Ню Йорк: Стрелбата в метрото – изпитание за обещанието на кмета да се бори срещу насилието с огнестрелни оръжия

Улица в Ню Йорк. Снимки: Иван Бакалов

Ерик Адамс се кандидатира за кмет на град Ню Йорк с предизборни реклами, включващи стари снимки, показващи го в полицейска униформа, и обещание да защити мегаполиса, пострадал от пандемията, от насилието с огнестрелни оръжия, нараснало успоредно с разпространението на КОВИД-19.

В своя 102-и ден като кмет Адамс, който е бивш капитан от полицията, се сблъска с поредното предизвикателство в стремежа си да успокои страховете на нюйоркчани: въоръжен мъж откри огън във вагон на метрото вчера сутринта, като простреля 10 човека.

Престъпленията с насилие се увеличиха в Съединените щати по време на пандемията, а Ню Йорк не прави изключение. Демократът Адамс се е заел с предизвикателството да балансира между тревогите на нюйоркчани заради престъпността и недоверието на някои към местната полиция с бюджет 10 милиарда долара, която продължава да се бори с репутацията си на жестокост и расизъм.

Макар че градът остава един от най-безопасните в страната и е доста по-сигурен, отколкото беше през 90-те години на миналия век, когато Адамс се издигаше в йерархията на нюйоркската полиция, новият кмет възобнови някои от суровите полицейски методи за борба с престъпността, свързвани с епохата, когато кмет беше републиканецът Руди Джулиани.

Те включват сурови мерки срещу по-дребни провинения, свързани с „качеството на живот“, като пиянство на обществени места, и възобновяване на цивилното полицейско звено, разпуснато през 2020 г. заради оплаквания за смъртоносно насилие и липса на контрол.

На групите за граждански права, разтревожени, че полицията отново може прекомерно да вземе на прицел бедняците, чернокожите и хората с латиноамерикански произход в Ню Йорк, Адамс отговаря, като изтъква собствения си опит с полицейската жестокост, тъй като е чернокож, израснал в най-бедните части на Бруклин.

„Аз станах полицай, за да запълня пропастта между нас и да се боря със системния расизъм отвътре“, каза 61-годишният Адамс в предизборна реклама. „За да съживим отново нашия град, е необходимо нюйоркчани да се чувстват в безопасност и сигурни, че децата ни могат да играят, без да бъдат улучени от заблуден куршум.“

Откакто той стана кмет на 1 януари, в града до миналата седмица са били простреляни 1363 души – с около 9 процента повече, отколкото в същия период на миналата година. Изнасилванията са се увеличили със 17 процента, нападенията – с почти 20 процента, а грабежите – с 48 процента. Предумишлените убийства са намалели с 11 процента от началото на 2021 г., наброявайки 103 досега.

Някои престъпления влизат във водещите новини: жена загинала, след като била блъсната върху релсите на метростанция „Таймс скуеър“ през февруари; мъж намушкал двама работници в Музея за съвременно изкуство. Току миналата седмица Адамс се срещна с майка, чийто 12-годишен син е бил убит точно от такива заблудени куршуми, от които той се тревожеше в предизборните реклами.

Няколко седмици по-рано Адамс защитаваше полицаите, простреляли в главата 18-годишен мъж, ранявайки го тежко, след като по думите им той се опитал да избяга от пътна проверка.

Адамс, който често посещава местата на нашумели престъпления и печели популярност, като пътува с метрото, в което е започнал полицейската си кариера, трябваше да остане в кметската си резиденция вчера и да се изолира, след като даде положителен тест за КОВИД-19. В записано видеоизявление той каза: „Няма да позволим нюйоркчани да бъдат тероризирани, дори от един единствен човек.“

20-годишният Хайтам Тахер, който чакаше да вземе брат си от училище близо до метростанцията, където стана вчерашната стрелба, каза, че според него полицията в най-добрия случай е неефективна.

„Имаш усещането, че не си защитен“, каза той, докато стотици полицаи се движеха край него. „Ако става дума за неправилно паркиране, ще те хванат веднага, но човек с огнестрелно оръжие не могат да хванат с часове.“

До вчера вечерта, близо 11 часа след стрелбата в метрото, заподозреният стрелец все още не беше заловен, въпреки че полицията назова поименно мъж, когото определи като „лице, представляващо интерес“.

Що се отнася до възстановяването на звеното за борба с огнестрелните оръжия, Адамс казва, че полицаите получават допълнително обучение и носят прикрепени към телата им камери и променена униформа вместо цивилни дрехи.

Те са извършили 26 ареста за незаконно притежание на огнестрелни оръжия, но по-често извършват арести за по-дребни нарушения, включително притежание на фалшив документ за самоличност, показват данни, придобити от медийната организация „Сити енд стейт“.

Продължавайки практиката на своите предшественици, Адамс също така изтъква своите усилия за разчистване на стотици лагери на бездомници, като казва, че се надява да „възстанови доверието“ и да убеди бездомните хора да се включат в несправедливо очерняната система на приютите.

Адамс, който също така се кандидатира с програма за достъпни жилища, казва, че действа от съчувствие към хората, живеещи в „нечовешки“ условия. Но бездомниците и техните защитници казват, че целта е да се скрият видимите следи на бедността и че разчистванията са жестоки и неефективни, като създават неудобства за хора, решили, че улиците са по-безопасни от приютите.

Някои правни наблюдатели казват, че разчистванията са противоконституционни, след като работниците по чистотата и полицията изхвърлят вещи на нюйоркчани без надлежен процес.

„Просто е много лесно някой, който е постъпил в Нюйоркското полицейско управление по времето на Джулиани, да прибягва отново до тези методи“, каза Бет Харулс – щатен адвокат в Съюза за граждански свободи на Ню Йорк, след като наблюдавала как общински служители хвърлят палатките на бездомни нюйоркчани в боклукчийски камион миналата седмица.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.