Защо в Русия, а не в САЩ убиват журналисти. (А в България?)

В Москва беше убит поредният журналист. Кореспондентът на руския държавен телевизионен „Първи канал“ Илияс Шурпаев, известен с репортажите си от горещи точки като Чечения и Дагестан, бил намерен удушен с колан в жилището си.
Не бил противник на Путин, казват този път. Но според някои статистики в Русия за последните 10 години на Путиновски възход са убити 240 журналисти, а 210 са изчезнали безследно. Според друга статистика за това време са убити “само” 88 журналисти. Кои цифри са точни – никой не знае. Медиите в Русия мълчат за тази черна статистика, която подрежда държавата на Путин сред най-мрачните в 21-и век (за сравнение – в Колумбия са убити 72 журналисти за 10 години).
Във форумите под новината за смъртта на журналиста, някой беше написал отдолу текста на една песен от съветско време:
Я другой такой страны не знаю,
где так вольно дышит человек!
(Друга такава страна не познавам,
дето тъй волно да диша човек!)
И отдолу добавил: Особено, като е стегнат с колан около гърлото.
Колкото и да се мъчи човек да не влиза в спора русофили – русофоби и да не прави сравненията със САЩ, неизбежно е.
Как досега не убиха поне един противник на Буш в щатите? Щеше ли да остане жив режисьорът Майкъл Мур, ако живееше в Москва и беше направил такъв филм за Путин, какъвто направи за Буш?
И в САЩ са убивали журналисти. Но такава масова практика като в Русия никога не е имало.
Тук не става дума за КГБ и политика. Просто омразната за мнозина страна САЩ не случайно е наричана велика демокрация. Въпреки че я смятат за империалистическа, агресивна и т. н.
А Русия е страна, в която дивашките нрави доминират в условията на т. нар. контролирана демокрация.
Човешкият живот – най-висшата ценност – в постсталинската руска държава не стои високо в скалата на ценностите. Това е разликата от демокрациите.
А къде е България? Тук риск за журналистите няма. Медиите са толкова конюнктурни и контролирани, че нито един журналист не може да застраши интересите на хора, които са способни на убийства (а, както се вижда, в България убийства стават всеки ден).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.