Войната в Украйна придава друга форма на филма „Навални“ като прогноза за целите на Путин

Когато Христо Грозев, изпълнителен директор на разследващата журналистическа група „Белингкат“, е гледал неотдавна повторно новия документален филм „Навални“, посветен на вкарания в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални, е бил поразен по колко различен начин е възприел филма, след като Владимир Путин започна война в Украйна. „Навални“ под режисурата на Даниел Роер – завладяващ портрет на руския дисидент – започва с неговото отравяне през 2020 г., което едва не го убива и което Грозев проследява пряко до Кремъл. Грозев разкрива, че Навални е бил атакуван с с нервнопаралитичното вещество „новичок“ и че покушението е дело на шпионски екип на Кремъл. (Кремъл отрича това.)

Тогава Грозев се е чудел дали няма да е прекалено да се твърди, че Путин би прибягнал до такава крайност в стил злодея от Джеймс Бонд. „Когато правехме разследването през 2020 г., се мъчех да измисля как да убедя руската публика и света, като кажа, че президентът на една голяма страна, който иска да бъде нравствен лидер в света, наистина убива хора“, казва Грозев в едно свое неотдавнашно интервю.

Войната в Украйна рязко променя погледа към „Навални“, който ще бъде излъчен в неделя от 21 часа по Си Ен Ен, след като няколко дни се въртя по кината. За пръв път филмът бе показан през януари на филмовия фестивал „Сънданс“, където получи наградата на публиката в раздела за документалистика и главната награда на фестивала.

Според Мария Певчих, ръководител на разследващия екип в Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, филмът дава „толкова много контекст на това, което се случва сега в Украйна“. „Светът можеше и трябваше да разбере това по-рано. Путин можеше да бъде спрян в много моменти от историята: след Крем, след използването на химически оръжия, след задействането на екип убийци“, казва тя.

„Навални“, който ще бъде излъчен на по-късна дата по Ейч Би Оу макс , е заснет, докато руският опозиционен лидер се е възстановявал в Германия от атаката с „новичок“, преди да се върне в Москва въпреки явния риск. Междувременно Навални се изявява като алтернатива на Путин, като често коментира комично подробности за неговата скорошна смърт.

В една невероятна сцена Навални заема ролята на руски бюрократ, който пише доклад и се обажда на агентите на Кремъл, извършили атаката, за да изисква от единия от тях да даде подробности. Под незабележимите камери на Роер излиза политически трилър от реалния живот с главно действащо лице един много обаятелен враг на Путин. „Излизането на този филм пред света ще помогне на света да разбере, че Владимир Путин не е Русия и Русия не е Владимир Путин“, казва канадският кинематографист. По думите му „Алексей Навални е различния облик на това, което страната може да бъде.

Докато войната в Украйна продължава и на Русия масово се приписват военни престъпления, Навални говори остро срещу войната. Във вторник той каза, че един негов далечен роднина Иля Иванович Навални е бил убит в украинско село. Навални предположи, че човекът е бил набелязан за мишена от руските сили само заради фамилното си име.

За да бъде избегнат саботаж от страна на руския оперативни агенти, компаниите зад „Навални“ пазеха до последната минута плановете си за негови прожекции. Филмът бе добавен в списъка на „Сънданс“ дни преди началото на фестивала; пускането му по Си Ен Ен бе обявено около седмица предварително. Роер казва, че руските държавни медии са го заклеймили като агент на ЦРУ и че главната му цел е филмът да бъде видян в Русия. Същевременно той подчертава, че не би желал „руснаци да влизат в торент сайтове, за да се опитат да намерят филма и да го изтеглят, за да го споделят с приятели и роднини“.

„Когато работиш с Алексей и прекарваш много време с този човек, можеш само да бъдеш оптимист“, казва Роер. „Тази война, разпалена от Путин, и извършваните от него военни престъпления са може би най-голямата политическа глупост. Бих погледнал в историята. Бих напомнил на читателите колко бързо рухна Съветският съюз. Нещата се променят светкавично бързо“, добавя той.

БТА, със съкращения

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.