Марин Льо Пен се мъчи да доизчисти имиджа си

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен, която според допитванията намалява изоставането си от Еманюел Макрон в навечерието на президентските избори в неделя, днес направи допълнително усилие, за да изтъкне колко е „разумна“, съсредоточавайки се върху допълнително изчистване на имиджа си, предаде Ройтерс.

Льо Пен, която Макрон лесно победи с две трети от гласовете преди 5 години, дотолкова се приближи до него, че това кой е по-вероятно да спечели на балотажа на 24 април, вече е в рамките на статистическата грешка, показаха днес резултати от допитване.

След като бе разгромена през 2017 г., Льо Пен търпеливо работи върху смекчаване на имиджа си, полагайки усилия да се представи като потенциален лидер, а не толкова като радикален антисистемен противник.

Допитванията показаха, че това е дало резултат, като според едно от тях някога хулената кандидатка е станала вторият най-харесван политик в страната, нещо, което във Франция дълго време се смяташе за невъзможно.

„Винаги се опитвам да имам най-разумния възможен възглед, такъв, който защитава интересите на Франция“, каза Льо Пен в интервю за радио „Франс ентер“, излагайки възгледите си по теми, простиращи се от външната политика до климатичните промени.

53-годишната Льо Пен започна рано кампанията си главно с митинги от по-малък мащаб в по-малки градове, във време, когато избирателите казват, че искат кандидатите да се по-близо до тях.

Днес тя насочи вниманието към нещо, което все повече тревожи съветниците на Макрон – неговият късен старт към твърде безлична кампания, която дори симпатизанти на неговия единствен голям митинг преди първия тур, казаха, че е бил смущаващ.

„Водих кампанията сериозно, от 6 месеца съм на терен (…) други предпочетоха да не водят кампания, включително президентът на републиката“, каза Льо Пен.

Със сигурност, Льо Пен, която през последните месеци положи по-големи усилия, за да изтъкне любовта си към котките, отколкото аннтиимигрантските си възгледи, не е променила сърцевината на своята крайнодясна програма.

Тя би сложила край на редица социални придобивки за чужденци, би спряла събирането на разделени семейства, би дала предимство на французи при наемане на работа и жилищно настаняване, би забранила хиджаба на обществени места и би изгонила безработните чужденци от Франция.

Вчера тя защити тези възгледи. „Да си французин трябва да ти дава повече права, отколкото, ако си чужденец“, каза тя.

Но не върху това беше съсредоточена Льо Пен по време на кампанията, посветена на покупателната способност, което намери отклик у много избиратели.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.