Издебна ли спасението българското кино?

С едно появяване в София писателят Илия Троянов представи първия голям игрален филм на нашето време, безценна документална продукция и важна за България книга

Бай Дан (вдясно) и Алекс на път за дома в кадър от филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. Снимка: cinema.bg

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, казва на съпругата си Бай Дан, главният герой на филма със същото заглавие, който миналата седмица беше показан за първи път у нас. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, вече можем да кажем и на българското кино, което в лицето на живеещия предимно в Германия български писател Илия Троянов намери неочакван спасител. На режисьора Стефан Командарев му отне осем години да заснеме филм по неговия роман, който вероятно можем да наречем първата значима кино продукция на нашето време.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е най-скъпият български филм от 20 години насам – копродукция на 4 държави – България, Германия, Словения и Унгария, подкрепена от Евроимаж, 5 национални и регионални фонда, Националния филмов център, Българската национална телевизия, както и от програмата МЕДИА и Югоизточната европейска филмова мрежа. Сценарият се основава на романа на Илия Троянов, като допълнително е разработен с негова помощ, както и с усилията на Душан Милич (сценарист на филми на Емир Кустурица и режисьор на „Гуча“), Юрий Дачев и режисьора Стефан Командарев. Става дума за почти автобиографичен разказ за живота на Троянов – който бяга на шест годинки заедно със семейството си от комунистическа България, минава през ужасите на бежанските лагери, за да се себеоткрие в пътя към дома.

В ролята на Алекс, момчето което отново намира себе си, е немският актьор от хърватски произход Карло Любек. Неговият български с немски акцент наистина доста напомня на този на Илия Троянов, който от шестата си година насам е говорил български само с родителите си. Партнира му световноизвестният сръбски актьор Мики Манойлович – в ролята на харизматичния майстор на таблата Бай Дан, дядо на Алекс, който успява да го върне към живота и корените му. Яхнали старомоден тандем, двамата пропътуват половина Европа, за да се озоват отново у дома – а по пътя оставят всичките си съмнения, мъки и неразбирателства.

Тази история определено се харесва на публиката. Романът на Троянов стана бестселър в Германия, България, Испания, Франция, Норвегия и Полша, а миналата седмица препълнената зала 1 на НДК в продължение на половина час неуморно аплодира филма. Премиерата беше българската гала вечер на 12-ия „София Филм Фест“, където впоследствие „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ грабна и първите си две награди. Човекът най-интимно свързан с историята на филма, Илия Троянов, също е удовлетворен.

„Като автор съм много доволен, каза Троянов за e-vestnik. Филмът се съсредоточи върху няколко елемента на книгата и тези елементи са много добре преплетени. Често когато се снима един роман, филмът е прекалено амбициозен, иска да вкара прекалено много неща в сценария и става твърде хетерогенен.Но този филм се съсредоточава върху отношенията между Бай Дан и Алекс и разказва много естествено и пълно историята,“ обясни писателят. (Виж тук интервюто с Илия Троянов.)
Родителите на Илия Троянов, във филма изиграни от Христо Мутафчиев и Ани Пападопулу, също присъстваха на премиерата в НДК. „Те се развълнуваха много, разказва малко по-късно Илия Троянов. Във филма се вливат много техни лични спомени и за тях е интересно как неща, които са ми разказвали, се преплитат с художествените измислици.“

Трима от създателите на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ – писателят Илия Троянов (вляво), режисьорът Стефан Командарев (в средата) и продуцентът Стефан Китанов, се поздравяват след премиерата на филма в НДК. Снимка: Булфото

Въпреки всичко, историята може да се стори леко банална на много българи, които от личен опит знаят предостатъчно за социализма и за драматичните бягства отвъд Желязната завеса. Дали обаче младите българи също са запознати с тази епоха? Съвсем не, както самият Илия Троянов забелязва на среща със студенти в Русе.

