Франция: Какво предлагат претендентите за президентския пост

В изборната надпревара за президент на Франция има един фаворит – сегашният президент центрист Еманюел Макрон, както и единадесет кандидати, които представят целия политически спектър, от крайнолявата до крайнодясната му част. Двамата кандидати, които съберат най-много гласове на първия тур в неделя, ще излязат един срещу друг на балотаж на 24 април.

Ето кои са ключовите предложения на кандидатите.

ЕМАНЮЕЛ МАКРОН, 44-годишен центрист, настоящ президент и водач на партия „Република, напред!“

Украйна: Макрон е начело на международните преговори за подкрепа на Украйна и за налагане на санкции срещу Русия. Той призовава да се продължи с инвестирането във френската армия и „значително“ да се увеличат капацитетът и сътрудничеството на европейските въоръжени сили.

Икономика: Макрон обещава „пълна заетост“, след като по време на мандата му от 2017 до 2022 г. безработицата намаля до най-ниското си равнище за последните 30 години. Той иска прогресивно увеличение на пенсионната възраст от 62 на 65 г. и увеличаване на минималната месечна пенсия.

Енергетика: Той обещава да построи шест ядрени реактора от ново поколение, да развие слънчевата енергия и морските вятърни централи.

Миграция: Макрон настоява за укрепване на външните граници на европейското безвизово пространство и за създаване на нови сили, които да осъществяват по-добър контрол над националните граници. Освен това той обещава да ускори процеса на обработване на молбите за убежище и издаване на разрешения за  пребиваване и да депортира тези, които не отговарят на изискванията.

МАРИН ЛЬО ПЕН, 53-годишна, ръководителка на крайнодясната партия „Национален сбор“

Украйна: Марин Льо Пен подобри връзките си с Москва, след като през 2014 г. получи заем от 9 милиона евро от руска банка, а през 2017 г. се срещна с Путин. Тя призна, че руската инвазия в Украйна „отчасти“ е променила възгледите ѝ за Путин и каза, че той „греши“. Тя заявява, че подкрепя украинския народ и че бежанците са добре дошли.

Миграция: Плановете на Льо Пен включват прекратяване на политиката за събиране на семейства, ограничаване на правата на социални помощи, които да станат валидни само за французи, и депортиране на чужденци, които са били безработни повече от една година, както и на нелегалните мигранти.

Икономика и енергетика: Тя обещава да намали данъците за енергия и жизненоважни стоки. Льо Пен иска да запази минималната възраст за пенсиониране на 62 г. и да увеличи минималната пенсия. Тя обеща да премахне вятърните електроцентрали и да инвестира в ядрена и хидроенергия.

Политики, свързани с мюсюлманите: Льо Пен обеща да наложи закон, който забранява носенето на хиджаб от мюсюлманките на публични места, и да забрани организирането на мероприятия и финансирането на дейности, за които се смята, че разпространяват „ислямизъм“.

ЖАН-ЛЮЛ МЕЛАНШОН, 70-годишен представител на крайната левица

Украйна: Преди Меланшон наричаше Русия „партньор“, дори и в периода, в който европейските правителства се опитваха да намерят начини да предотвратят руската инвазия в Украйна. Сега той подкрепя украинската „съпротива“, както и руснаците, които се борят срещу „диктатурата“, както той казва, в собствената им страна.

Икономика: Меланшон обещава да увеличи минималната работна заплата и пенсия и да понижи възрастта за пенсиониране на 60 г. Той иска отново да въведе данък върху богатството.

Климат и енергетика: Меланшон обещава да впише в конституцията „зелено правило“, което да призовава да не се използват повече ресурси, отколкото природата може да възстанови, и да сложи край на интензивното земеделие. Меланшон иска да ограничи емисиите на парникови газове с 65 процента до 2030 г. вместо с договорените в момента 40 процента. Освен това той иска държавно регулиране на цените на енергията и храните и обещава постепенен отказ от ядрената енергетика и насочване към 100 процента възобновяема енергия.

ЕРИК ЗЕМУР, 63-годишен представител на крайната десница, бивш телевизионен коментатор, който многократно е бил осъждан за език на омразата

Украйна: Земур първоначално подкрепяше „съюз“ с Русия и веднъж изрази гласно желание да съществува „френски Путин“. Това беше преди началото на руската инвазия в Украйна, която той осъди. В началото Земур казваше, че би предпочел украинските бежанци да останат в Полша, но по-късно подкрепи издаването на визи за тях, ако имат връзки с Франция. Земур иска Франция да се оттегли от военното командване на НАТО.

Миграция: Крайнодесният кандидат иска да се ограничи даването на бежански статут до не повече от 100 души годишно. За сравнение, миналата година във Франция такъв статут получиха 54 000 души. Земур иска да отмени отпускането на социални помощи на чужденци от държави извън Европа, да забрани миграцията с цел събиране на семейства, да създаде военна брегова охрана, която да спира пристигащите по море и да депортира всички мигранти, които влизат без разрешение.

Политики, свързани с мюсюлманите: Земур иска да забрани хиджаба на всички обществени места, както и изграждането на джамии и чуждестранното финансиране на мюсюлманската вяра. Той предлага да се наложат ограничения, свързани с имената, които родителите могат да дават на новородените си деца. На практика това означава да се забранят много имена, използвани от френските мюсюлмани.

Икономика и енергетика: Земур обещава да намали данъците за бизнеса, за служителите с ниски доходи и пенсионерите с ниски пенсии, и да осигури бонуси за семейства с деца в селските райони. Освен това Земур иска до 2030 г. да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 г. Той каза, че ще премахне всички вятърни централи и обеща да развива ядрената енергетика.

ВАЛЕРИ ПЕКРЕС, на 54 г., кандидат на консервативната партия „Републиканците“

Украйна: Пекрес осъди инвазията на Путин и настоя за строги санкции срещу Русия.

Политики, свързани с мюсюлманите: Тя иска да забрани мюсюлманските забрадки за млади момичета и в спортните клубове. Освен това Пекрес иска да забрани носенето на буркини (бански костюми, които покриват цялото тяло) при посещението на басейни.

Миграция: Пекрес планира да наложи мигрантски квоти. Чужденците ще получават жилищни и семейни помощи само след петата година от легалното си пристигане в страната.

Икономика и енергетика: Тя обещава да увеличи заплатите на служители с ниски и средни доходи с 10 процента и да намали данъците за бизнеса и работниците. Пекрес иска до 2030 г. да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 65 години. Тя обещава също да развие ядрената и възобновяемата енергия и да наложи ограничения за вятърните централи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.