Битката за Мариупол

Мариупол

Руският президент Владимир Путин обяви вчера победа в битката за Мариупол, провъзгласявайки украинския пристанищен град за „освободен“ след продължили седмици бомбардировки. САЩ обаче оспориха неговото твърдение и казаха, че според тях украинските сили все още устояват позиции в града, разположен на Азовско море, посочва Ройтерс.

Заявлението на Путин изтъква важността на Мариупол и изглежда е опит да бъде обявена победа, без да се щурмува последното огнище на украинската съпротива в града, отбелязва Асошиейтед прес.

Последната крепост

Украинските сили са се укрепили в завода „Азовстал“ в Мариупол. Голямото металургично предприятие е последната им крепост в града, който се намира в промишления регион Донбас в Източна Украйна. По руски оценки в завода все още има неколкостотин украински бойци. Според президента на Украйна Володимир Зеленски в огромното предприятие, заемащо площ от близо 11 квадратни километра, също така са блокирани около 1000 цивилни.

„Азовстал“ има мрежа от подземни тунели и проходи с дължина 24 километра, позволяваща на защитниците му свободно да маневрират, за да отблъскват руските атаки. Преди да избухне войната, украинските власти се подготвиха за руската офанзива, като натрупаха запаси от храна и вода в завода.

Значението на Мариупол

Мариупол е ключова цел за Русия от началото на нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари. Превземането на града, намиращ се между контролираната от сепаратистите в Източна Украйна територия и Крим, би позволило на Москва да свърже двата региона. Това би дало възможност да се установи сухопътен коридор от руската граница до Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., а също така би лишило Украйна от голямо пристанище и ценни промишлени ресурси.

Обсадата

Руските войски обсадиха Мариупол на 1 март и оттогава градът беше подложен на артилерийски обстрел и въздушни удари, разрушили по-голямата част от него. Според кмета Вадим Бойченко най-малко 21 000 души са загинали в Мариупол. По негови оценки в града са останали 120 000 жители, а преди войната населението е било около 450 000 човека.

Как Москва и Киев виждат битката за Мариупол

Путин се срещна вчера с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който каза, че целият град, с изключение на завода „Азовстал“, вече е под руски контрол. Путин поздрави армията, като заяви, че „установяването на контрол върху такъв важен център на юг като Мариупол е успех“, но заповяда на Шойгу да не бъдат пращани войски в „Азовстал“, а вместо това заводът да бъде плътно блокиран.

Според Киев руският президент иска да избегне окончателен сблъсък с украинските сили в Мариупол, защото няма достатъчно войски, за да победи. Украински представители обаче също така призоваха за помощ за евакуиране на мирните жители и ранените войници.

Британското военно разузнаване заяви, че ако руските войски щурмуват завода, това вероятно ще им коства значителни загуби, а решението за установяване на блокада би позволило на Русия да съсредоточи сили за други битки в Източна Украйна.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.