„Ясно е, че в тези години в училище нищо не се учи за комунизма и се прави всичко възможно да се забрави какво се случвало в тази епоха, казва писателят. Според мен, една от най-важните задачи на България е да разгледа критично комунистическото минало.“

Филмът, както и романът „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, до голяма степен изпълнява тъкмо такава функция – да разкажат на младите за непосредственото ни минало, за да могат те да го оценностят. В този смисъл мисията на Илия Троянов и екипът създал филма се доближава до тази на легендарния полски режисьор Анджей Вайда, който по собствените си думи е направил последната си продукция „Катин“, за да разкаже историята на младите хора. Вайда обяснява, че е искал да достигне до „онези зрители, за които има значение, че ние сме общество, а не просто случайна тълпа“.

„Светът е голям и спасение дебне отсякъде“ не е първият опит на Илия Троянов да разкаже на българина подобна сплотяваща нацията история. На „София Филм Фест“ бе представен и документалният филм „Напред, но нека никога не забравяме. Балада за българските герои“, където Троянов е режисьор и сценарист. Филмът е финансиран от втората национална немска телевизия ZDF и показва съдбата на забравени българи като Георги Константинов, Георги Саръиванов, Стефан Вълков и Крум Хорозов, които заради несъгласието си с комунистическия режим са прекарали десетки години по лагери и затвори. По изричното настояване на Илия Троянов, „Балада за българските герои“ може да се гледа на български на сайта на ZDF.

Подобно на Вайда, Троянов се стреми към запазване на спомена за непосредственото минало и в книгата си „Кучешки живот. Революцията менте – 1989“, която се появи миналата седмица за пръв път у нас. Писана веднага след промените в България, „Кучешки живот“ излиза още 1999 г. на немски. В крайна сметка издателство „Балкани“ я издаде и у нас.

Актьорите Карло Любек (вляво), Ани Пападопулу и режисьорът Стефан Командарев след премиерата на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ в НДК. Снимка: Булфото

Дотук обаче с приликите с Анджей Вайда. Когато с „Катин“ режисьорът инициира в Полша подобно критично разглеждане на миналото, идеята беше адмирирана от всички кръгове. На премиерата на филма присъстваха повечето видни полски фигури, а вестниците и списанията бяха пълни с рецензии. В България реакцията е на другия полюс. На премиерата на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, както и на представянията на „Балада за българските герои“ и „Кучешки живот“ нямаше нито един политик. Медиите предимно мълчат.
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ не само напомня за миналото, но и сочи ориентири за бъдещето. Няма как да не е символично важно, че филмът разказва за пътя към дома, за важността на корените и любовта към родината.

„Без съмнение, завръщането към дома е една голяма тема за малка страна като България“, казва Илия Троянов. „Твърде много хора са напуснали страната – голяма част от българският елит след 44-та година е унищожена, друга част е избягала, допълнително много хора заминаха след 89-а година.“ Въпросът е има ли въобще някакъв вид завръщане и как изглежда това завръщане, обяснява писателят. Според него въпросите за завръщането и за амнезията са централни за нашето време. „Не е случайно, че тази тема се хареса толкова много на участниците във филма, смята Троянов. Причината известен актьор като Мики Манойлович да участва, е сценарият. След като прочете романа, Мики каза: Това е важна тема и съм готов да участвам.“

Бай Дан (вдясно) учи малкия Алекс на табла. Снимка: cinema.bg

„Спасението е винаги в това човек да знае откъде идва и оттам вече да реши накъде отива, казва и режисьорът Стефан Командарев. Един човек може да живее пълноценно, да се чувства щастлив и осмислен, когато знае кой е коренът му, знае откъде е тръгнал, наясно е с рода си, с родовата си традиция и тогава може да търси щастието по целия свят, навсякъде.“

Пропит с обич към малките детайли, които оформят определението „българско“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ много деликатно насочва към патриотизъм. Патриотизъм, който свързва хората – дава им общи цели и желание за изграждане на демократични институции и свободни, справедливи общества. Дързък и безкомпромисен, Илия Троянов до голяма степен даде на българското общество, това което Бай Дан дава на Алекс – възможността да мечтае. Сега зарът е в ръцете на родните литератори и кинаджии, които вече има смисъл да играят. Защото дъската за табла е отворена – Илия Троянов се погрижи за това.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.