълва Никифоров.

„Методът Зеленски” подхрани и интереса на хората към всичко свързано с украинския президент. Така например сериалът „Слуга на народа”, който го направи популярен, преди той да влезе в политиката през 2019 г., сега се излъчва по редица телевизии в Европа, а в средата на март „Нетфликс” отново започва да го стриймва. Правата върху сериала се държат от базираната в Стокхолм компания „Еко райтс”. Нейният съосновател Никола Сьодерлунд разказа пред Франс прес, че е сключил 15 договора за излъчването на филма и че се водят преговори по още 20 договора. „Еко райтс” планира да дари 50 000 евро от постъпленията си на украинския Червен кръст и предвижда още вноски при сключването на още договори.

„Методът Зеленски” накара мнозина да проучат детайлно и цялата шоукариера на украинския президент, включваща още много сериали, сред които „Сватя” и „Осем нови срещи”, дублиране на мечока Падингтън във филма „Падингтън”, победа в украинския вариант на риалити шоуто „ВИП Денс”, създаване на продуцентската компания „Студио Квартал 95”. А, че Зеленски има усет за това, което се харесва на аудиторията говори и създадената от него телевизионна игра „Спукай ги от смях”, в която целта е да се печелят пари чрез разсмиване на жури от комедианти и тя е толкова успешна, че е адаптирана в редица страни, като Виетнам, Китай, Финландия, припомня Франс прес. Целият този богат шоуопит, съчетан може би с нереализираното младежко желание на Зеленски да бъде дипломат, допълнен с познанията му по право, каквото той завършва в родния си град Кривой рог, са също градивни елементи на „Метода Зеленски”.

Анализът на „Методът Зеленски” тези дни доведе и до припомняме на първи стъпки на Зеленски като президент. Сред тях беше и казусът с разсекретения транскрипт от телефонен разговор с Доналд Тръмп, в който републиканският президент се опитваше да накара Зеленски да разпореди разследване на сина на Джо Байдън – Хънтър, и на неговите дейности в Украйна през 2020 г., когато демократът Байдън беше съперник на Тръмп за президентския пост. В същия този разговор Зеленски се съгласяваше на 1000 процента с Тръмп, че Германия не прави почти нищо за Украйна, както и че много други европейски страни се държат по същия начин, припомня „Дойче веле”. Пред германската медия впоследствие Зеленски заяви, че чрез тези думи той не е искал да обиди никого и че е казал каквото е мислел, както винаги е правил и както прави и сега в речите си.

„Методът Зеленски” доведе до засилен интерес дори към украинската първа дама Олена Зеленска, за която се появиха обстойни материали в редица западни издания. Състудентката на Зеленски, сценарист и писател, Олена сега редовно отправя силни антивоенни послания в официалния си профил в „Инстаграм”. Неотдавна в интервю за „Евронюз” запитан с кои лидери общува най-добре, Зеленски спомена, че често говори с Еманюел Макрон, Борис Джонсън, с Анджей Дуда, с лидерите на балтийските страни, но призна през смях, че най-добре общува със съпругата си.

Интересът към Зеленски нарасна до такива мащаби, че редица издания се разровиха за любопитни факти и за двете му деца – Олександра, родена през 2004 г. и Кирило, роден през 2013 г. За Олександра бе съобщено, че е учила в елитната Новопечерска гимназия в Киев, че се занимава с рисуване и с муай тай, че има участия в продукции на баща си. А в последно време италиански издания насочиха нездравия си интерес и към казуса с луксозен имот с 15 стаи, басейн и градина в курорта Форте деи Марми в областта Версилия в Тоскана. За нея още по време на предизборната кампания в Украйна през 2019 г. украински медии спекулираха, че е вила на Зеленски, купена през 2017 г. за 3,8 милиона евро, която той уж бил пропуснал да декларира пред властите, пише италианският „Република”. Но никой не е виждал Зеленски във вилата и изобщо не е ясно дали тя е негова или твърденията са били част от кампания за оклеветяване. Според в. „Джорнале” вилата е записана на името на италианска компания, която е собственост на дружество, регистрирано в Кипър.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.