„Оръжеен експрес“ към Украйна: Русия не успява да го спре

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко с противотанкова система Javelin. Снимка: УНИАН

Западните оръжия, които се наливат в Украйна, помогнаха да се притъпи първоначалната офанзива на Русия и изглежда, че ще играят централна роля в предстоящата, потенциално решаваща битка за оспорвания украински регион Донбас. И все пак руските военни не успяват особено да спрат това, което се превърна в исторически оръжеен експрес.

Доставките от САЩ са все по-големи: над 12 000 оръжия, предназначени за поразяване на бронирани превозни средства, около 1400 ракети „Стингър“, изстрелвани от рамо, за сваляне на самолети и над 50 милиона боеприпаси, наред с много други неща. Десетки други държави увеличават общия брой на доставките си.

Администрацията на Байдън подготвя още един, по-разнообразен пакет за военна подкрепа, вероятно на обща стойност 750 млн. долара, който ще бъде обявен скоро, заяви миналата седмица високопоставен служител на отбраната на САЩ. Той говори при условие, че ще остане анонимен, защото става дума за планове, които все още не са публично обявени. Допълнителната помощ е знак, че администрацията възнамерява да продължи да разширява подкрепата си за военните усилия на Украйна.

Тези въоръжения помогнаха на недостатъчно въоръжената украинска армия да опровергае прогнозите, че бързо ще бъде победена от Русия. Те отчасти обясняват защо армията на руския президент Владимир Путин се отказа, поне засега, от опита си да превземе столицата Киев и се съсредоточи върху битката за Източна и Южна Украйна.

Американски служители и анализатори имат много обяснения на това защо руснаците имат толкова малък успех в пресичането на доставките на западните оръжия, които се движат по суша от съседните страни, включително Полша. Една от вероятните причини е неуспехът на Русия да спечели пълен контрол над небето на Украйна, което ограничава използването на въздушната й мощ. Освен това руснаците изпитват затруднения с осигуряването на оръжия и доставки за собствените си войски в Украйна.

Някои казват, че проблемът на Москва започва от Русия.

„Краткият отговор на въпроса е, че те са епично некомпетентна армия, която се ръководи лошо от самия връх“, казва Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал от военноморските сили на САЩ, който беше командващ силите на НАТО в Европа от 2009 до 2013 г.

Руснаците са изправени и пред практически пречки. Робърт Г. Бел, дългогодишен служител на НАТО, а сега професор в Школата по международни отношения „Сам Нън“ към Техническия университет на Джорджия, заяви, че пратките могат да бъдат скрити или замаскирани по начин, който да ги направи неуловими за руснаците, „ако нямат шпионска мрежа на място“, която да установи движението на конвоите.

„Не е толкова лесно да се спре този поток от помощи, колкото изглежда“, казва Стивън Бидъл, професор по международни и обществени въпроси в Колумбийския университет. „Такива неща като боеприпаси и ракети могат да бъдат транспортирани с камиони, които изглеждат като всички останали камиони, обслужващи търговската мрежа. Камионите, превозващи боеприпаси, които руснаците искат да спрат, са само малка част от много по-голям поток от стоки и търговия, който се движи в Полша и Украйна и през границата. Така че руснаците трябва да намерят игла в много голяма купа сено, за да унищожат оръжията и боеприпасите, които търсят, и да не хабят оскъдните си боеприпаси за камиони, пълни с хартия за принтери, бебешки пелени или кой знае какво.“

Дори с тази западна помощ не е сигурно дали Украйна в крайна сметка ще надделее срещу по-големите руски сили. Администрацията на Байдън определи граница за ангажирането на американски войски във войната. Тя предпочете да организира международно осъждане и икономически санкции, да предостави разузнавателна информация, да подсили източния фланг на НАТО, за да възпре по-широка война с Русия, и да подарява оръжия.

В средата на март руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че доставките на оръжие ще бъдат взети на прицел.

„Предупредихме Съединените щати, че наливането на оръжия в Украйна от редица държави, както е организирано от тях, е не само опасен ход, но и действие, което превръща съответните конвои в легитимни мишени“, каза той в телевизионно изказване.

Но досега руснаците изглежда не придаваха голямо значение на пресичането на потока от оръжия, може би защото руските военновъздушни сили гледаха да не летят над Украйна, за да търсят и атакуват конвои с доставки. Досега те нанасяха удари по стационарни обекти като складове за оръжие и горива, но с ограничен ефект.

Миналата седмица руснаците съобщиха, че са унищожили четири ракетни установки С-300 „земя-въздух“, предоставени на Украйна от неуточнена европейска държава. Словакия, член на НАТО, която граничи с Украйна, подари миналата седмица точно такава система, но отрече тя да е била унищожена. Преди седмица руското министерство на отбраната съобщи, че ракети с далечен обсег са били използвани за поразяване на два украински склада за боеприпаси.

Със засилване на сраженията в Донбас и може би по крайбрежния коридор към анексирания от Русия Кримски полуостров Путин може да се почувства принуден да нанесе по-силен удар по канала за доставка на оръжия, който украинският президент Володимир Зеленски нарече жизненоважен за оцеляването на нацията му.

Междувременно почти всеки ден пристигат смайващи по обем и асортимент военни доставки.

„Обхватът и скоростта на нашата подкрепа за задоволяване на отбранителните нужди на Украйна са безпрецедентни“, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той посочи, че приблизително 2,5 млрд. долара в оръжия и други материали, които са били предложени на Украйна от началото на управлението на Байдън, се равняват на повече от половината от обичайния бюджет за отбрана на Украйна.

Един пример: Пентагонът твърди, че е предоставил повече от 5000 ракети „Джавелин“, едни от най-ефективните оръжия в света срещу танкове и други бронирани машини и могат да свалят дори ниско летящ хеликоптер. Ракетата, тежаща 23 килограма, се изстрелва от един войник; тя излита нагоре под остър ъгъл и се спуска поразява директно върху целта, атакувайки горната част на танка, където бронята му е най-слаба.

Точните маршрути, използвани за пренасяне на американските и други западни военни доставки в Украйна, са секретни от съображения за сигурност, но основният процес не е такъв. Само през миналата седмица два американски военни товарни самолета пристигнаха в Източна Европа с товар, вариращ от картечници и боеприпаси за малки оръжия до бронежилетки и гранати, съобщи Пентагонът.

Подобен товар се очакваше и по-късно миналата седмица, за да завърши доставката на помощта от 800 млн. долара, одобрена от президента Джо Байдън само преди месец. Оръжията и оборудването се разтоварват, преместват се на камиони и доставките се вкарват в Украйна от украински войници.

Кърби заяви, че понякога доставките достигат до военнослужещите на бойното поле в рамките на 48 часа след влизането им в Украйна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.