„Ню Йорк таймс“: Сателитни снимки показват, че телата са лежали в Буча от седмици, въпреки твърденията на Русия

Тяло в близост до изоставени автомобили на улица „Яблонская“ в Буча, Украйна, на 2 април т.г. Тялото е на улицата от 21 март, показват сателитни снимки на Maxar Technologies.


Анализ на сателитни изображения, направен от „Ню Йорк таймс“, опровергава твърденията на Русия, че убийствата на цивилни в Буча, предградие на Киев, са станали, след като нейните войници са напуснали града.

Когато през уикенда се появиха снимки на тела на мъртви цивилни, лежащи по улиците на Буча – някои с вързани ръце, други с огнестрелни рани в главата – руското министерство на отбраната отрече да носи отговорност. В публикация в „Телеграм“ в неделя министерството предположи, че телата са били поставени наскоро по улиците, след като „всички руски части са се изтеглили напълно от Буча“ около 30 март.

Русия заяви, че снимките са „поредната измама“ и призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод на това, което нарече „провокации на украинските радикали“ в Буча.

Но прегледът на видеоклиповете и сателитните снимки, направен от „Ню Йорк таймс“, показва, че много от цивилните са били убити преди повече от три седмици, когато руските военни са контролирали града.

На едно видео, заснето от член на местния съвет на 2 април, се виждат множество тела, разпръснати по улица „Яблонская“ в Буча. Сателитните изображения, предоставени на „Ню Йорк таймс“ от Maxar Technologies, показват, че поне 11 от тях са на улицата от 11 март, когато Русия, по нейни собствени данни, окупира града.

За да потвърди кога са се появили телата и кога вероятно са били убити цивилните, екипът за визуални разследвания на „Ню Йорк таймс“ извърши анализ на сателитните снимки преди и след това.

Сателитна снимка на Maxar Technologies показва, че телата се появяват на улица „Яблонская“ по време на руската окупацияНа изображенията се вижда, че между 9 и 11 март на улица „Яблонская“ се появяват тъмни обекти с размери, подобни на човешки тела. Обектите се появяват точно на местата, на които са намерени телата, след като украинските сили си възвърнаха Буча, както показват кадрите от 2 април. Допълнителен анализ показва, че обектите са останали на тези места в продължение на повече от три седмици.

Причините за смъртта са неясни. Някои от телата се намират до нещо, което изглежда като кратер от взрив. Други са в близост до изоставени автомобили. Три от телата лежат до велосипеди. Ръцете на някои от тях са вързани зад гърба им с бял плат. Телата са разпръснати на над 800 метра от улица „Яблонская“.

Второ видео, заснето на улица „Яблонская“, показва още три тела. Едното лежи до велосипед, а другото – до изоставена кола. Сателитни снимки показват, че изоставените коли и близките тела се появяват между 20 и 21 март.

Това са само някои от откритите от събота насам тела на цивилни. Асошиейтед прес публикува снимки на най-малко шестима мъртви мъже, лежащи заедно в задната част на офис сграда, някои от тях с вързани зад гърба ръце. Сградата се намира на около километър и половина западно от другите жертви, открити по улица „Яблонская“.

На още една миля по-нататък фотограф на „Ню Йорк таймс“ открива тялото на мъж с огнестрелна рана в главата, лежащо до велосипед.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.