Защита на 100 дървета и 7 ценни територии предлагат от „Застъпници за природата“

„Застъпници за природата“, както е краткото име на проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“, представиха постигнатите резултати на пресконференция, организирана от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ. Проектът е подкрепен от Фонд „Активни граждани“ и има за цел да подобри възможностите за пряко участие на гражданите в местното самоуправление чрез повишаване на осведомеността и капацитета им за защита на интересите им за чиста околна среда и опазена природа.

Мирослава Попова от СДП БАЛКАНИ представи накратко постигнатото по време на проекта – обновено и обогатено с актуална информация за законовите процедури, бланки за сигнали, жалби и становища второ издание на Наръчника за граждански действия по зелено застъпничество. 11 случаи, между които емблематичната борба на гражданите за защита на Синеморец и Алепу, битката на местните в Палилула и Охрид, Павликени и Рупите и др. важни за обществото теми, които са били подкрепени с експертна или юридическа помощ.

Сред постиженията на „Застъпници за природата“ са и проведените 8 онлайн и 29 обучения на живо, които са подобрили знанията и уменията в зеленото застъпничество на над 900 граждани в цялата страна. Петко Цветков от СДП БАЛКАНИ разказа по-подробно за тази дейност като акцентира върху отговор на въпроса „Какво е необходимо, за да бъде успешно застъпничеството за природата в България?“. Едни от най-често срещаните въпроси на гражданите бяха свързани с незаконните сметища, поддържането на дървета и зелените площи в населените места, застроявания и замърсяване на въздуха, почвите и водите.

На пресконференцията беше оповестено и създаването на Наредба за участие на гражданите в местното самоуправление. Това е опит да се насърчи гражданската активност на местно ниво и вече е внесена за разглеждане в Столичен общински съвет.

Симеон Арангелов от Асоциация на парковете в България разказа и за успешните кампании по проекта „Да съхраним вековните дървета на България“ и „За повече защитени територии в България“, по които над 100 дървета и 7 ценни територии са били предложени за защита от експертите от двете организации. В момента продължава обработването на граждански предложения за още десетки вековни дървета от цялата страна, а 5 дървета и 2 защитени територии – „Черните скали“ и „Гората на Боряна“. вече са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите.

„Местността „Червени камък“ – един от победителите в конкурса „Застъпници за природата“ и „Безденски извори“ също са в процедура и очакваме скоро да бъдат обявени за защитени от Министерство на околната среда и водите“ – съобщи новината Симеон Арангелов.

Той благодари на гражданите за интересните предложения и призова любителите на природата да продължат да изпращат информация на сайта priroda.parks.bg и да подкрепят двете кампании, като потвърди, че те ще продължат и след приключване на проекта.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.