БТА: Франс прес също опровергава руската версия за убийствата в Буча

Край Буча след изтласкването на руските войски. Снимка: Михайло Палинчак

Сателитни снимки, публикувани от американската компания „Максар текнолъджис“, и анализ на снимки, направени от Франс прес на място, както изглежда опровергават руските твърдения, че трупове на хора, в цивилни дрехи и открити в украинския град Буча, са били поставени там, след като руските сили са напуснали мястото, предаде Франс прес.

Обвиненията за военни престъпления и за престъпления срещу човечеството (отвличания на цивилни, изнасилвания, мъчения, убийства, безразборно стреляне по украинки градове), независимо дали са отправени от украинските власти, от медиите или от неправителствени организации, се умножиха от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Русия отрича нейни военни да са извършвали такива издевателства.

На кадрите на „Максар“, датиращи от средата на март, може да се различат няколко трупа на цивилни, лежащи на улица в Буча или край пътя. Украинската армия си върна контрола върху града едва преди няколко дни. Украинските власти обявиха през уикенда, че са намерили в Буча много тела след изтеглянето на руските сили оттам.

„Тези кадри с висока резолюция подкрепят неотдавнашните видеозаписи и снимки в социалните мрежи, които показват трупове по улиците на Буча, изоставени там от няколко седмици“, се казва в изявление на „Максар“.

Американският в. „Ню Йорк таймс“ е анализирал също кадрите, получени от „Максар“ от улица „Яблонска“ в Буча и ги е съпоставил с видеокадри на трупове по тази улица, направени на 1 и 2 април. Анализът показва, че много от труповете са били там най-малко от три седмици, докато руските сили все още са контролирали града.

Франс прес също е успял да се сдобие с тези сателитни кадри и по този начин да потвърди анализа на „Ню Йорк таймс“ и ги е съпоставила с кадрите, направени на място в събота от екипа на агенцията, който видя там труповете на най-малко 22 души с дрехи на цивилни.

Много тела, присъстващи на сателитни кадри, предоставени от „Максар“ и датиращи от 19 март, са в същата поза на земята и на същото място и на снимките на Франс прес направени две седмици по-късно.

Москва отрича категорично всички тези твърдения и уверява, че руското министерство на отбраната е открило признаци за фалшификация в кадрите, представени от украинските власти като доказателства за руските издевателства.

Постоянният представител на ООН Василий Небензя заяви вчера „Всички тези тела се появяват внезапно по улиците, лежащи на земята, едно по едно, кой отдясно, кой отляво, някои мърдат, други показват признаци на живот“. Той добави, че става дума за инсценировка, организирана от „украинската военна информационна машина“. Но анализ на кадрите, разпространени в социалните мрежи, като и на снимките на Франс прес и на свидетелствата на журналисти на място отново опровергават тази версия.

В акаунта си в Телеграм руското министерство на отбраната подозира по-точно, че две от телата в Буча са помръдвали, като прави тези изводи на базата на видео, заснето на улица „Яблонска“ и качено в интернет на 2 април. Но екип на Франс прес, който беше в Буча на 3 април, засне въпросните две тела, които са неподвижни на същото място и в същата поза, както и на видеото.

Вчера в Буча дойде и украинският президент Володимир Зеленски и каза, че в града са били извършени военни престъпления и геноцид. „Вие сте тук и можете да видите какво се е случило. Ние знаем, че хиляди хора са убити и измъчвани, че техните крайници са били разкъсани, че жени са били изнасилени и деца избити“, каза Зеленски на импровизирана пресконференция, дадена на няколко метра от централна улица на Буча, осеяна с останки от унищожени руски бронетранспортьори и насред разрушени къщи.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.